Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

50 ΜΙΚΡΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ 5ΕΤΙΑΣ (μέρος 6ο)

(ΣΤ΄ΜΕΡΟΣ: 31-35)
γράφει ο δικηγόρος Γιώργος Κορτσαλιουδάκης
1. Απέφυγα επιμελώς να «γκρινιάξω» προτείνοντας ιδέες, αλλά μία απλή περιήγηση σε ιστοσελίδες άλλων δήμων και σύγκρισή τους με την ιστοσελίδα του Δήμου Κισάμου θα σας πείσει ότι ο Δήμος μας πρέπει να κάνει πράγματα στην ψηφιακή του ταυτότητα. Οπότε από Οκτώβριο … ας ανασκουμπωθούν οι υπεύθυνοι. Δείτε χαρακτηριστικά: 
ΠΗΓΕΣ : 
2.Εκπόνηση εκπαιδευτικού προγράμματος από τον Δήμο Κισάμου, σε συνεργασία με τον Φιλολογικό Σύλλογο Κισάμου και την εκπαιδευτική και σχολική κοινότητα με τον τίτλο «Γνωριμία με τους Κισσαμίτες συγγραφείς, ποιητές και λογοτέχνες». Στο πλαίσιο του προγράμματος θα επιλεχθούν συγγραφείς και βιβλία που θα δοθούν στους μαθητές για ανάγνωση και επεξεργασία με σκοπό την παρουσίαση του προγράμματος σε επίσημη διημερίδα με παράλληλες εκδηλώσεις. Θα αποφύγω να αναφέρω ονόματα προ του κινδύνου να αγνοώ αρκετούς. 
3.  Ένας σπουδαίος Χανιώτης δημιουργός είναι ο Γιώργος Σγουράκης, ο οποίος μαζί με την αείμνηστη σύζυγό του Ηρώ έχει καταγράψει σε ντοκιμαντέρ όπως το Μονόγραμμα σπουδαίες προσωπικότητες της Ελλάδας αλλά και τόπους. Το 1982 ή 1983 κατέγραψε και την πόλη της Κισάμου σε ντοκιμαντέρ της σειράς ¨Αυτή είναι η Κρήτη¨. Σήμερα , 40 χρόνια μετά, μπορεί να γίνει  παραγωγή ανάλογου ντοκιμαντέρ με δαπάνη του Δήμου Κισάμου, μέσα από χορηγίες, από μαθητές των Λυκείων Κισάμου , ώστε να υπάρχει συγκριτική περιγραφή του τότε και του τώρα 40 χρόνια μετά και να παρουσιαστεί στο Μαθητικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, όπως επίσης και να κληθεί και να τιμηθεί ο δημιουργός που κατέγραψε μεταξύ άλλων και προσωπικότητες της Κισάμου , όπως ο Ιεράρχης Ειρηναίος και ο Μάνος Κατράκης.  
4. Η πολιτική προστασία σε έναν Δήμο είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο. Ιδού δύο παραδείγματα που θα μπορούσε και ο δικός μας Δήμος να ακολουθήσει : 
Α)Ο Δήμος Διονύσου Αττικής έθεσε σε εφαρμογή φέτος το καλοκαίρι την διαχείριση Smart εφαρμογών από το «Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας» του που έχει σχεδιαστεί προκειμένου να έχει τη δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας δεκάδων smart εφαρμογών, με σκοπό τη μετάβαση του Δήμου στη νέα ψηφιακή εποχή. Σήμερα, παράλληλα με το Σύστημα Εναέριας Επιτήρησης, έχουν ήδη εγκατασταθεί τα συστήματα: Τηλε-ελέγχου / τηλεμετρίας ύδρευσης, διαχείρισης Ψηφιακών Υδρομέτρων,  Διαχείρισης στόλου Οχημάτων GPS μέσω της εφαρμογής itrack, έγκαιρης ανίχνευσης και διαχείρισης δασικών πυρκαγιών με αισθητήρες που έχουν τοποθετηθεί σε Δασικούς  Οικισμούς του Δήμου. Επίσης, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η εγκατάσταση του συστήματος ελέγχου των καμερών που ήδη έχουν εγκατασταθεί σε νευραλγικά σημεία.
B) Θα πάμε λίγο μακριά …. Χωρίς να χρειάζεται να καταστροφολογούμε ίσως τα προσεχή έτη να βιώσουμε στην Κίσαμο έναν πολύ μεγάλο σεισμό. Πέραν των γενικών οδηγιών που παρέχει ο ΟΑΣΠ ( Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας), ο Δήμος μας πρέπει να αναπτύξει εξειδικευμένο σχέδιο πολιτικής προστασίας με εφαρμογή πειραματικών μοντέλων στην πράξη προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες ενός πιθανώς καταστρεπτικού σεισμού. Δεν αρκεί η ενημέρωση και η πρόληψη . Πρέπει να εντοπιστούν όλα τα πιθανά κενά σημεία και να καλυφθούν όλες οι πιθανές αδυναμίες – οι τρύπες – του συστήματος , ώστε όταν θα έρθει το φαινόμενο να υπάρχει έτοιμος μηχανισμός, που χωρίς πανικό , αλλά με πρωτόκολλα και μεθοδικότητα να κινηθεί. Η περιοχή μας έχει τέτοιο σεισμικό ιστορικό που ίσως απαιτείται να αυτενεργήσουμε σε κάποιες δράσεις.  
5. Οι απόδημοί μας αποκαθίστανται σιγά σιγά στα πολιτικά τους δικαιώματα και είναι αλήθεια ότι η παγκοσμιοποίηση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κάνει πλέον την επαφή και την επικοινωνία μητρόπολης και αποδήμων πιο ευέλικτη . Ήδη Δήμοι με πολλούς αποδήμους, έχουν αναπτύξει εφαρμογές για την απογραφή τους και την   επικοινωνία με τις εστίες τους. Δείτε στο παράδειγμα της πηγής πως ο Δήμος Κω έθεσε σχετική εφαρμογή σε λειτουργία και περιηγηθείτε. Ίσως αυτήν την ενδιαφέρουσα εφαρμογή να μπορούσε να την ακολουθήσει και ο Δήμος μας. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες παίρνει και η Εκκλησία ,όπως η Ι.Μ. Καστοριάς.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: