Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

ΑΓΡΙΟΓΑΛΟΣ

Όταν στην Κρήτη υπήρχαν αγριόγαλοι !!!
28 Απριλίου 1834
..... όταν φτάσαμε στην κορυφή των λόφων που ορίζουν ανατολικά την πεδιάδα της Λισσού διακρίναμε, τις χιονοσκέπαστες κορφές των Λευκών Ορέων. Αφού τρομάξαμε ένα κοπάδι πέρδικες, ενοχλήσαμε ένα σμήνος μεγάλων γυπών, ανοικτού καστανού χρώματος με κάτι φτερά ολόμαυρα που έτρωγαν ένα κατσικάκι. Οι αετοί και τα γεράκια στην Κρήτη χτίζουν την φωλιά τους σε δύσκολα και απόκρημνα μέρη. Εξάλλου πολύ εντυπωσιακό είναι ότι στα βουνά της Κρήτης ζει ο περιβόητος πετεινός των δασών (Αγριόγαλος), γνωστός στην Σκωτία σαν capercailzie που απο εκεί έχει εκλείψει σχεδόν πενήντα χρόνια........Αφήνουμε τα βουνά και κατηφορίζουμε για την Σούγια.

Αγριόγαλος
Πτηνό της οικογένειας των τετραονιδών. Έχει άνοιγμα πτερύγων 1,5 μ., μήκος μέχρι 1 μ. και βάρος 4 - 8 κιλά. Είναι ο μεγαλύτερος αντιπρόσωπος της τάξης των ορνιθοειδών στην Ευρώπη. Το αρσενικό είναι πιο μεγαλόσωμο από το θηλυκό. Το ράμφος του είναι μικρό, γαμψό και δυνατό. Το φτέρωμά του στη ράχη είναι καστανόφαιο με γκρίζες ραβδώσεις, ενώ η κοιλιά του έχει χρώμα άσπρο, ο αυχένας και το στήθος του είναι μελανοπράσινα με μεταλλικές ανταύγειες. Τα πόδια του σκεπάζονται με φτερά και έχουν τρία δάχτυλα οπλισμένα με ισχυρά νύχια. Η ουρά του αποτελείται από 18 μεγάλα φτερά και ανοίγει σαν του παγονιού. Το φτέρωμα του θηλυκού είναι κίτρινο με σκουρόχρωμες ραβδώσεις. Ο αγριόγαλος ζει στα δάση των βουνών της Γερμανίας και των Βαλκανίων. Τρέφεται με τρυφερούς βλαστούς διάφορων φυτών, άγρια μούρα, καθώς και με διάφορα έντομα και σκουλήκια. Τα θηλυκά γεννούν 5 - 8 κίτρινα αβγά με καστανά στίγματα, τα οποία κλωσούν για ένα μήνα. Στην Ελλάδα είναι γνωστός στη Μακεδονία με το όνομα χαμωτίδα ή αγριομισίρκα. Επειδή το είδος του αγριόγαλου τείνει να εξαφανιστεί, το κυνήγι του απαγορεύεται σε πολλές χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: