Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΛΑΦΟΝΗΣΙ

Χθες πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων η εκδήλωση που διοργάνωσε το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισάμου, στις 6 Απριλίου του 1824, ανήμερα του Πάσχα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και απηύθυναν μεστού περιεχομένου χαιρετισμό ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής και ο πρωην δήμαρχος κ Σταθάκης. 
Επισημάνθηκαν τα αίτια που οδήγησαν στην κάμψη της Επανάστασης το 1824 και έγινε αναφορά στις σφαγές, τις καταστροφές και τις λεηλασίες των Τούρκων οι οποίες προηγήθηκαν της Σφαγής στο Λαφονήσι, το 1824, στο Σπήλαιο Μελιδονίου Μυλοτοτάμου, στον Αποκόρωνα, στα Σφακιά, στην Κίσαμο (Τηγάνι, Προφήτης Ηλίας, Ξωτικόσπηλιος Κεραμωτής, Ιναχώριο).

Εξακόσιοι περίπου άμαχοι σφαγιάσθηκαν από το ιππικό του Χουσεΐν πασά στο Λαφονήσι και εκατό είκοσι αιχμαλωτίστηκαν και πουλήθηκαν σκλάβοι στην Αίγυπτο. Συνολικά χίλιοι πεντακόσιοι περίπου ήταν οι σφαγιασθέντες χριστιανοί στο Λαφονήσι και στα δυτικά παράλια της Κρήτης, η μαζικότερη εξόντωση χριστιανών στην Κρήτη κατά τη διάρκεια των Κρητικών Επαναστάσεων του 19ου  αιώνα, που δυστυχώς δεν είναι τόσο γνωστή, ούτε καταγράφεται στα σχολικά εγχειρίδια.  Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά τη Σφαγή στο Λαφονήσι, το 1899, τα οστά των σφαγιασθέντων κείτονταν άταφα μυριάδες, όπως μας πληροφορεί έγγραφο του Ηγεμονικού Συμβουλίου της Κρητικής Πολιτείας, το οποίο απόκειται στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης.  
 Ο Διονύσιος Σολωμός είχε πληροφορηθεί από Κρήτες πρόσφυγες τα τραγικά γεγονότα της Επανάστασης στην Κρήτη το 1824, ιδιαίτερα την φυγή με πλοιάρια χιλιάδων προσφύγων από τα δυτικά παράλια της Κρήτης. Τα ιστορικά αυτά γεγονότα εξυψώνει σε ποίηση στον «Κρητικό», ποίημα το οποίο απηχεί τη διήγηση ενός ανώνυμου Κρητικού πρόσφυγα. Για τη Σφαγή στο Λαφονήσι έχει γράψει ένα εξαιρετικό ποίημα ο Γιώργης Μανουσάκης και για τη Σφαγή στο Τηγάνι ένα ωραίο σονέτο ο Θανάσης Δεικτάκης. Στα γεγονότα αυτά αναφέρεται η δημοτική ποίηση και η Χανιώτισσα ποιήτρια Αντωνούσα Καμπουράκη. Τα ποιήματα απέδωσε με τον καλύτερο τρόπο η δικηγόρος κ. Ρόζα Μοτάκη- Κονταδάκη. Επίσης στο τέλος της εκδήλωσης έγιναν διάφορες παρεμβάσεις πολιτών, γεγονός που δηλώνει το ενδιαφέρον για τα άγνωστα στις λεπτομέρειές τους ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης του 1821 στην Κρήτη.
ΠΗΓΗ Κ. Φουρναράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: