Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2009

99 ΑΓΙΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ

Η Εκκλησία βρίσκεται στα δυτικά της ακροπόλεως της Πολυρρήνιας και κτίσθηκε με πέτρες που προέρχονταν στο μεγαλύτερο μέρος από τα ερείπια ενός αρχαίου ελληνιστικού ναού, βόρεια και σε απόσταση 16.5 μέτρων από τον τόπο της εκκλησίας, που ήταν αφιερωμένος, ίσως στην θεά Άρτεμης. Η εκκλησία κατασκευάστηκε το 1894 και κατασκευαστής ήταν ο Αντώνιος Κλαουράκης απο τα Τοπόλια. Η κατασκευή των καμάρων παρουσίασε σοβαρά ελαττώματαεξ αιτίας των οποίων την νύχτα μετά τα εγκαίνια, οι καμάρες κατέρρευσαν ολοκληρωτικά. Το γεγονός ότι η κατάρρευση έγινε χωρίς θύματα αποδόθηκε από τους ντόπιους σε θαύμα των Αγίων Πατέρων. Κατά τα λοιπά ο Kλαουράκης πέθανε λίγο μετά, λόγω της μεγάλης λύπης που του προξένησε το θλιβερό αυτό γεγονός. Η μαρμάρινη πλάκα που θυμίζει την ημερομηνία που κατασκευάστηκε η εκκλησία είναι πάνω από την κύρια είσοδο και λέει τα εξής:
Οί Άγιοι Πατέρες
Έτος 1894
ως φοβερός ο τόπος
ούτος! ουκ έστι
τούτο αλλ΄ή οίκος θεού.
Ωκοδομήθ δαπάν
των κατοίκων του χωριού
Επάνω Παλαιόκασ
Αρχτεκτν
Ν. Α Κλαυράκς
Η λατρεία των 99 Αγίων Πατέρων προέρχεται από τον Αζογυρέ, τόπο όπου έζησαν και πέθαναν οι υπόλοιποι 98 Άγιοι Πατέρες. Όσοι έχετε επισκεφθεί την εκκλησία στην Πολυρρήνια θα παρατηρήσατε ότι είναι γεμάτη από επιγραφές, που προέρχονται από τον διπλανό ελληνιστικό ναό. Συνολικά υπάρχουν 31 επιγραφές και τις οποίες μελέτησε ο Ισπανός επιγραφολόγος Άγγελος Μαρτίνεζ.


Περισσότερα στο βιβλίο "ΟΙ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΩΝ 99 ΑΓΙΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ"
Angel Martinez 2006

Δεν υπάρχουν σχόλια: