Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2009

ΑΥΤΗ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ;

Την Τρίτη που μας πέρασε, 10/02/2009 το γνωστό γερμανόγαλλικό κανάλι της τηλεόρασης ARTE, παρουσίασε στη σειρά ντοκιμαντέρ του: Τα νησιά της Μεσογείου.
Μετά το πρώτο γαλλικό νησί της Κορσικής, ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Κρήτη μας! Μια μεγάλη βόλτα που αρχίζει από το χωριό Ανώγια, με εικόνες από ένα γάμο και τις κλασσικές πιστολιές ή μπαλοθιές, ως την παραλία του Λουτρού, στην νότια πλευρά του νησιού. Με ένα μεγάλο αλλά κυρίως κακόφημο σχόλιο από τον αφηγητή για το χωριό Ζωνιανά. Ο αφηγητής στο τέλος του πρώτου βίντεο, λέει τα εξής : Στο διπλανό χωριό Ζωνιανά το ποσοστό όπλων έχει φτάσει σε ποσοστά ρεκόρ! Τα Ζωνιανά ένα χωριό με χίλιους εξακόσιους κατοίκους και τρεις οικογένειες όπου η χρήση όπλων έχει ξεπεράσει κάθε όριο!Η αστυνομία θεωρεί το συγκεκριμένο χωριό ως το πιο επικίνδυνο χωριό της Κρήτης!Στο χωριό αυτό παντρευόμαστε και μαλώνουμε μεταξύ μας, όμως απέναντι στον κάθε εξωτερικό παράγοντα όλοι γινόμαστε ένα τοίχος! Μια "κοπριά" που μπορεί να καλλιεργήσει το οργανωμένο έγκλημα! Ένα χωριό όπου το ποσοστό ανεργίας είναι από τα μεγαλύτερα κυρίως στους νέους!Το χωριό ολόκληρο είναι ήδη ανακατεμένο στην καλλιέργεια και διακίνηση κάνναβης, καθώς και άλλων σκληρών ναρκωτικών και όπλων. Ένα χωριό όπου η κυβέρνηση του Ελληνικού κράτους διατυπώνει ότι, τα Ζωνιανά είναι ένας τόπος εκτός νόμου και πολλές φορές αστυνομικοί δέχονται τα πυρά των πολιτών!Τα Ζωνιανά είναι εδώ και καιρό μια Απαγορευμένη Ζώνη. http://plus7.arte.tv/fr/detailPage/1697660,CmC=2427208,scheduleId=2402526.html (το βίντεο)
Αυτά ήταν τα σχόλια του αφηγητή για το μικρό χωριό, Ζωνιανά! Ας ελπίσουμε ότι οι Γάλλοι και Γερμανοί θεατές που παρακολούθησαν αυτό το ντοκιμαντέρ θα θελήσουν να επισκεφθούν το ομορφότερο νησί της Μεσογείου, την ΚΡΗΤΗ μας, έστω και από απλή περιέργεια !
Ελεύθερη μετάφραση: Αristea Μαραγκάκη-Delacroix.

Δεν υπάρχουν σχόλια: