Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

ΠΛΟΥΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΠΟΥ ΧΑΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΑΝΕΜΟΥΣ

Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας μια πολύ όμορφη εκδήλωση υπαίθριας εκπαίδευσης στο Σταυρό Χανίων ανέδειξε τον παλαιοντολογικό πλούτο της περιοχής και της Κρήτης ειδικότερα και προβλήθηκε ανάλογα σε τοπικά και άλλα μέσα.Όμως λίγο πιο δυτικά, στην Κίσσαμο υπάρχει ίσως η σημαντικότερη παλαιοντολογικά θέση της χώρας μας που χρειάζεται ακόμα περισσότερη μελέτη και τεκμηρίωση ώστε να επιβεβαιωθεί η αξία που έχει σε Παγκόσμιο επίπεδο. Όταν το 2017 δημοσιεύθηκε μετά από πολλούς κόπους και αμέτρητα εμπόδια η πρώτη διεπιστημονική εργασία για τις πατημασιές του Τράχηλου Κισσάμου, φαίνεται ότι μόνο οι «έμποροι της φυσικής μας ιστορίας», αναγνώρισαν μετά τους επιστήμονες, την αξία των ευρημάτων και έσπευσαν να αποσπάσουν κάποια απ αυτά για να τα πουλήσουν... 
Η καταστροφή αυτή ήταν η αφορμή για να τοποθετηθεί στη συνέχεια μια μικρή περίφραξη, να καλυφθούν οι πατημασιές με γεωύφασμα και έδαφος για λόγους προστασίας και να τοποθετηθεί μικρή ενημερωτική πινακίδα για την αξία της θέσης και την υπενθύμιση της απαγόρευσης εισόδου και καταστροφής στο χώρο. Όλα αυτά για το προφανές και μέχρι να ληφθούν μόνιμα μέτρα προστασίας και ανάδειξης, ενώ η θέση βρίσκεται μέσα σε ήδη αναγνωρισμένο και προστατευόμενο αρχαιολογικό χώρο.
Σήμερα μετά από τόσα χρόνια μόνο εγκατάλειψη και υποβάθμιση. Η περίφραξη έχει σχεδόν καταστραφεί, όποιος θέλει μπορεί να εισέλθει στο χώρο και να δει τα ευρήματα (ενδεχομένως και να τα καταστρέψει…), ενώ φυσικά είναι εκτεθειμένα και στις άγριες καιρικές συνθήκες, μια που η θέση είναι πάνω στο κύμα.
Αλλά για ποια θέση και τι απολιθώματα μιλάμε? Σε μια πλάκα έχουν βρεθεί πάνω από 50 ίχνη δίποδης βάδισης, πολλά από τα οποία κατά μήκος δύο διαδρομών, που όλα τα μορφολογικά χαρακτηριστικά και τα γνωστά μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν ότι έγιναν από προγονική μορφή του ανθρώπου, τους Ανθρωπίδες (Hominds). Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι η ηλικία η οποία με μεταγενέστερη έρευνα προσδιορίστηκε στα 6 εκατ. χρόνια. Για να αντιληφθούμε τη σημασία της θέσης, να πούμε ότι τα αμέσως νεότερα ίχνη δίποδης βάδισης προγόνων μας είναι στην Τανζανία και έγιναν από τη γνωστή σε όλους Lucy (έναν Αυστραλοπίθηκο) πριν από 3.6 εκατ. χρόνια.
Έχουμε λοιπόν ένα μνημείο πιθανά της Παγκόσμιας Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς που μένει να μελετηθεί και να τεκμηριωθεί ακόμα καλύτερα, το οποίο αφήνουμε να καταστραφεί και να χαθεί για πάντα, ενώ θα μπορούσε να αναδειχθεί και να αποτελέσει το σημαντικότερο χώρο επίσκεψης του νησιού. 
Κρίμα για όλους μας και παγκόσμια διαπόμπευση εάν αφήσουμε αυτό να συμβεί.
Χαράλαμπος Φασουλάς

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: