Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023

50 ΜΙΚΡΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ 5ΕΤΙΑΣ (μέρος 4ο)

Γράφει ο δικηγόρος Γιώργος Κορτσαλιουδάκης
1. Μέρος    
(Δ΄ΜΕΡΟΣ: 21-25)
1. Συγκρατείστε αυτές τις ημερομηνίες : 
31/1/2025 : Εορτάζουμε τα 100 έτη  της πόλης της Κισάμου, ημερομηνία κατά την οποία συστάθηκε η κοινότητα με έδρα τον οικισμό Καστέλλι. 
28/5/2027  : Εορτάζουμε τα 80χρονα από την ανάδειξη της κοινότητας σε Δήμο Καστελλίου .
28/8/2028 : Εορτάζονται τα 100χρονα από την ίδρυση της σημερινής τοπικής κοινότητας Καλουδιανών. 
Με αφορμή τις παραπάνω επετείους, ο Δήμος και η Τοπική Κοινότητα , πρέπει να προσανατολιστούν σε ανακήρυξη του έτους 2025 σε έτος της πόλης της Κισάμου , και να προβλέψουν ανάλογες εκδηλώσεις σε συνεργασία με τις αρχές και τους φορείς της πόλης , όπως ενδεικτικά την ΙΜΚΣ , τον Φιλολογικό Σύλλογο Κισάμου, τον Νέο Εμπορικό Σύλλογο Κισάμου, την ΝΕ.ΚΙ, τον Σύλλογο Κισαμιτών Αττικής, τον Σύλλογο Προβολής Κισάμου ¨Γραμβούσα¨, τα Αθλητικά Σωματεία, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους και την Φωτογραφική Ομάδα Κισάμου, τα σχολεία κ.λ.π. Θα μπορούσε να εκδοθεί ένας τόμος με την 80χρονη σύγχρονη ιστορία της πόλης, με αναφορά σε γεγονότα και φυσιογνωμίες, και να παραχθούν αναμνηστικά για να διανεμηθούν στους δημότες και τους επισκέπτες. 
Ανάλογος θα πρέπει να είναι και ο εορταστικός σχεδιασμός του 2027 ( βλ. και δημοσίευμα πηγής), ενώ το 2028 δικαιωματικά θα πρέπει να ανακηρυχθεί έτος της Τ.Κ. Καλουδιανών, με εκδηλώσεις και εικονική ψηφιακή - αποκατάσταση της ιστορικής γέφυρας, τοπόσημου του χωριού. 
ΠΗΓΗ Και εδώ  
2.  Η υπηρεσία φωτισμού του Δήμου μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλία για εξεύρεση πρωτότυπων τρόπων οικονομικού φωτισμού τόσο της πόλης όσο και των γύρω χωριών και μάλιστα, με την χρήση μελέτης φωτισμού μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ιδιαίτερο βάρος να δοθεί στον  φωτισμό των μνημείων. 
ΠΗΓΗ  Και εδώ 
3.Δημιουργία Δημοτικής Ψηφιακής Πλατφόρμας ανάδειξης του πολιτιστικού πλούτου του Δήμου Κισάμου και ταυτόχρονης καταγραφής της προφορικής ιστορίας των κοινοτήτων, με δράση εθελοντικών ομάδων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων των σχολείων. 
4.Πρόσληψη, με σύμβαση, ως ειδικών συνεργατών του Δημάρχου πρωτευσάντων διδακτορικών, μεταπτυχιακών και πτυχιούχων φοιτητών Σχολών, σε αντικείμενα σχετιζόμενα με τις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες και άλλες αναγκαίες λειτουργίες του Δήμου, μετά από αλληλογραφία με τις αντίστοιχες Σχολές και συστάσεις των καθηγητών τους. Στόχος,  σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, παράλληλα με την πρακτική τους εργασία και απόκτηση εμπειρίας, οι ειδικοί συνεργάτες να ασχοληθούν με πειραματικά προγράμματα και πιλοτικές εφαρμογές των υπουργείων που θα αναληφθούν από τον Δήμο για τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών του. Ενδεικτικά τούτο μπορεί να εφαρμοστεί σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. 
5.Σε συνεργασία με την εκπαιδευτική και σχολική κοινότητα της Κισάμου  εκπόνηση προγράμματος ίδρυσης και λειτουργίας «Συμβουλίου Νεότητας», με βάση το οποίο μαθητές θα ενημερώνονται και θα μαθαίνουν τον  τρόπο λειτουργίας του Δήμου, των οργάνων και επιτροπών του Δήμου και των υπηρεσιών του, θα εξοικειώνονται με τις διαδικασίες πρότασης θεμάτων και  λήψης των αποφάσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο και την κείμενη νομοθεσία, σαν να ήταν εικονικά-κανονικά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και μάλιστα με γνωμοδοτικό  ρόλο για θέματα που τους αφορούν. 
Ο στόχος του προγράμματος είναι να εκπαιδεύονται οι μαθητές του Δήμου σε πραγματικές συνθήκες διοίκησης και διαδικασιών ώστε ήδη από την ενηλικίωσή τους ( εδώ στα 17) να είναι γνώστες των διαδικασιών λειτουργίας ενός Δήμου και ενός Δημοτικού Συμβουλίου.
Όπως μου εκμυστηρεύτηκε πρόσφατα εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος, οι νέοι σύμβουλοι που εκλέγονται στον Δήμο Κισάμου περνούν αναγκαστικά ένα διάστημα προσαρμογής στον τρόπο λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος. Δείτε για παρακάτω παράδειγμα της πηγής πως ένας 40χρονος Δήμαρχος σε Δήμο του Τέξας θέσπισε ανάλογο πρόγραμμα . 
Όχι ότι έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία, αλλά, για να μην παρεξηγηθώ, να ξεκαθαρίσω δημόσια κάποια πράγματα, με αφορμή συζητήσεις μου των ημερών. Δεν είμαι, ούτε προτίθεμαι να είμαι υποψήφιος στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.  Για τις ιδέες μου δεν διεκδικώ πνευματικά δικαιώματα, ούτε ασφαλώς διατηρώ το μονοπώλιο της αυθεντίας (!) ή του εξυπνακισμού. Ανήκω στην σιωπηλή πλειοψηφία εκείνων που θα ήθελαν περισσότερη φαντασία, σοβαρότητα, διαφάνεια, εργατικότητα,, ταπεινότητα και υπευθυνότητα από τους αυτοδιοικητικούς μας, αρκετοί εκ των οποίων τα διαθέτουν , όπως επίσης διαθέτουν και πεισμονή, ειλικρίνεια, φιλότιμο και ευσυνειδησία. Δεν είναι όμοιοι όλοι οι αυτοδιοικητικοί και ευτυχώς δεν είμαστε  ίδιοι όλοι οι δημότες. Ευχή μου είναι αυτοί που θα εκλεγούν, μετά τον Οκτώβριο να έχουν την διάθεση να εμπνεύσουν και να εμπλέξουν τις σιωπηλές εφεδρείες του τόπου, εντός και εκτός Κισάμου. Ελάχιστα το έπραξαν έως τώρα, επί δεκαετίες, και είναι  διαχρονικά υπεύθυνοι για αυτό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: