Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2009

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ

Οικισμοί τριών Δήμων του Νομού Χανίων συμπεριλαμβάνονται στην πρόσκληση του ΥΠΕΧΩΔΕ για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013 προκειμένου να κατασκευαστούν εγκαταστάσεις βιολογικών καθαρισμών και οι απαραίτητες υποδομές των δικτύων αποχέτευσης. Πρόκειται για τους οικισμούς Καλύβες του δήμου Αρμένων, Παλαιόχωρα του δήμου Πελεκάνου και Καστέλι του δήμου Κισάμου, οι οποίοι πρέπει να υποβάλλουν τους σχετικούς φακέλους στο ΥΠΕΧΩΔΕ ώστε να συμμετάσχουν στην σχετική αξιολόγηση για την κατανομή των πιστώσεων οι οποίες, για ολόκληρη την χώρα, θα φτάσουν σε συνολικά προϋπολογισμό το 1,5 δις ευρώ.
Στο μεταξύ χθες στη Νομαρχία Χανίων και με πρωτοβουλία του Νομάρχη Γρηγόρη Αρχοντάκη συνεκλήθη "κλειστή" σύσκεψη με τη συμμετοχή των δημάρχων και εκπροσώπων των Δήμων Μηθύμνης και Κισάμου, καθώς και στελεχών του ΟΑΔΥΚ, προκειμένου να αποτυπωθεί η υφιστάμενη κατάσταση και να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού του κόλπου Κισάμου. Το έργο, ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί και πλέον μένει να προχωρήσει η διαδικασία των συνδέσεων της αποχέτευσης με τα σπίτια και τις επιχειρήσεις αλλά και η σύσταση του φορέα διαχείρισης που θα αναλάβει να λειτουργήσει το έργο. Η λύση που προκρίθηκε, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκομένων, είναι η σύνταξη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των δυο Δήμων, του ΟΑΔΥΚ και πιθανότατα ενός τέταρτου συμβαλλόμενου, ως τεχνικού συμβούλου, για την προσωρινή διαχείριση του έργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, με τον τρόπο αυτό θα γίνει δυνατή η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού της Κισάμου πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου και κυρίως πριν το καλοκαίρι.
Παράλληλα οι δυο Δήμοι, Κισάμου και Μηθύμνης, δεσμεύτηκαν να ξεκινήσουν άμεσα τις ενέργειες για τη σύσταση του οριστικού Φορέα Διαχείρισης, ενώ στις άμεσες προτεραιότητες, ενόψει του ΕΣΠΑ, είναι και η προετοιμασία του φακέλου που θα κατατεθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ για την ολοκλήρωση των δικτύων αποχέτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες στο σχετικό φάκελο που θα υποβληθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ προκειμένου να εγκριθεί η χρηματοδότηση, τουλάχιστον σε ότι αφορά στο Δήμο Κισάμου, θα συμπεριλαμβάνεται η εγκατάσταση δικτύων αποχέτευσης σε όλη την έκταση της πόλης του Καστελιού, σε όλο το νέο σχέδιο, στους οικισμούς Πλακούρια, Αγ. Αντώνιος, Κουνουπίτσα και Πύργο, αλλά και για την τοποθέτηση κύριου αποχετευτικού αγωγού προς τον Πλάτανο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: