Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

Του Κ. Σ. Χαρτζουλάκη
Γεωπόνου-Ερευνητή, τ. Προέδρου Δ. Σ. Κισάμου
Η εφαρμογή του ‘Καλλικράτη’ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση λέγεται, αν και αρκετοί το αμφισβητούν, ότι αποτελεί την ικανή συνθήκη για μια τοπική αυτοδιοίκηση δυνατή, αξιόμαχη, διοικητικά και οικονομικά αυτοδύναμη που να μπορεί να σχεδιάζει, να προωθεί προγράμματα και να δίνει λύσεις χωρίς να περιμένει τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες του κέντρου. Σίγουρα πολλά πρέπει να γίνουν ακόμη για τη μεταφορά των απαιτούμενων πόρων από τη κεντρική εξουσία ώστε οι Δήμοι να γίνουν αυτοδύναμοι και να διαδραματίσουν αξιόλογο ρόλο στη τοπική ανάπτυξη.
Όμως η εφαρμογή του ‘Καλλικράτη’ δεν αποτελεί και την αναγκαία  συνθήκη για την επιτυχία του νέου θεσμού. Εξαρτάται και από αυτούς που καλούνται να τον υλοποιήσουν. Και αυτό τον καιρό, λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου 2010 πολύς λόγος γίνεται, τόσο μέσα στα κόμματα όσο και στην κοινωνία, για τους υποψηφίους δημάρχους. Και συνήθως το κυρίαρχο θέμα είναι αν ο υποψήφιος είναι πιθανό να κερδίσει το δήμο (άσχετο πολλές φορές αν μπορεί να παράγει έργο) και εξυπηρετεί τις επιδιώξεις του κόμματος. Κανείς βέβαια δεν αρνείται τη συμμετοχή των κομμάτων στο πολιτικό παιχνίδι για την ανάδειξη των αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Θα πρέπει όμως η επιλογή των υποψηφίων να γίνεται με δημοκρατικές διαδικασίες και με αρχές που εμπεδώνουν την αξιοκρατία, ενισχύουν την διαφάνεια και δεν επιτρέπουν συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.
Πολύ συζήτηση γίνεται και για τα ‘προσόντα’ που πρέπει να έχουν αυτοί που θα κληθούν να υπηρετήσουν το νέο θεσμό, είτε ως υποψήφιοι Δήμαρχοι είτε ως δημοτικοί σύμβουλοι, μια και το δικαίωμα του εκλέγεσθαι έχει κάθε Έλλην πολίτης άνω των 18 ετών σύμφωνα με το σύνταγμα. Κάποιοι μιλούν για ‘καλούς επιστήμονες’, ή ‘πετυχημένους επιχειρηματίες’, άλλοι για ‘ταπεινούς’ ή ‘επαγγελματίες πολιτικούς’, κλπ. Όμως σήμερα είναι η ώρα των ικανών. Και ικανότητα σημαίνει γνώσεις, εμπειρίες, έργο, δυνατότητες, ήθος, καταξίωση στη τοπική κοινωνία, διάθεση για προσφορά, αγωνιστικότητα  και ηγετική φυσιογνωμία. Και βέβαια ηγέτης δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ο οποιοσδήποτε έχει οικονομική επιφάνεια, κατέχει μια ανώτατη θέση στη διοικητική πυραμίδα ή τους κομματικούς μηχανισμούς, άριστες κοινωνικές σχέσεις, κλπ. Πιο συγκεκριμένα η υποψήφια ηγεσία του δήμου θα πρέπει να έχει κοινό όραμα και συνοχή, διάθεση για συνεργασία αλλά και αποφασιστικότητα για ρήξη με το κατεστημένο. Να μπορεί να διαμορφώνει στρατηγική ανάπτυξης, να προγραμματίζει, να συντονίζει και να ελέγχει την υλοποίηση του έργου και των στόχων και να αξιοποιεί τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Θα πρέπει να συνειδητοποιηθεί από όλους και σε όλους τους χώρους ότι αποτελεσματική Δημοτική αρχή σημαίνει επιστημονικές και διοικητικές γνώσεις και ικανότητες, δυναμισμό, και κυρίως σύγχρονες αντιλήψεις, σχεδιασμό, προγραμματισμό και έλεγχο μέσω ορθολογικής σκέψης και επιστημονικής τεκμηρίωσης. Ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να κινείται στο πλαίσιο μιας Ελλάδας που αποτελεί αναπόσπαστο της Ε.Ε., με κανόνες παιχνιδιού που προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες για όσους θα διαθέτουν την ικανότητα να τις αξιοποιήσουν.  Όσοι από τους υποψήφιους, πού αντί να διαθέτουν όλα αυτά είναι δέσμιοι απωθημένων, νοοτροπιών, λογικών και πρακτικών περασμένων δεκαετιών, χωρίς ίχνος διεκδικητικής διάθεσης με το μόνο τρόπο που μπορούν να βοηθήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η αποχώρησή τους.
Πέρα όμως από την επιλογή των κατάλληλων υποψηφίων συνδυασμών καθοριστικό ρόλο έχει η ψήφος των δημοτών που θα εκλέξει τη νέα ηγεσία. Αν η επιλογή δεν γίνει λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητα και διάθεση για προσφορά του υποψηφίου αλλά τη συγγενική σχέση (μεγάλο σόι, κουμπαριές κλπ), την εξόφληση υποχρεώσεων (εξυπηρέτηση από το υποψήφιο λόγω θέσης του στο κρατικό μηχανισμό) ή κοινωνικών υποχρεώσεων, τουλάχιστον μια νέα χαμένη τετραετία για το Δήμο Κισάμου θα είναι γεγονός, σε μια εποχή που και η εξεύρεση πόρων είναι  το ζητούμενο, αξιοποιώντας τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ανάγκη για ανάπτυξη επιτακτική. Και τότε η ευθύνη δεν θα είναι μόνο του Δημάρχου, αλλά όλων εμάς που με τη ψήφο μας εκλέξαμε αυτή την ηγεσία.  Από την επιλογή μας λοιπόν δεν θα εξαρτηθεί μόνο το προσωπικό μας συμφέρον, αλλά και το μέλλον του τόπου και της κοινωνίας που θέλουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: