Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

50 ΜΙΚΡΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ 5ΕΤΙΑΣ (μέρος 7ο)

(Ζ΄ΜΕΡΟΣ: 36-40)
γράφει ο δικηγόρος Γιώργος Κορτσαλιουδάκης
«Διαχείριση σημαίνει να κάνεις τα πράγματα σωστά… ΗΓΕΣΙΑ σημαίνει να κάνεις τα ΣΩΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ». 
Το μότο ανήκει στον γκουρού στις  σύγχρονες σπουδές ηγεσίας Γουόρεν Μπένις (1925-2014) , του οποίου τα βιβλία αξίζει τον κόπο να αναζητήσουν και να διαβάσουν όσοι θέλουν να ασκήσουν ηγεσία. 
1. Μία νομοθετική ρύθμιση που είχε εξαγγελθεί αλλά δεν προχώρησε λόγω εκλογών και λίαν συντόμως θα επανέλθει είναι η δημιουργία μητρώου εγκαταλελειμμένων ακινήτων σε κάθε Δήμο , στο οποίο θα εγγράφονται τα ακίνητα μετά την ολοκλήρωση της μεταγραφής στο υποθηκοφυλακείο ή στο Κτηματολόγιο της αμετάκλητης απόφασης του δικαστηρίου που δέχεται την περιέλευση της διαχείρισης του ακινήτου. Με βάση τα όσα προβλέπονται, δίνεται η δυνατότητα παρέμβασης για την αποκατάσταση και επανάχρηση των εγκαταλελειμμένων κτισμάτων ή τμημάτων κτισμάτων που εντοπίζονται σε Φορέα Διαχείρισης ( με ειδικές προϋποθέσεις), σεβόμενοι, όπως λένε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις, την αδυναμία ή την απουσία ενδιαφέροντος αποκατάστασης από πλευράς των ιδιοκτητών. Όπως προαναφέρθηκε, η διαχείριση εγκαταλελειμμένου ακινήτου δύναται να περιέχεται στον Διαχειριστή έως 50 χρόνια από την έκδοση της σχετικής απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου της έδρας του ακινήτου. Με την παρέλευση του χρόνου διαχείρισης του ακινήτου από τον Διαχειριστή, η διαχείριση του ακινήτου επανέρχεται στον ιδιοκτήτη του. Με αυτόν τον τρόπο ο Δήμος μας θα επιδιώξει να αποκτήσει την διαχείριση εγκαταλελειμμένων κτιρίων σε όλη την έκτασή του , με σκοπό την αξιοποίησή τους για κοινωφελείς χρήσεις. 
2.Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ξενοδόχων Κισάμου, ιδιοκτήτες και διαχειριστές καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ,τον Νέο Εμπορικό Σύλλογο Κισάμου και την ΕΠΟΦΕΚ  προώθηση από τον Δήμο διαφημιστικής τουριστικής εκστρατείας τους μήνες εκτός τουριστικής σεζόν (Νοέμβριο – Μάρτιο) , υπό τον τίτλο «Ένα Σ/Κ στην Κίσαμο» , απευθυνόμενο κυρίως στους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων του νησιού. Μέσα από οργανωμένες δράσεις φυσιολατρίας, περιπατητικού και θρησκευτικού τουρισμού, παραδοσιακών εθίμων και γευσιγνωσίας , θα ανοίξουμε την τουριστική αγορά της πόλης και των χωριών γύρω από αυτήν σε επισκέπτες  που μένουν στο Ηράκλειο , τον Άγιο Νικόλαο , το Ρέθυμνο και  τα Χανιά για να γνωρίσουν σε μία κοντινή εκδρομή του σαββατοκύριακου την Κίσαμο του φθινοπώρου, του χειμώνα και της άνοιξης .  
3. Θα έχετε ακούσει ίσως τα  ΣΔΙΤ, δηλαδή τα έργα συμπράξεως του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Πόσοι από εσάς έχετε ακούσει τον όρο “crowdfunding”  , ή αλλιώς την «πληθοχρηματοδότηση» στην μάλλον όχι και τόσο εύηχη απόδοση του όρου στα ελληνικά ; 
Tοcrowdfunding είναι η χρηματοδότηση από το πλήθος. Συνήθως, πρόκειται για τη χρηματοδότηση κάποιου έργου από πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι με μικρά ποσά ο καθένας, συμβάλλουν ώστε να καλυφθεί ο οικονομικός στόχος. Είναι μια δημοφιλής μέθοδος άντλησης κεφαλαίων, που υλοποιείται μέσω των κοινωνικών δικτύων και εξειδικευμένων πλατφορμών και προωθείται με διάφορους απλούς τρόπους. Η διαδικασία του crowdfunding είναι αποτελεσματική, καθώς οι προσπάθειες για τη συγκέντρωση κεφαλαίων διευκολύνονται. Η παρουσίαση της ιδέας σε μια πλατφόρμα crowdfunding, δίνει στους ενδιαφερόμενους επενδυτές τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να συμβάλλουν στα έργα που είναι προς χρηματοδότηση.Tocrowdfunding μπορεί να διακριθεί σε τρεις κυρίως μορφές: (ι) την κεφαλαιοδότηση (equitymodel), (ιι) τα δάνεια (lendingmodel) και (ιιι) τις δωρεές (donations-rewardsmodel). Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι δήμοι ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο μοντέλο χρηματοδότησης για την προώθηση έργων και σχεδίων τους. Για να μην προτρέξουν ορισμένοι , ναι , την γνωρίζω την ιστορία της ΑΝΕΝ και  της ΑΝΕΤΕΚ…. Από τα λάθη του μαθαίνει κανείς. 
4. Στην Κίσαμο έχουμε πετύχει ένα θαύμα ! Διαθέτουμε την Φωτογραφική Ομάδα των Λυκείων Κισάμου που προβάλει και διακονεί την τέχνη του κινηματογράφου , χωρίς να έχουμε κινηματογραφική αίθουσα και χωρίς να έχουμε Λύκεια ! Κι όλα αυτά χάρη σε ανθρώπους με μεράκι και αυταπάρνηση, που αθόρυβα κινούνται ανάμεσά μας  όπως ο καθηγητής κ. Βαγγέλης Βλησίδης. Χωρίς να θέλω να αδικήσω , δεν γνωρίζω εάν η πόλη του έχει εκφράσει ποτέ τις ευχαριστίες της. Σίγουρα η γνώση και η γνώμη του  στην προσπάθεια   Δημιουργίας Δημοτικής Λέσχης Κινηματογράφου, που θα στεγαστεί σε συγκεκριμένο κατάλληλο μέρος είναι βαρύνουσα. Ίσως τότε σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων , διεκδικήσουμε και αποκτήσουμε και εμείς την δυνατότητα θεματικής προβολής ταινιών με αντίστοιχη προσέλκυση επισκεπτών – γιατί όχι- και από τα Χανιά .
ΠΗΓΗ  httκαι εδώ 
5. Πρωτοπορώντας ο Δήμος μας μπορεί να αναπτύξει ένα φιλόδοξο σχέδιο, το πρώτο πιλοτικό Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) με Τ.Ν. , αξιοποιώντας και κάνοντας χρήση τις πειραματικές εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης σε συνεργασία με ερευνητές του ΙΤΕ (Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης) , σύμφωνα και με πρόσφατες έρευνες και μελέτες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: