Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ο ΠΑΤΕΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΙΤΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΙΣΑΜΟΥ & ΣΕΛΙΝΟΥ

 Κατά το διήμερο της μεγάλης Δεσποτικής εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, εορτή και του Ι. Μητροπολιτικού μας Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, η Ιερά Μητρόπολις μας γεύθηκε την πνευματική χαρά της ευλογητικής ελεύσεως του Αγιορείτου Ιερομονάχου π. Αθανασίου Σιμωνοπετρίτου, Υμνογράφου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας. Ο σεβαστός π. Αθανάσιος συμπροσευχήθηκε κατά τον πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής, κατά την Θεία Λειτουργία ως και κατά τον Μεθέορτο Εσπερινό, ομιλώντας σε κάθε περίσταση, με κεντρική του ομιλία αυτή του Μεθέορτου Εσπερινού, και θέμα: «Η Παναγία του Αγίου Όρους και της Εκκλησίας».
Μετείχε, επίσης, της Επιμνημόσυνης Δέησης στο Μνημείο της πόλης ως και στην παρέλαση που ακολούθησε. Του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Αμφιλόχιος του δε Μεθεόρτου Εσπερινού ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος. Ο Επίσκοπος μας εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες προς τον «σεβαστό Καθηγούμενο της Ι. Μονής Σίμωνος Πέτρας, Γέροντα Ελισσαίο, δια την ευλογητική έλευση του π. Αθανασίου». Με λόγους σεβαστικούς αναφέρθηκε στο πρόσωπο του π. Αθανασίου, σημειώνοντας: «Βαθιά ευχαριστούμε και ευγνωμονούμε τον σεβάσμιο σε όλους μας π. Αθανάσιο Σιωμονοπετρίτη, καθώς η έλευση του εν τω μέσω ημών, το εόρτιο αυτό διήμερο, αποτελεί για όλους μας δώρο της Παναγίας μας.
Ο π. Αθανάσιος είναι ο συγγραφέας του Ι. Παρακλητικού Κανόνος της Παναγίας της «Γιάτρισσας», αφού ανάμεσα στα πολλά χαρίσματα που τον διακρίνουν διαθέτει και αυτό του Υμνογράφου. Ως ο ίδιος δε αναφέρει σε σημείωμα του: ‘..συγκινημένος από την θαυμαστή έλευση της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας της «Γιάτρισσας», στον τόπο μας, μας απέστειλε τον Ι. Παρακλητικό Κανόνα Της’. Με χαρά και προσοχή θα ακούσουμε τους λόγους του καθώς γνωρίζουμε ότι είναι λόγοι καρδιακοί. Καταστάλαγμα πνευματικής εμπειρίας ολόκληρης ζωής, έμπονου πνευματικού αγώνα και άσκησης» κατέληξε, προσφέροντας του αντίγραφο της θαυματουργού Εικόνας Παναγίας της «Γιάτρισσας». Ο σεβάσμιος Αγιορείτης προσκεκλημένος ευχαρίστησε τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Αμφιλόχιο και αναφέρθηκε, με συγκίνηση, στην θαυμαστή έλευση της Παναγίας της «Γιάτρισσας» στην Κίσαμο, θεωρώντας την «δώρο του Ουρανού».

Ακολούθως αναφέρθηκε στους Αγίους που γνώρισε και έζησε στον Άγιον Όρος: άγιο Παίσιο, άγιο Πορφύριο, άγιο Εφραίμ Καντουνακιώτη,  άγιο Σωφρόνιο του Έσσεξ, ως και τον Γέροντα του Αιμιλιανό, «ισόβαθμοι και ισότιμοι», ως είπε, των μεγάλων Αγίων και Πατέρων της Εκκλησίας μας. Στην κεντρική του ομιλία αναφέρθηκε στην «πνευματική του πατρίδα» ως ονόμασε το Άγιον Όρος, με αναφορές στον «Αρχιστράτηγο του Βυζαντίου, τον Πέτρο», «το όραμα που είδε από την Παναγία», τον «Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, ο οποίος συνέγραψε τον βίο του Αγίου Πέτρου», «τον Άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη», ως και τον «κτήτορα της Ι. Μονής Σίμωνος Πέτρας, άγιο Σίμωνα» και «το όραμα που είδε από την Παναγία για να κτίσει την νέα Βηθλεέμ».
Στον μεστό και εμπειρικό του λόγου σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Η πνευματική λαμπρότητα του Αγίου Όρους είναι πνευματική. Το Ησυχαστικό πνεύμα που, με την διδασκαλία του Ακτίστου Φωτός της Μεταμορφώσεως από τον 14ο αιώνα, έχει μεταμορφώσει το Άγιον Όρος όχι μόνο σε τόπο αδιαλείπτου ασκήσεως, νίψεως και προσευχής, αλλά σε εργαστήρι αγιότητος. Δύσκολο και παράξενο για την λογική να κατανοήσει, όμως όλα του Θεού είναι παράξενα», ανέφερε ο σεβαστός π.Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης. Στον Μεθέορτο Εσπερινό ο Σεβ. Μητροπολίτης μας  κ. Αμφιλόχιος, με λόγους θερμούς, καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον προεξάρχοντα Ιεράρχη, Σεβ. Μητοπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο, ο οποίος ως είπε: «συνέγραψε το Απολυτίκιο ως και Μεγαλυνάρια του Ι. Παρακλητικού Κανόνος της Παναγίας της «Γιάτρισσας», δίδοντας του τον λόγο.
Ο προεξάρχων Ιεράρχης ευχαρίστησε θερμά τον Επίσκοπο μας και αναφερόμενος στο πρόσωπο της Παναγίας, σημείωσε: «Αισθανόμαστε όλοι το δικό Της Μητρικό χάδι, την μυστική Της φωνή να μας λέγει ‘Εγώ είμαι εδώ’. Εδώ Σεβασμιώτατε, ο τόπος αυτός,  πάλιν και πολλάκις και επ΄ εσχάτων έζησε όχι ο τόπος να επιλέγει την Παναγία, αλλά Εκείνη, η Παναγία, να επιλέγει τον τόπο και τον τρόπο που Εκείνη θέλει να πολιτεύεται μέσα στην ζωή και την πορεία όλων των ευλογημένων ανθρώπων που θέλουμε να είμαστε δικά Της παιδιά». Ακολούθως αναφέρθηκε στον π. Αθανάσιο Σιμωνοπετρίτη, σημειώνοντας: «Ήρθα για να ακούσω το περίσσευμα της αγάπης και της καρδιάς του πολυσεβάστου μας γέροντα π. Αθανασίου Σιμωνοπετρίτου. Αυτό το ανεπιτήδευτο, το πηγαίο, το ειλικρινές που βγαίνει ως εκχύλισμα της αγαπώσης καρδίας του. Αυτό είναι το Άγιον Όρος».
Πλήθη πιστών καθ΄ όλο το εόρτιο διήμερο κατέκλυσαν τον Ι. Μητροπολιτικό μας Ναό, Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Μετείχαν της ιεράς πανηγύρεως, κοινώνησαν των Αχράντων Μυστηρίων, άκουσαν τους λόγους του π. Αθανασίου Σιμωνοπετρίτου, έλαβαν την ευχή του ως και νέα έκδοση της Ι. Μητροπόλεως μας, Προσευχητάριο με τίτλο, «Προσευχής Θησαυρίσματα».
ΙΜΚΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: