Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΒΕΝΕΤΣΙΑΝΕΣ

Οι γυναίκες κατα την Βενετοκρατία και η ενδυμασία τους !!!

Δεν υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για τις γυναίκες κατά την διάρκεια της Βενετοκρατίας στην Κρήτη -όλες εκείνες οι σύζυγοι, μητέρες, κόρες, και αδελφές- εκτός από κάποια λεπτομερή προικοσύμφωνα Βενετών αρχόντων. Ένα τέτοιο που συντάχθηκε το 1586 στο Ρέθυμνο μεταξύ του ίλαρχου Francesco Lombardo, πάτερα της Adriana Lombardo και του Danilo Furlan που παντρεύτηκαν στις 31 Ιουλίου του 1586, μας δίνει μια καλή περιγραφή για τα ρούχα που φορούσαν οι νεαρές Βενετές στην Κρήτη την περίοδο αυτή.
Το έγγραφο περιγράφει σχεδόν όλα τα προικιά και ξεκινάει με "ένα φόρεμα από κόκκινο βελούδο με χρυσό κέντημα στα μανίκια, ένα ζευγάρι κόκκινα παπούτσια από βελούδο, ένα κίτρινο και ένα βαθυγάλαζο μεταξωτό φόρεμα μποκάρ με χρυσοκέντητο γιακά από λευκό τούλι. Ο κατάλογος αναφέρει και "δυο ζευγάρια εσώρουχα από χρυσοκέντητο κόκκινο σατέν. Στα χρυσαφικά περιλαμβάνεται ένα κολιέ 80 μαργαριταριών καθώς και ένα ασημένιο σερβίτσιο, 12 κουτάλια 12 πιρούνια όλα ασημένια και βάρους 37 ουγγιών, καθώς και ένα ζευγάρι περίτεχνα πετράδια (μάλλον σκουλαρίκια) με χρυσό δέσιμο. Τεράστια προίκα για την εποχή όπως αναφέρει και ο συντάκτης.
Το σίγουρο για την γυναίκα της Κρήτης ήταν ότι δεν είχε και μεγάλη ελευθερία και αυτό το καταλαβαίνουμε από μια άλλη αναφορά κάποιου Foscarini που λέει ότι " Οι Κρητικές γυναίκες δεν βγαίνουν ποτέ από το σπίτι τους την ημέρα για να μην τις βλέπουν, είναι ψηλές και υπερβολικά παχύσαρκες, και αν έλεγες κανείς ότι κάποια κοπέλα κουνιόταν σαν χήνα όταν περπατούσε, εκείνη το θεωρούσε κομπλιμέντο"
Τελευταία δυο Ιταλοί σύγχρονοι περιηγητές μπόρεσαν να δώσουν μια ποιο λεπτομερή περιγραφή των ρούχων της εποχής από τις αφιερώτριες των εκκλησιών, που πάντα τις ζωγράφιζαν μαζί με τους Αγίους στις τοιχογραφημένες εκκλησίες.
Τρανό παράδειγμα η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στο Κεφάλι όπου στα δεξιά βλέπουμε τις αφιερώτριες Άννα και Μονάννα που ίσως ήταν αδελφές.
Η Άννα είναι μεγαλύτερη και φοράει σκούρο πράσινο φόρεμα με κόκκινες μπορντούρες στα μανίκια, άσπρη κατωτίδα, και πολύ φανταχτερά σκουλαρίκια. Η Μονάννα έχει πολύ νεανικά χαρακτηριστικά και φοράει σκούρο φόρεμα με στριφτές μπορντουρες, κατωτίδα και μεγάλα σκουλαρίκια. Και οι δυο είναι φυσικά έξωμες.
CANDIA VENEZIANA

Δεν υπάρχουν σχόλια: