Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 14 Αυγούστου 2023

50 ΜΙΚΡΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ 5ΕΤΙΑΣ (μέρος 3ο)

Γράφει ο δικηγόρος Γιώργος Κορτσαλιουδάκης
« Για να προχωρήσεις ως Δήμαρχος μπροστά πρέπει να έχεις τα πόδια σου στα σκατά και το κεφάλι σου στον ουρανό…» 
PhilippeRio, κομμουνιστής Δήμαρχος του γαλλικού Δήμου του Γκρινί, καλύτερος Δήμαρχος στον κόσμο για το 2021 .
Πέντε (5) δύσκολες προτάσεις για τολμηρούς που δεν φοβούνται το πολιτικό κόστος. 
1. Ενδιαφέρουσα περίπτωση ο Φιλίπ Ριό, ο κομμουνιστής δήμαρχος, που εκλέγεται για πάνω από 10 χρόνια σε μία από τις πιο άσχημες και κακόφημες εργατικές περιοχές των περιχώρων του Παρισιού το Γκρινί. Αξίζει, όποιος ενδιαφέρεται ,να ψάξει την διαδρομή του. Μία από τις ιδέες του που λειτούργησε με θαυμαστά οικονομικά αποτελέσματα στην οικονομική κατάσταση του Δήμου και των δημοτών του είναι η ανάπτυξη του συστήματος της γεωθερμίας ως πηγής  ενέργειας για τα δημοτικά κτίρια και όσες ιδιωτικές κατοικίες επιθυμούν να συνδεθούν. Ειδικός δεν είμαι , αλλά κάποιους που ρώτησα , αφού απόρησαν πως το έμαθα, μου είπαν ότι είναι μία ακριβή – προς ώρας- λύση για τα ελληνικά δεδομένα , αλλά έχει προοπτική. Δείτε σχετικά: 
2.Πρωτοβουλία ένταξης έως και 50 πολυμελών οικογενειών προσφύγων και μεταναστών (200 έως 250 άνθρωποι) σε αραιοκατοικημένες περιοχές του Δήμου μας, όπως η φθίνουσα πληθυσμιακά Δ.Ε. Ιναχωρίου. Εξεύρεση προς τούτο κατάλληλων κατοικιών προς μίσθωση από τους ιδιοκτήτες τους , δημιουργία πλατφόρμας από τον Δήμο , σε συνεννόηση και συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΤΙΑ ΙΙΙ που θα εξαγγελθεί σύντομα, κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 79 του ν.3852 /2010. 
Στόχος η μόνιμη τόνωση του πληθυσμού της κισαμίτικης υπαίθρου με οικογένειες, η διατήρηση των σχολικών μονάδων  του Έλους και του Δραπανιά και η απασχόληση των ανθρώπων αυτών σε εργασίες γης ή στον τουρισμό ή άλλες εργασίες και υπηρεσίες σύμφωνα με τις δεξιότητές τους. Διαφορετικά ,αφήνοντας στην τύχη τους τα πράγματα , θα έχουμε στο άμεσο μέλλον ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ανεξέλεγκτη εγκατάσταση - και όχι απαραίτητα επιθυμητών-  συνανθρώπων μας. 
3.Διεκδίκηση και δημιουργία από τον Δήμο μας Δημόσιου ΙΕΚ ή ενθάρρυνση ιδρύσεως και λειτουργίας ιδιωτικού ΙΕΚ , στην περιοχή των παλαιών εγκαταστάσεων της Ένωσης Κισάμου (Τράχηλας), με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών υγείας σε ηλικιωμένους ασθενείς (τομέας γηριατρικής φροντίδας) και ΑΜΕΑ, σε συνεργασία, ενδεικτικά, με φορείς όπως η ΙΜΚΣ και το Αννουσάκειο Ίδρυμα. 
Στόχος η εκπαίδευση σπουδαστών που θα εργαστούν σε δομές και προγράμματα υγείας του Δήμου και των φορέων αυτού, αλλά και στον θεραπευτικό τουρισμό με δημιουργία κατάλληλων υποδομών. Πρόκειται για πρόγραμμα που πανευρωπαϊκά έχει την πλέον αύξουσα  δυναμική λόγω της  γήρανσης του ευρωπαϊκού πληθυσμού και της σταδιακά αυξανόμενης απομόνωσης των ηλικιωμένων και των ΑΜΕΑ από τις οικογένειες τους.
4.Η πόλη μας πρέπει να παραδεχθούμε ότι είναι μία πόλη άσχημη (σσς…μεταξύ μας τα λέμε δεν το διαφημίζουμε παρά έξω !). Για να είμαι ειλικρινής είναι ίσως στις 3 πιο άσχημες μικρές πόλεις από εκείνες που έχω επισκεφθεί (και έχω επισκεφθεί πολλές  εντός και εκτός Ελλάδος). Το δυστύχημα είναι ότι δεν  ήταν άσχημη εξ αρχής . Εμείς την ασχημίσαμε και την ασχημίζουμε χρόνο με τον χρόνο (για να είμαι δίκαιος υπάρχουν και πλευρές της πόλης που μου αρέσουν και έχουν προοπτικές). Ένας επιστήθιος φίλος, προ 10ετίας,  μου είχε πει ότι η σωτηρία μας θα ήταν να πέσει μία βόμβα και να μας ισοπεδώσει. Εννοούσε κτίρια και ανθρώπους…. Για να μην μας το θυμίζουν συχνά, προσβάλλοντάς μας, οι φίλοι και  οι επισκέπτες μας ίσως είναι καιρός να κάνουμε κάτι εμείς. Η δική μου πρόταση παρέμβασης θα ήταν η κατεδάφιση των ακαλαίσθητων κτιρίων ( δημοσίων και ιδιωτικών). Ξεκινώντας από ένα από τα πλέον ακαλαίσθητα και δυσλειτουργικά κτίρια που είναι το σημερινό και επί 40ετία Δημαρχείο μας, στην θέση του οποίου, με συνολική ανάπλαση της περιοχής  θα πρέπει να φτιαχτεί ένας μικρός θεματικός  δημοτικός κήπος. 
5.Ανάπτυξη «Αυτόνομου δικτύου μικρών δήμων»  με κοινά χαρακτηριστικά μέσα στην ΚΕΔΕ ( Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων) και διεκδίκηση προγραμμάτων απευθείας από την Ε.Ε. παρακάμπτοντας  την Περιφέρεια και την Κεντρική Κυβέρνηση. Με μία μικρή έρευνα στο διαδίκτυο ( ΠΗΓΗ : WIKIPEDIA) μπορεί να διαπιστώσει κάποιος ότι 5 άλλοι δήμοι με τα ίδια περίπου χαρακτηριστικά με τον δικό μας είναι :  α) Ο Δήμος Άργους Ορεστικού Καστοριάς ( Περ. Δυτ. Μακεδονίας) β) ο Δήμος Καμένων Βούρλων Φθιώτιδας ( Περ. Στερεάς Ελλάδος) γ) ο Δήμος Ανδρίτσαινας Κρεστένων Ηλείας ( Περ. Δυτ. Ελλάδος ) δ) ο Δήμος Φαρκαδόνος Τρικάλων ( Περ. Θεσσαλίας) και ε ) ο Δήμος Τοπείρου Ξάνθης (Περ. Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης). Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενθαρρύνει αντίστοιχους θεσμούς ,ώστε να απαγκιστρώνονται οι μικροί Δήμοι από τις διαθέσεις των εθνικών κυβερνήσεων και των περιφερειακών οργάνων τους. Αυτό μάλλον όμως θα ενοχλούσε κάποιους…..  

Δεν υπάρχουν σχόλια: