Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Κυριακή 13 Αυγούστου 2023

50 ΜΙΚΡΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ 5ΕΤΙΑΣ (μέρος 2ο)

(Β΄ΜΕΡΟΣ: 11-16) Eδώ το 1ο μέρος
γράφει ο δικηγόρος Γιώργος Κορτσαλιουδάκης
Αυτή η πεντάδα ιδεών είναι αφιερωμένη στην πρωτεύουσά μας την Κίσαμο ή το Καστέλλι μας , όπως ακκιζόμαστε να λέμε συνωμοτικά ,για την κατηργημένη (;) ονομασία που συχνά μπερδεύει την δύση με την ανατολή στην Κρήτη, σε σημείο που φίλη μου εξ Αθηνών με είχε καλέσει προ ετών να μου δηλώσει την απερίγραπτη χαρά της που θα αποκτούσε ο τόπος μου αεροδρόμιο ! 
 Βλέπετε χρειάστηκε μία αντιδημοκρατική κυβέρνηση, το 1969, για να δώσει και τυπικά τέλος στο ανέκδοτο που η τοπική «προοδευτική» κοινωνία είχε ξεκινήσει και αποδεχτεί 50 έτη ενωρίτερα με την ισοπέδωση και καταστροφή του κάστρου της Κισάμου. 
1.Θα ξεκινήσω αναπτύσσοντας πιο πολύ την πρώτη ιδέα, που αποτελεί επιθυμία όλων μας, φαντάζομαι….(;)
Η επόμενη δημοτική αρχή να έχει αναρτημένο στον ιστότοπό της ένα μηνιαίο δελτίο ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, εις το οποίο πιστοποιημένοι χρήστες – κάτοικοι της πόλης θα βαθμολογούν την επόμενη πενταετία 10 σημεία της ζωής της πόλης (από το 1 -απαράδεκτη έως το 5 – άριστη ) : 
1.Καθαριότητα  2. Ησυχία 3. Ασφάλεια 4. Προσβασιμότητα 5. Ανταπόκριση -Λειτουργία-Εξυπηρέτηση  των υπηρεσιών του Δήμου 6. Φωτισμός 7. Υδροάδρευση 8. Κοινωνικές-Πολιτιστικές Δράσεις 9. Πορεία έργων 10. Λειτουργία δημοτικού συμβουλίου – τοπικής κοινότητας .
Αντίστοιχα θα βαθμολογούνται δημόσια και πιστοποιημένα ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι , οι εντεταλμένοι σύμβουλοι, οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και το Προεδρείο του Δ.Σ. ,όπως φυσικά και η Τοπική Κοινότητα. Όπως κάθε μαθητής, θα επαινούνται ή θα πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο, ενώ ,εάν αισθάνονται αδικημένοι, θα έχουν δικαίωμα παροχής εξηγήσεων.  
Ο θεσμός της αξιολόγησης έρχεται από τον μεσαίωνα, τότε που ζύγιζαν δημόσια τους δημοτικούς άρχοντες πριν και μετά την θητεία τους, για να διαπιστώσουν εάν είχαν «φαρδύνει», κατά την διάρκεια αυτής, συνεπεία ατασθαλιών. 
Περαιτέρω :  
2. Επανασχεδίαση των διαβάσεων πεζών μέσα στην πόλη μέσα από την τέχνη του δρόμου. Ανάθεση του χρωματισμού τους σε σχεδιαστές και καλλιτέχνες γκράφιτι τόσο στο κεντρικό δίκτυο όσο και στις γειτονιές ώστε να αποκτήσουν γούστο και χρώμα. Στόχος η προώθηση της ιδιαιτερότητας και της ταυτότητας κάθε γειτονιάς, ασφαλώς  της αύξησης της ορατότητας και της ασφάλειας των πεζών, και εν τέλει ένα γρήγορο, πολύχρωμο βήμα προς τα εμπρός που θα αρέσει στους μόνιμους κατοίκους και θα προκαλεί την ευχάριστη περιέργεια και απορία στους επισκέπτες. Για σχετικά παραδείγματα δείτε παρακάτω : 
ΠΗΓΗ
3.Πράσινη αναβάθμιση της Λεωφόρου Ηρώων Πολυτεχνείου (προσωπικά θα ήθελα και την μετονομασία της αλλά μάλλον θα πρέπει να φύγει και η δική μου γενιά για να σταματήσει η  πολιτική σκύλευση). Κουίζ: Πώς λεγόταν πριν μετονομαστεί η εν λόγω οδός ;;; 
Ακούω όλοι να μιλούν όλα αυτά τα χρόνια για την πεζοδρόμηση (ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ) της οδού Σκαλίδη και την παράκαμψη της Κισάμου (ΥΠΕΡΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ). Για μένα όμως, εάν η καρδιά της πόλης είναι η Σκαλίδη, το πρόσωπο της πόλης είναι το παραλιακό μέτωπο (Νοπήγεια- Καβονήσι) , οι πνεύμονες της πόλης είναι η Λεωφόρος Ηρ. Πολυτεχνείου και οι κάθετοί της. Για αυτά υπάρχει πρόβλεψη και σχέδιο μετά την παράκαμψη ; Ίσως υπάρχει…. 
ΠΗΓΗ 
4. Αντικατάσταση των παγκακιών που υπάρχουν διάσπαρτα στην πόλη με «έξυπνα καθίσματα». Τί είναι αυτό αναρωτιέστε, ε ; 
Δείτε και διαβάστε παρακάτω : 
ΠΗΓΗ Και ΠΗΓΗ 
5.Συμμετοχή του Δήμου σε πιλοτικά προγράμματα για την ανακύκλωση και την καθαριότητα μέσα από κατάλληλο πλαίσιο αιτήσεων και παρακολούθησης . Ενδεικτικά παραδείγματα : 
ΠΗΓΗ και ΠΗΓΗ και ΠΗΓΗ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: