Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

ΠΟΥ ΠΑΜΕ;

ΚΑΤΙ ΜΙΚΡΑ ΝΗΣΑΚΙΑ...
Πριν από 500 εκ. χρόνια, μέσα στην έκταση της Παγ­γαίας, η Ελλάδα ήταν βυθός. Εξείχαν δύο-τρία νησάκια, που ήταν οι κορυφές των σημερινών βουνών του Ολύμπου, της Ροδόπης, του Γράμμου, του Πεντελικού, του Υμηττού.
Αργότερα ο βυθός άρχισε να αναδύεται, υπέστη διάνο­ρες γεωλογικές μεταβολές, ώσπου έφτασε στη σημερινή μορφή. Όμως, το σήμερα θα αλ­λάξει. Καθώς παρατηρούν οι γεωφυσικοί, η Πελοπόννησος στρέφεται, σε σχέση με τη Στερεά Ελλάδα, όπως οι δεί­κτες του ρολογιού, με μια γωνία 25° και «ταξιδεύει» προς την Ιταλία.
Η Βόρεια Πελοπόννησος ανυψώνεται, ενώ η Νότια Στερεά βυθίζεται. Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει καταβυθίσεις των ακτών έως 40 εκατοστών στις περιοχές του Σχίνου και του Πόρτο Γερμενού καθώς και 50 εκα­τοστών στην περιοχή Στρα­βών. Κάποτε ο Κορινθιακός θα γίνει λίμνη...Οπότε θα βγει άχρηστη η κρεμαστή γέφυρα Ρίου-Αντιρίου. Και διερωτάται κανείς έχουν ληφθεί υπ όψη αυτές οι εξελίξεις; Επίσης έχουν παρατηρήσει διεύρυνση του Ισθμού της Κορίνθου κατά 2 εκατοστά το χρόνο. Έτσι υπολογίζουν ότι στα επόμενα εκατό χρόνια θα έχει διευρυνθεί κατά ένα μέτρο.
Η Κρήτη, εξ άλλου, πάει προς τα νότια και ανεβοκατεβαίνει, χωρίς περιστροφή.
Ανυψώνεται νοτιοδυτικά και βυθίζεται βορειοανατο­λικά. Δηλαδή το δυτικό τμή­μα πραγματοποιεί θετική και το ανατολικό αρνητική κίνηση. Στον άξονα Τυμπάκι -Ηράκλειο δεν έχουμε καμιά κίνηση.
Αυτό, όμως, που συμβαίνει με την Κρήτη είναι περίεργο. Δεν κινείται σαν ενιαίο τμήμα ξηράς, αλλά κατά κομμάτια μπλοκ, με ενδιάμεσα βυθίσματα, στις πεδινές και ημιορεινές εκτάσεις, του Ρεθύμνου, του Ηρακλείου, της Ιεράπετρας και της Σητείας.
Έχει υπολογιστεί ότι τα τελευταία 10 εκατομμύρια χρόνια το Κρητικό Πέλαγος αυξήθηκε κατά 70% από καταβυθίσεις ξηράς σ' αυτό το χώρο, που έγιναν πριν από 10 εκατ. χρόνια.
Ακόμη η Νίσυρος ανυψώνεται και συνεχώς πλησιάζει την Κω.
Θα αναρωτηθούμε ακόμη, οι καθιζήσεις στην Πελοπόννησο και την Κρήτη ποια αιτία έχουν;
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: www.koutouzis.gr .

Δεν υπάρχουν σχόλια: