Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΑΓΟΝΗΣ

Tελικά τα δρομολόγια που προτείνει το υπουργείο Ναυτιλίας για την Κίσαμο είναι δυο Συγκεκριμένα χθες δόθηκαν οι ώρες και οι ημέρες που το καράβι θα πιάνει στην Κίσαμο.
Πειραιάς-Κύθηρά-Αντικύθηρα-Καστέλλι άφιξη στο Καστέλλι 01.40 π.μ τα ξημερώματα της Τετάρτης, αναχώρηση 02.00 π.μ της ίδιας μέρας. Για 40 λεπτά !!!
Γυθειο-Κύθηρα-Αντικήθυρα-Καστέλλι άφιξη στο Καστέλλι την Πέμπτη 20.30 μ.μ και αναχώρηση στις 21.30 μμ.
Αυτά, όπως βλέπετε από σήμερα άρχισε ο πόλεμος, μεταμεσονύχτια δρομολόγια και ολιγόλεπτες στάσεις στην Κίσαμο, βέβαια όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν αν και εφόσον ενεργήσουν οι υπεύθυνοι άμεσα.
Όσο για τον πρόεδρο των Αντικυθήρων μάλλον ο υπουργός τον χρησιμοποίησε ( θεωρώ οτι ο κ. Προγουλάκης, θα έκανε τα αδύνατα -δυνατά για να παραμείνει το δρομολόγιο προς στην Κίσαμο) για να αθωωθεί -ο υπουργός- από την απαράδεκτη πρώτη ενέργεια του να γίνει το Ρέθυμνο τελικός προορισμός της άγονης. Καλά ο εισαγγελέας δεν βλέπει τίποτα;

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς ο Πρόεδρος των Αντικυθήρων αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων. Καμία διαμαρτυρία για τα δρομολόγια, καμία δυναμική ενέργεια από το Νοέμβριο του 2008 μέχρι σήμερα, απ΄όταν δηλαδή διέκοψε τα δρομολόγιά του το ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ. Δυστυχώς λέμε πλέον όλοι οι Αντικυθήριοι ¨κάθε πέρσυ και κάλύτερα". Τουλάχιστον ο προηγούμενος Πρόεδρος των Αντικυθήρων έκανε πολύ δυναμικές διαμαρτυρίες και φυσικά γι΄αυτό τα Αντικύθηρα είχαν τόσο καλή συγκοινωνία τα τελευταία χρόνια.. Κρίμα, τόσο για τον τόπο όσο και για τους θεσμούς της αυτοδιοίκησης... Καλό θα ήταν τέτοιους θεσμούς να υπηρετούν πραγματικά άξιοι...

Ανώνυμος είπε...

Εφόσον λοιπόν ο πρόεδρος των Αντικυθηρων δεν ήθελε να στεναχωρήσει τον κ. Υπουργό, ανέλαβε να το κάνει ο πρώην Πρόεδρος και αρχηγός της αντιπολίτευσης κ. Ανδρέας Γ. Χαρχαλάκης. Εξάλλου η εμπειρία του κ. Χαρχαλάκη στο ακτοπλοϊκό και μεγάλη είναι και αποδεδειγμένα επιτυχής. Ιδού λοιπόν το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Χαρχαλάκη:

"Προς: τον ΥΕΝΑΝΠ κ. Αναστάση Παπαληγούρα & κάθε αρμόδιο

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Οι δεσμοί που συνδέουν το νησί των Αντικυθήρων με την ευρύτερη περιοχή της Κισσάμου Χανίων είναι μακραίωνοι και άρρηκτοι. Οι πρόγονοί μας που κατοικούσαν στα χωριά της Κισσάμου εγκαταστάθηκαν στα Αντικύθηρα στα τέλη του 18ου και του 19ου αιώνα και είναι εκείνοι που μετά από 300 χρόνια ερήμωσης έδωσαν ξανά ζωή στο μικρό μας νησί. Απόδειξη τούτων είναι ότι οι σημερινοί Αντικυθήριοι φέρουν τα επώνυμα που υπάρχουν στην περιοχή της Δυτικής Κρήτης, διατηρούν τα κρητικά ήθη και έθιμα, την ομιλία, τις παραδόσεις της περιοχής. Οι συνεχείς αυτοί δεσμοί με την Κίσσαμο διατηρούνται και σήμερα ανέπαφοι. Τα παιδιά των μονίμων κατοίκων φοιτούν στα σχολεία του Καστελλίου, τα είδη διατροφής τα εμπορευόμαστε από το Καστέλλι και το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής μας ζωής έχει άμεση σχέση με την περιοχή αυτή.
Το συγκοινωνιακό πρόβλημα των Αντικυθήρων είναι τεράστιο. Εδώ και μήνες η ακτοπλοϊκή μας σύνδεση είναι υποτυπώδης και ΔΕΝ εξυπηρετεί τις πραγματικές μας ανάγκες. Η εβδομαδιαία σύνδεση των Αντικύθηρων από και προς τον Πειραιά, το Γύθειο, τα Κύθηρα, τη Νεάπολη και την Κίσσαμο είναι ΖΩΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ.
Ωστόσο, το ΥΕΝΑΝΠ αποφασίζει χωρίς να λάβει υπόψη του τις ανάγκες μας, και λόγω της ασθενούς, αν όχι ανύπαρκτης, αντίδρασης μερίδας των τοπικών μας παραγόντων. Αποκόπτει τα Αντικύθηρα από την Κίσσαμο και τα συνδέει με το Ρέθυμνο. Αυτή η απόφαση στερείται λογικής και ουσίας. Καμία σχέση δεν έχουμε με το Ρέθυμνο, κανένας δεσμός δεν μας συνδέει και κανένας δεσμός δεν μπορεί να δημιουργηθεί. Στη θέληση του ΥΕΝΑΝΠ να καλύψει 2 δρομολογιακές γραμμές με ένα πλοίο συνδέοντας άσχετες μεταξύ τους περιοχές είμαστε αντίθετοι.
Έχοντας διατελέσει Πρόεδρος της Κοινότητας Αντικυθήρων για 8 χρόνια ενθυμούμαι την σχεδόν άριστη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση της περιόδου 1999-2006 και θλίβομαι για τη σημερινή κατάσταση.
Εκφράζοντας πολύ μεγάλο μέρος των Αντικυθηρίων, τόσο των μονίμων κατοίκων, όσο και της μεγάλης παροικίας μας σε Πειραιά, Αθήνα και Κίσσαμο, διαμαρτύρομαι έντονα για την διακοπή της σύνδεσής μας με την Κίσσαμο και τη σύνδεσή μας με το Ρέθυμνο, απόφαση στερούμενη κάθε λογικής.
Ζητώ από το ΥΕΝΑΝΠ και προσωπικά από την πολιτική ηγεσία να ενσκήψουν στο πρόβλημά μας λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές μας ανάγκες. Ένα νησί που ερημώνει με ραγδαίους ρυθμούς, όπως τα Αντικύθηρα, χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή και ευαισθησία.
Η κοινωνική μας ζωή, η εμπορική και οικονομική δραστηριότητα της μικρής μας κοινωνίας, θα επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς μόνο με την ΑΜΕΣΗ ακτοπλοϊκή μας σύνδεση σε εβδομαδιαία, τακτική και μόνιμη βάση με την ΚΙΣΣΑΜΟ, τα ΚΥΘΗΡΑ, το ΓΥΘΕΙΟ, τη ΝΕΑΠΟΛΗ και τον ΠΕΙΡΑΙΑ, και φυσικά με την προϋπόθεση ότι το πλοίο που θα κληθεί να μας εξυπηρετήσει θα είναι κατάλληλο για το λιμάνι μας, ώστε να μην ματαιώνονται τα μισά δρομολόγια με πρόφαση τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως μέχρι πρόσφατα συνέβαινε.
Παρακαλούμε για ΑΜΕΣΕΣ ενέργειές σας.
Με Τιμή
Ανδρέας Γ. Χαρχαλάκης"

Ιδού λοιπόν τί σημαίνει κοινωνία των πολιτών. Εκεί όπου οι αρχες αποδεικνύονται "λίγες" παρεμβαίνουν οι πολίτες, ακόμα και αν δεν έχουν κάποιο τίτλο. Μόνο αν αντιδράσουμε όλοι οργανωμένα θα έχουμε καλή και βιώσιμη συγκοινωνία. Και όσον αφορά στους αιρετούς που δεν κάνουν αυτό που πρέπει, ξέρετε τί πρέπει να κάνουμε: οι εκλογές δεν αργούν..

Urrie M είπε...

Μπράβο στόν κ. Χαρχαλάκη γιά τήν στάση του καί την παρεμβασή του. Η επιστολή του αξιοπρεπής καί ουσιαστική.