Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου 2009

ΕΠΑΥΛΗ ΤREVISANΗ villa Trevisan αντιπροσωπεύει ένα από τα καλύτερα μοντέλα εξοχικών κατοικιών του 1500 μ.Χ καθαρά Βενετσιάνικου τύπου. Το ισόγειο για αποθήκες και ripostigli. Στα νοτιοανατολικά του κτιρίου υπάρχει εξωτερική σκάλα που οδηγεί στην κυρία είσοδο της έπαυλης. Πάνω δε από την είσοδο υπάρχει ανάγλυφο στέμμα του μεγάλου βενετσιάνικου οίκου των Trevisan από τον οποίον κατάγονται και οι σημερινοί κάτοικοι Κρητικοί Τριβιζάκηδες. Η περιοχή δε που βρίσκεται η έπαυλη ονομάζεται σήμερα Τραβαζιανά. (Κόκκινο Μετόχι)
*
Γνωστοί του οίκου Trevisan ήταν ο
Melchior Trevisan, που διετέλεσε γενικός διοικητής βενετσιάνικου στόλου ως το 1551, πέθανε στο Ναβαρίνο. Ο Καθολικός πατριάρχης Βενετίας; Giovanni Trevisan 1573 με δεξί χέρι στα διοικητικά του, τον επίσκοπο Κισάμου Αυγουστίνο Τεύκο 1545-89. Στην Βενετία σώζεται ως και σήμερα η βουλή των Τριβιζάν (φώτο 2).
Αν η βίλα βρισκόταν σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Κρήτης ή της Ελλάδος σίγουρα θα είχε αναστηλωθεί και δεν θα βρισκόταν σε αυτήν την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, όπου το δυτικό τμήμα της έχει καταρρεύσει!! Κρίμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: