Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Κυριακή 31 Μαΐου 2009

ΤΑ ΜΟΝΟΘΕΣΙΑ

Ένα ξεχωριστό οδοιπορικό στα μονοθέσια δημοτικά σχολεία των Χανίων επιχειρούν η Νομαρχία Χανίων και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την παραγωγή ψηφιακού δίσκου που παρουσιάσθηκε σήμερα από τον αντινομάρχη Παιδείας Κώστα Γύπαρη και τον προϊστάμενο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Γιάννη Χιωτάκη.
Στον ψηφιακό δίσκο, υπάρχουν εικόνες από τα μονοθέσια δημοτικά της Γαύδου, του Σέμπρωνα, της Καλυδωνίας, των Καλαθαινών, του Σφηναρίου και του Νίππους.
Οι μαρτυρίες και οι εμπειρίες των μαθητών και των δασκάλων τους, οι μαρτυρίες των κατοίκων αυτών των χωριών, καταγράφονται με έναν ξεχωριστό τρόπο που περιγράφει ανάγλυφα τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες που υπάρχουν, τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα που έχουν τα σχολεία με τους λίγους μαθητές και τον έναν εκπαιδευτικό.
Την επιμέλεια της παραγωγής είχε ο σκηνοθέτης Θοδωρής Θωμαδάκης, ο οποίος μέσα από το φακό του έφερε τους μαθητές των σχολείων «αντιμέτωπους» με την τέχνη του κινηματογράφου.
«Είναι ένα ντοκιμαντέρ 50 λεπτών που απεικονίζει την εικόνα της εκπαίδευσης στην ύπαιθρο. Θα προβληθεί σε όλα τα σχολεία του νομού», τόνισε κατά την παρουσίαση ο αντινομάρχης Χανίων.
Όπως είπε ο κ. Γύπαρης, πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία και μια εξαιρετική δουλειά που θα αποτελέσει και αρχειακό υλικό.
Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Γιάννης Χιωτάκης επεσήμανε:«Σε αυτά τα σχολεία φοιτούν 39 μαθητές και πρωταρχικός στόχος μας είναι να τους παρέχεται η καλύτερη δυνατή μάθηση».
www.kathimerini.gr

Τώρα που ξεκινήσατε καλό είναι να κάνετε και ένα ντοκιμαντέρ για τα σχολεία που έκλεισαν και δεν είναι λίγα !

Δεν υπάρχουν σχόλια: