Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Σάββατο 12 Αυγούστου 2023

50 ΜΙΚΡΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ 5ΕΤΙΑΣ

Α΄ΜΕΡΟΣ: 1-10 )
γράφει ο δικηγόρος Γιώργος Κορτσαλιουδάκης
Φαντάζομαι ότι, πέρα από το κυνήγι των υποψηφίων, τα επιτελεία των υποψήφιων συνδυασμών θα καταστρώνουν σιγά-σιγά και το πρόγραμμα δράσεων για την Κίσαμο της επόμενης πενταετίας. Ιδού μερικές ιδέες, άλλες πρωτότυπες και άλλες που «υπέκλεψα» και προσάρμοσα από το διαδίκτυο.  
1. Δημιουργίαψηφιακής Δημοτικής  «ΤΡΑΠΕΖΑΣ-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ» , που θα περιλαμβάνει Διδακτορικές Διατριβές , Μεταπτυχιακές και Πτυχιακές  Εργασίες σε όλα τα επιστημονικά και πνευματικά πεδία που θα έχουν σχέση και συνάρτηση με την Κίσαμο. Το εν λόγω πρόγραμμα θα μπορεί να εξαγγελθεί σε συνεργασία με φορείς και ιδιώτες – χορηγούς και θα περιλαμβάνει υποτροφίες και θεματικές προτάσεις της Δημοτικής αρχής σε φοιτητές (υποψήφιους διδάκτορες, μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς) . Στόχος είναι η ανάδειξη θεμάτων παντός είδους που αφορούν στην Κίσαμο, η πνευματική διάδραση με ακαδημαϊκά ιδρύματα και η γνωριμία με  προσωπικότητες-μελλοντικούς επιστήμονες. 
2. Στα πλαίσια των δράσεων του Δήμου για το δημογραφικό πρόβλημα, εκπόνηση προγράμματος ανάλογου  με αυτό του Δήμου της Ασίζης στην Ιταλία , με την κάρτα νεογέννητου δημότη. Σε κάθε νεογέννητο που εγγράφεται στα δημοτολόγια αποστέλλεται μία κάρτα – δωροεπιταγή ύψους 500 ευρώ. Ενδεικτικά θα μπορεί να δαπανηθεί σε αγορές επιχειρήσεων της περιοχής ( π.χ. φαρμακεία, καταστήματα τροφίμων, ένδυσης -υπόδησης, επίπλων, ηλεκτρικών ειδών, δώρων κ.λ.π.). Στόχος η ελάχιστη ηθική και συμβολικά υλική συμπαράσταση του Δήμου στις νέες οικογένειες. Δείτε τον σχετικό σύνδεσμο  
3. Δημιουργία πολιτιστικού δικτύουμε τίτλο « Μεσογειακές Πόλεις των ψηφιδωτών» σε συνεργασία ενδεικτικά με τον Δήμο Πάφου, με την πόλη ΑρΡαστάν της Συρίας, και  του Δήμου Πιάτσα Αρμερίνα της Σικελίας . Στόχος η ανάδειξη των ψηφιδωτών την Κισάμου και η τουριστική προβολή – εκτός σεζόν- των ρωμαϊκών αρχαιοτήτων. 
4. Σχεδιασμός και υλοποίηση του προγράμματος «Η Κοινότητα της χρονιάς». Θα συμμετάσχουν οι 29 κοινότητες του Δήμου, ή ενναλακτικά μεγάλοι οικισμοί των κοινοτήτων , με κατάθεση φακέλου και προτάσεων από τις τοπικές κοινωνίες και φορείς με έργα και δράσεις προς υλοποίηση. Κάθε έτος θα επιλέγεται μία κοινότητα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και θα υλοποιούνται οι δράσεις με στόχο την ανάδειξη κατ’ έτος της «Εναλλακτικής Πρωτεύουσας της Κισάμου».
5. Δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής που θα καταγράψει – απογράψει όλους τους αλλοδαπούς μονίμως ή επί μακρόν διαμένοντες στον Δήμο Κισάμου. Στόχος η στατιστική συλλογή στοιχείων (με πρόνοια για την ασφάλεια καταγραφής προσωπικών δεδομένων ) και με την λήψη συνεντεύξεων από αρμόδιο θεσμικά προς τούτο δημοτικό όργανο η διερεύνηση συμμετοχής και διάδρασης  ενός εκάστου των ανθρώπων αυτών στην ζωή του Δήμου. 
6. Ανάθεση σε φοιτητές  Αρχιτεκτονικών Σχολών και φοιτητές Σχολών Καλών Τεχνών , σε συνεργασία με εργατοτεχνικό προσωπικό του Δήμου και εθελοντών,  του σχεδιασμού και της αισθητικής παρέμβασης και  διαμόρφωσης  κοινόχρηστων χώρων της έδρας του Δήμου , των Δημοτικών Ενοτήτων και των Δημοτικών Κοινοτήτων. Αγορά έργων τέχνης – και με χορηγίες ιδιωτών - από νέους καλλιτέχνες που θα κοσμήσουν εσωτερικούς και υπαίθριους χώρους του Δήμου. 
7. Εκπόνηση προγράμματοςγνωριμίας με προσωπικότητες παγκόσμιου και πανελλήνιου κύρους που σχετίζονται με την Κίσαμο. Εκπόνηση ετήσιου προγράμματος παρόμοιου με το TEDX, όπου επιφανείς προσωπικότητες θα δίνουν ολιγόλεπτες διαλέξεις – σε θεματολογία παντός επιστητού- σε όλους όσους ενδιαφέρονται. 
8. Σχεδιασμός ενός πάρκου για ζώα συντροφιάς κυρίως σκυλιών. Σε έναν ειδικά φυλασσόμενο χώρο θα μπορεί να αναπτυχθεί μία αντίστοιχη υποδομή στο παράδειγμα αντίστοιχων πάρκων. Αργότερα θα μπορούν να αναπτυχθούν σχετικές εκδηλώσεις για την φιλοζωία ή ακόμα και θεσμοί που υπάρχουν στο εξωτερικό όπως λ.χ. δημόσιος καλλωπισμός και καλλιστεία.  
Πηγή
9.Τουριστική εκμετάλλευση της ¨Θυσίας του Αγαμέμνονα¨. Εκτός από τον Κρητικό Γάμο, θεσμό πετυχημένο που συμβάλει στην τουριστική και όχι μόνο προβολή της πόλης της Κισάμου κάθε Αύγουστο, θα μπορούσε να γίνει αντίστοιχο event, με σύνδεση της Πολυρρήνιας και της πόλης της Κισάμου (περιοχή Μαύρου Μώλου), με δρόμο – λαμπαδηφορία , καύση πλοίου κ.λ.π. που κάποιος θεατρολόγος θα μπορούσε να εμπνευστεί. 
Πηγή 
10. Ανάδειξη της οδού Σκαλίδη. Εκτός από το πρόγραμμα OPENMALL σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Νέο Εμπορικό Σύλλογο Κισάμου, το ΕΒΕΧ, τους τουριστικούς θεσμικούς φορείς και ιδιώτες επενδυτές θα μπορούσε να προταθεί στους ιδιοκτήτες καταστημάτων και οικιών της οδού Σκαλίδη η δημιουργία εταιρικού επενδυτικού σχήματος με σκοπό να μετατραπεί η οδός Σκαλίδη σε 12μηνο τουριστικό προορισμό στο πρότυπο εκπτωτικού χωριού. 
Πηγή 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: