Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 9 Μαΐου 2009

ΜΝΗΜΕΣ 1941


Ο Μουντογιώργης και πολλοί άλλοι!
Γεννήθηκε στα Καλεργιανά το 1876 και ήταν ένας άξιος οικογενειάρχης με 4 παιδιά, πολύ θρησκόληπτος και καλός έμπορος (κρασιά και λάδι). Ο παππούς μου ο Παπαδόγιαννης πάντα έλεγε για την τιμιότητα του Μουντάκη. Έλεγε ότι ποτέ δεν ζύγισε τα κανίστρια που του έφερνε ο μπάρμπα Γιώργος με το κρασί και ότι ήταν αρκετή μόνο η ομολογία του βάρους για να γίνει πιστευτός. Ο Μπαρμπαγιώργος δυστυχώς συνελήφθη την επομένη της πτώσης των Γερμανών μετά από υπόδειξη ενός Γερμανού τραυματία που τον αναγνώρισε σαν κύριο υπαίτιο του τραυματισμού του. Οι Γερμανοί που δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι πολίτες σκότωναν τους στρατιώτες τους μετά και από δεύτερη υπόδειξη τον εκτέλεσαν αμέσως στην Βορειοανατολική μεριά της πλατείας Τζανακάκη, στους κήπους. Ήταν 65 χρονών.
Τελικά οι πεσόντες είναι πολλοί περισσότεροι. Έλαβα πολλά e-mail και οφείλω να αναφέρω όλους αυτούς που έδωσαν την ζωή τους για να ζούμε εμείς σήμερα ελεύθεροι. Άνθρωποι που δολοφονήθηκαν και εκτελέστηκαν επειδή υπερασπίστηκαν την πατρίδα τους.

Από το Έλος
1. Μαραγκουδάκης Εμμανουήλ
Από την Ποταμίδα
Μαζοκοπάκης Ιωάννης
Από τον Πλάτανο
1. Καστανάκης Ιωάννης και
2 Καστανάκης Μιχαήλ αδέλφια.
Από Νοχιά
1. Κουτουλάκης Εμμανουήλ
2. Παπαουτσάκης Γεώργιος
3. Πετράκης Πέτρος
4. Σταυρουλάκης Σταυρος
5. Φανδρίδης Τζανής

Δεν υπάρχουν σχόλια: