Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ -ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι τριήμερες εργασίες της Ετήσιας Συνάντησης του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας (Ε.Σ.Τ.Ι.Α.) του Πανεπιστημίου Κρήτης (12-14 Απριλίου 2024), που διεξήχθησαν στην Κίσαμο για τρίτη φορά (είχε διοργανωθεί στον τόπο μας και κατά τα έτη 2001, 2010). Πρόκειται για έναν θεσμό που διεξάγεται κάθε χρόνο την άνοιξη σε άλλο μέρος της Κρήτης κάθε φορά, με σκοπό να προάγει τον επιστημονικό διάλογο. 
Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης έγιναν πολύ σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις από τους καθηγητές του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Ρεθύμνου και τέθηκαν ερωτήματα και προβληματισμοί. Μετά από κάθε ανακοίνωση ακολουθούσε συζήτηση με τη συμμετοχή των φοιτητών (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών) του Τμήματος. Το πλήρες πρόγραμμα του Συνεδρίου είχε δημοσιευτεί στο φύλλο των «Νέων Οριζόντων» της 10ης Απριλίου 2024. Την Παρασκευή οι διαλέξεις έλαβαν χώρα στο «Τσατσαρωνάκειο», ενώ το Σάββατο στην αίθουσα του Δήμου Κισάμου. Η Κυριακή ήταν αφιερωμένη στη γνωριμία της περιοχής μας. Συμμετείχαν και δύο Κισαμίτες επιστήμονες, ως ομιλητές: α) ο Εμμανουήλ Μαρινάκης με θέμα «Τα νομίσματα της αρχαίας Απτέρας», που βασίζεται στην μεταδιδακτορική του έρευνα και β) Η Νεκταρία Λαϊνάκη με θέμα «Τα σωζόμενα Βενετσιάνικα κτήρια στην επαρχία Κισσάμου, στη Δυτική Κρήτη», που επικεντρώθηκε σε βασικά σημεία της διδακτορικής της διατριβής.  
Τα υπόλοιπα θέματα κάλυπταν ποικίλους τομείς της Ιστορίας και της Αρχαιολογίας: Από την προϊστορική αρχαιότητα, την κλασική, την βυζαντινή, την ενετική, την οθωμανική μέχρι και την νεότερη περίοδο, τόσο της Κρήτης όσο και ευρύτερα της Ανατολικής Μεσογείου. Το απόγευμα του Σαββάτου υπήρξαν και κάποιες διαλέξεις μεθοδολογικού χαρακτήρα συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν, όπως: 1) «Οι Σπαρτιάτες στη σύγχρονη εποχή», 2) «πώς μπορεί να βοηθήσει η ψηφιακή τεχνολογία την ιστορική έρευνα;» και επίσης: 3) «Τα ελληνικά συντάγματα  και οι πολιτικές χρήσεις της ιστορίας». 
Στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 14-4 η ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου και στις αρχαιότητες της κωμόπολής μας από την αρχαιολόγο Σταυρούλα Μαρκουλάκη. Ακολούθησε η επίσκεψη στον μεσοβυζαντινό ναό της Αγίας Βαρβάρας στα Λατζιανά του Βουλγάρω. Την ξενάγηση επιμελήθηκε ο καθηγητής βυζαντινής αρχαιολογίας Αθανάσιος Μαΐλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αρχιτεκτονική μορφή του μνημείου και στις αναστηλωτικές προσπάθειες. Ενδιαφέρουσες πληροφορίες παρείχε επίσης η αρχιτέκτονας κ. Τριμανδύλη. 
Οι σπουδαστές/ σπουδάστριες και οι συνοδεύοντες καθηγητές / καθηγήτριες είχαν έτσι την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη και μέρος της ενδοχώρας της Κισάμου, κάποιοι εκ των οποίων για πρώτη φορά. 
Θερμές ευχαριστίες οφείλονται πρωτίστως στον Δήμο Κισάμου και στην Ι. Μητρόπολη για την συμβολή τους στη διοργάνωση του συνεδρίου. Ακολούθως, στους ξενοδόχους που ανέλαβαν τη διαμονή των φοιτητών και των καθηγητών για την ευγένεια και τον επαγγελματισμό τους. Συγκεκριμένα τους: Αδελφούς Παπαδάκη του «Κίσαμος», τους αδελφούς Καστανάκη του «Maria Beach» και τον κ. Πατερομιχελάκη του «Αροδαμός». Επίσης στην οικογένεια Σκουνάκη του εστιατορίου «1960» στην παραλία του Τελωνείου για την άψογη εξυπηρέτησή του. 
Τέλος θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες αξίζουν στα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Βουλγάρω – Λατζιανών, για την πολύ φιλόξενη υποδοχή που επιφύλαξαν στους επισκέπτες αρχαιολόγους, με πλούσια κεράσματα και εγκάρδια διάθεση η οποία έμεινε σε όλους αξέχαστη. Τέτοιες ενέργειες τιμούν τους ίδιους και προβάλουν με τον καλύτερο τρόπο την Κίσαμο. Οι αυριανοί, νέοι επιστήμονες ιστορικοί-αρχαιολόγοι, έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και πολλοί εξ αυτών θα θελήσουν και στο μέλλον να επισκεφτούν την Κίσαμο. 
Μανώλης Μαρινάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: