Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2009

ΚΙΣΑΜΟΣ ΠΟΛΗ

Πριν λίγες μέρες που βρέθηκα στην Αθήνα κάποιος κύριος με πλησίασε και ευγενικά με ρώτησε:
- Από την Κρήτη είσαι παλικάρι; Μια συνήθη ερώτηση που μας κάνουν αρκετοί και ιδιαίτερα Ελλαδίτες όταν μας ακούν να κουβεντιάζουμε με αυτήν την τραβηχτή ιδιόμορφη προφορά που έχουμε αποκτήσει από γεννησιμιού μας. Το ιντα-το οι- το γιαντα- το κιαμέ είναι μερικές λέξεις που μας προδίδουν πάντα και ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε μακριά από την Κρήτη. Περήφανος πάντα για την καταγωγή μου δεν δίστασα να του πω:
- Ναι βέρος κρητικός. Μετά έρχεται η άλλη ερώτηση:
- Από ποιο μέρος της Κρήτης ;
- Από τα Χανιά , την Κίσαμο
- Και από ποιο χωριό της Κισάμου; Με ξαναρωτά!!!!!!
- Από την Κίσαμο του ξαναλέγω.
Βλέπω όμως μια αμηχανία στο πρόσωπο του και αμέσως κατάλαβα ότι μάλλον δεν ήξερε την αλλαγή του Καστελλιού, σε Κίσαμο.
Έτσι κάθισα και του εξήγησα, ότι αυτή η αλλαγή ήταν επιβεβλημένη και ότι πράγματι προτιμούσα την λέξη Κίσαμος από την ξενόφερτη Λατινική Kastellum κοινώς Καστέλι .
Εδώ δεν μας έμεινε καστέλλι= φρούριο, το όνομα πρέπει να αφήσουμε;;;
Κίσαμος λοιπόν, με ακέραιο το προελληνικό όνομα του πρώτου οικισμού, με πολλές ετυμολογήσεις (προσπάθειες ) του ονόματος από πολλούς ιστορικούς – μελετητές.
Ο Trivan στο περίφημο χρονικό του αναφέρει ότι προήλθε από το αγγίξαμε= φτάσαμε του Ισαάκιου το1182 όταν έφτασε στην Κρήτη με τα 12 αρχοντόπουλα, έκαψε τις γαλέρες του εκτός από μια που έστειλε στον πατέρα του μεταφέροντας το μήνυμα με την λέξη εγγίξαμε.
Ο Σταυράκης την ετυμολογεί από την λέξη «ΚΙΣΣΟΣ» αλλά μάλλον δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια.
Τα ποιο γνωστά ονόματα που έχει αναφερθεί η πόλη μας επί ρωμαϊκών χρόνων και είναι στα λατινικά .
1. Cisamon.
2. Chissamos
3. Chysamo μόνο ο ιστορικός Πτολεμαίος ( 3,17,8 ) την αναφέρει σαν
4. Κίσαμος πόλις και μάλιστα με ένα σίγμα
Από τότε και έως και σήμερα έχουμε ακόμα:
α) Καστέλι
β) Καστέλλι (λλ)
γ) Κίσσαμος (σσ)
δ) Κίσαμος
ε) Κισαμλί
στ) και προχθές ΚΑΣΤΕΛΥ σε πολλές αφίσες .
Ας αποφασίσουμε λοιπόν ποιο είναι το καλύτερο όνομα και ας κατασταλάξουμε κάπου με πρώτες τις δημόσιες υπηρεσίες τους κρατικούς φορείς τα σχολεία, τις εφημερίδες , τα τυπογραφεία.
Από το Καστέλλι ήμαστε σίγουρα, αλλά από ποιο Καστέλλι, που στην Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον 15, στην Κρήτη 5-6 και στον Ν. Χανίων 3.
Εγώ λοιπόν αποφάσισα να είμαι Κισαμίτης και να ζω στην Κίσαμο πόλη.
Εσείς ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: