Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2009

ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΣΤΕΙΕΣ και ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ

Η Μυθολογία αναφέρει ότι ο Ραδάμανθυς και ο Σαρπηδόνας ήταν αδέλφια του Μίνωα μας. Πιθανότατα αυτό να μην είναι αλήθεια αλλά να πρόκειται για κάποιο πρωτόκολλο, που ισχύει ακόμα και σήμερα, οι βασιλιάδες να αποκαλούνται μεταξύ τους «αδελφοί».
Είναι φανερό ότι οι δυο αδελφοί του Μίνωα δεν ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Σύμφωνα με τον καθηγητή Μαρινάτο πίσω από τα ονόματα αυτά κρύβονται οι τοπικές κρητικές δυναστείες, του Ραδάμανθυ στην Φαιστό και του Σαρπηδόνα στα Μάλια, όπου υπήρχαν τα σημαντικότερα ανάκτορα μετά αυτά της Κνωσού.
Ο καθηγητής Σπύρος Μαρινάτος υποστηρίζει ότι μετά την καταστροφή του 1500 π.Χ επακολούθησε μια διασπορά των Κρητών στην Μικρά Ασία, η οποία καταγράφεται από τον μύθο της εξορίας του Σαρπηδόνα και του Ραδάμανθυ. Είναι λοιπόν πολύ πιθανόν οι Κρήτες να μετανάστευσαν μετά την καταστροφή γι αυτό τον λόγο βλέπουμε τον Σαρπηδόνα βασιλιά της Λυκίας και τον Ραδάμανθυ να κατέχει τα νησιά και τα μικρασιατικά παράλια.
Οι εκτός Κρήτης κτήσεις του Σαρπηδόνα και του Ραδάμανθυ χρονολογούνται πριν από την καταστροφή του 1500π.Χ,όταν η Κρήτη ήταν κυρίαρχος στην Θάλασσα. Την εποχή αυτήν η Κρήτη είχε μια συμπολιτειακή αρχή που περιελάμβανε –όπως λένε οι ειδικοί- τα τρία γνωστά βασίλεια, Κνωσό, Φαιστό, Μάλια. Τελικά όμως μήπως δεν ήταν 3 αλλά 10, ένα για κάθε Κουρήτη, ένα για κάθε Άτλαντα βασιλιά.
Κουρήτες ίσον Άτλαντες και όπως λέει ο Πλάτωνας οι Άτλαντες εμφανίζονται σαν βασιλιάδες και άλλοτε σαν πρίγκιπες. Μια ομοσπονδία λοιπόν πριγκίπων, αυτόνομων και ανεξάρτητων αλλά με κάποια είδους συγγένειας μεταξύ των όπως αναφέρει πολλές φορές ο Διόδωρος.
Στο πλατωνικό κείμενο διαβάζουμε για τους νόμους που υπήρχαν ανάμεσα στους βασιλιάδες και τα δικαιώματα που είχε ο ένας για τον άλλο. …..ποτέ δεν έκαναν πόλεμο ο ένας εναντίον του άλλου….ότι θα βοηθούσαν όλοι αν κάποιος προσπαθούσε να ανατρέχει μια βασιλική οικογένεια, αν δεν είχε την συγκατάθεση περισσότερων από τους μισούς βασιλιάδες …
Αν η πρωτόγονη αυτή κοινοβουλευτική δημοκρατία λειτουργούσε και στην Κρήτη, θα δικαιολογούσε άριστα και την παντελή απουσία οχυρωματικών έργων σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Μινωικής Κρήτης. Μινωικός πολιτισμός .
Μήπως όλα αυτά μας σπρώχνουν να συσχετίσουμε λίγο πολύ τους Άτλαντες με τους Κρήτες την Ατλαντίδα με την Κρήτη;

Βιβλιογραφία : ΚΡΗΤΗ -ΧΑΜΕΝΗ ΑΤΛΑΝΤΙΔΑ M. de Grece, Marinatos Sp., Hirmer M.: "Kreta, Thera und das Mykenische Hellas", München 1973

Δεν υπάρχουν σχόλια: