Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

LA TERESE

Το ναυάγιο του γαλλικού πλοίου "La Terese" βρέθηκε το 1976 κατά τη διάρκεια των ερευνών που έκανε ο περίφημος Jacques Yves Cousteau στο κρητικό πέλαγος, σε συνεργασία με το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού.
Σύμφωνα με τον Τύπο της περιόδου, το ναυάγιο εντόπισε πρώτος ένας αυτοδύτης από το Ηράκλειο, (Μανώλης Βουτσαλάς) στην περιοχή μεταξύ του κόλπου του Ηρακλείου και του νησιού Δία.
Οι συστηματικές έρευνες άρχισαν το 1987 και πολλά ευρήματα ανασύρθηκαν ως και σήμερα: διάφορα όπλα, τα κανόνια του πλοίου, ακόμα και ο θυρεός του Γάλλου βασιλιά, εκατοντάδες βόλια, τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν στο πλοίο και πολλά αντικείμενα της καθημερινής ζωής.
Επειδή στο πλοίο βρέθηκαν περισσότεροι από 300 σκελετοί, γι' αυτό το λόγο ονομάστηκε "το ναυάγιο με τα κρανία", που παραμένουν μέσα στο πλοίο.
Τα ευρήματα από το ναυάγιο του πλοίου είναι πολύ ενδιαφέροντα και σημαντικά για τους λόγους, ότι δίνουν πολλές και καλές πληροφορίες για τις τεχνική της ναυπηγικής εκείνη την περίοδο, αλλά και ιστορικές πληροφορίες για την 25ετή πολιορκία της Candia, του Ηρακλείου, από τους Οθωμανούς.
Σύμφωνα με τα έγγραφα της περιόδου, το πλοίο ήταν μέρος του στόλου ο οποίος έφτασε στο Ηράκλειο, προκειμένου να βοηθήσει την πολιορκία της πόλης.
Ήταν η ναυαρχίδα του στόλου και έφτασε στο Candia στις 19 Ιουνίου του 1669.
Ήταν το μόνο πλοίο του στόλου που βυθίστηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης των Γάλλων στις 24 Ιουνίου του 1669!! Το πλοίο βυθίστηκε λόγω μιας τυχαίας έκρηξης στην πυριτιδαποθήκη. Το ατύχημα αυτό είχε τεράστια αρνητική επίδραση στο ηθικό των χριστιανών στρατιωτών και εξ αιτίας αυτού του γεγονότος ο γαλλικός στόλος εγκατέλειψε το νησί. Λίγο μετά, το "Μεγάλο Κάστρο" πέρασε στους Οθωμανούς.
Το πλοίο είχε ναυπηγηθεί στο Τουλόν από 1662 έως 1665 και ήταν ένα από τα καλύτερα πολεμικά πλοία της Γαλλίας με 900 τόνους εκτόπισμα, 58 κανόνια και 300 άτομα πλήρωμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: