Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

25η ΜΑΡΤΙΟΥ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

Γράφει η Ευτυχία Δεσποτάκη -Πευκιανάκη
Διπλή γιορτή γιορτάζομε στην πατρίδα μας την Ελλάδα με τον ερχομό της άνοιξης
Πρώτα τον Ευαγγελισμό, ότι υπάρχει Σωτηρία για τον άνθρωπο και Ανάσταση από κάθε πτώση αρκεί μια γυναίκα, μια μάνα να γεννήσει το Σωτήρα. Σωτήρα που θα κάνει πολλές θυσίες ή που θα θυσιαστεί ο ίδιος. Ο Γαβριήλ έφερε το μεγάλο μήνυμα:
«Χαίρε Κεχαριτωμένη….»
Ύστερα γιορτάζομε την Ανάσταση του Γένους. Μετά  από μια  μακροχρόνια δουλεία τετρακοσίων χρόνων στον Οθωμανικό ζυγό το Φεβρουάριο του 1821 γίνεται το πρώτο  επαναστατικό βήμα εναντίον των Οθωμανών με τον οραματιστή και ρομαντικό Δημ. Υψηλάντη και τον Ιερό Λόχο του να περνούν τον Προύθο ποταμό.
Το πρώτο αυτό επαναστατικό  βήμα των Ελλήνων καταπνίγηκε στο αίμα.
Ολιγάριθμοι οι Έλληνες, με λίγα όπλα στα χέρια τους, με την αδιαφορία των Μεγάλων  Δυνάμεων, με την ασυνέπεια της ομόδοξου Ρωσίας για βοήθεια και την έχθρα της Ιερής Συμμαχίας αυτό ήταν το αναμενόμενο. Ως τόσο η ελληνική επανάσταση δεν έμοιαζε με τις άλλες τις επαναστάσεις της Ευρώπης
«’Ελεγε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Η επανάσταση η δική μας δε μοιάζει με τις άλλες της Ευρώπης. Οι επαναστάσεις αυτές ήταν εναντίον των διοικήσεων τους, ήταν εμφύλιοι πόλεμοι. Ο εδικός μας πόλεμος ήταν ο πλέον δίκαιος, ήτον έθνος με άλλο έθνος, ήταν με ένα λαόν που δεν τον αναγνώρισε ως τέτοιο, αλλά ο Σουλτάνος θεωρούσε τον ελληνικό λαό, ως σκλάβους.
Και όταν οι Άγγλοι ζήτησαν από τους Ελληνες να συμβιβαστούν με τον Τούρκο ο Κολοκοτρώνης απάντησε:
Ο βασιλέας μας εσκοτώθη, καμία συνθήκη δεν έκαμε.
Η φρουρά του είχε παντοτινό πόλεμο με τους Τούρκους και δύο φρούρια ήταν πάντα ανυπότακτα.. Με είπε ποια  η φρουρά και ποία τα φρούρια;
Η φρουρά του βασιλέως είναι οι αμαρτωλοί και οι κλέφτες, τα φρούρια, η Μάνη, το  Σούλι και τα βουνά.
Έτσι δεν ομίλησε πλέον…………

Δεν υπάρχουν σχόλια: