Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

 «Έργα δημοτικής και αγροτικής οδοποιίας στον δήμο Κισσάμου»
Στον δήμο Κισσάμου αυτή την 4ετία, έχει εκτελεστεί, εκτελείται ή είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης της υπογραφής σύμβασης, ένας πραγματικά μεγάλος όγκος μεγάλων και μικρών επαρχιακών και δημοτικών οδικών έργων. 
Όπως έχει εξαγγελθεί δεκάδες φορές δημόσια, η συντριπτική πλειοψηφία των οδικών αυτών έργων -είτε είναι περιφερειακής, είτε δημοτικής αρμοδιότητας- εκτελέστηκε και εκτελείται από την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία -στα πλαίσια μιας εξαιρετικής συνεργασίας με τον δήμο Κισσάμου- αναβαθμίζει εντυπωσιακά το σύνολο του οδικού δικτύου του δήμου, αναλαμβάνοντας μάλιστα να καλύψει το έλλειμμα δημοτικής τεχνικής υπηρεσίας και να εκτελέσει και τα δημοτικά έργα.
Σήμερα, θα παρουσιάσουμε μόνο τα έργα που αφορούν το δημοτικό οδικό δίκτυο και αύριο τις παρεμβάσεις της Περιφέρειας στο σύνολο των επαρχιακών οδικών αξόνων και της Παλαιάς Εθνικής Οδού στην Κίσσαμο.
Συγκεντρωτικά, τα έργα που αφορούν το δημοτικό οδικό δίκτυο της Κισσάμου ξεπερνούν τα 18 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά έχουν εκτελεστεί και εκτελούνται έργα άνω των 3 εκ. €. Επίσης, μέσα στο Φθινόπωρο ολοκληρώνονται οι δημοπρασίες, υπογράφονται οι συμβάσεις και ξεκινούν 6 μεγάλες εργολαβίες συνολικού ύψους 13 εκ. €, ενώ θα δημοπρατηθούν άλλα 2 έργα ύψους 1,9 εκ. €
Σημειώνεται ότι ο δήμος Κισσάμου δεν μπορούσε να δημοπρατήσει κανένα έργο από το καλοκαίρι του 2016, θέμα που η παρούσα δημοτική αρχή επέλυσε και σταδιακά άρχισε ξανά να δημοπρατεί έργα. 
Δημοτικά οδικά έργα ύψους 3 εκ. € που έχουν ολοκληρωθεί ή ολοκληρώνονται:
1. Μέσω του έργου Βελτίωσης Αγροτικής Οδοποιίας από το ΠΕΠ Κρήτης με προϋπολογισμό 434.400 €, υλοποιήθηκαν οι δρόμοι ‘’Πλαϊτης’’  Πλατάνου,  ‘’Μυρτιά’’ Καλουδιανών και ‘’Άγιος Δημήτριος – Ευκάλυπτοι’’ Δραπανιά. Πρόκειται για την πρώτη δημοπράτηση έργου του δήμου μετά το 2016, σε ένα έργο που το Φθινόπωρο του 2019 κινδύνευε επισήμως με απένταξη, λόγω της απραξίας του δήμου.
2. Ο Ισόπεδος Κόμβος του ΒΟΑΚ στον Δραπανιά και οι συνδετήριοι δημοτικοί δρόμοι, μέσω ενός έργου 700.000€, που διεκδίκησε και εξασφάλισε ο δήμος και εκτελέστηκε από τον ΟΑΚ. Σήμερα ο κόμβος έχει ολοκληρωθεί, ενώ έχουν νέο οδόστρωμα όλοι οι συνδετήριοι δρόμοι από τον κόμβο προς την παραλία και την παλιά εθνική οδό και τον οικισμό.
3. Υλοποιήθηκε το έργο αποκατάστασης ζημιών από την θεομηνία του 2013, προϋπολογισμού 433.000€, το οποίο αφορούσε σε εργασίες σε κοινότητες του δήμου, που είχαν πίστωση και μελέτη από το 2016 αλλά για 3,5 χρόνια δεν είχε καν ξεκινήσει η δημοπράτηση του έργου. 
4. Υλοποιήθηκαν οι Ασφαλτοστρώσεις δημοτικών οδών, ως αντιστάθμισμα στην μεγάλη ταλαιπωρία των πολιτών στην περίοδο τοποθέτησης του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου κατά μήκος του ΒΟΑΚ. Έτσι υλοποιήθηκε η κατασκευή νέου ασφαλτοτάπητα σε περίπου 4 χλμ δημοτικού οδικού δικτύου, στον δρόμο Κορφαλώνας – Κίσσαμος, στον παράλληλο του παραλιακού δρόμου της πόλης και στην οδό Αγαμέμνονος.
5. Υπογράφηκε η σύμβαση για το «Έργο βελτίωσης οδών πρόσβασης στον Μπάλο» προϋπολογισμού 190.000€ (από το ανταποδοτικό τέλος εισόδου στην προστατευόμενη περιοχή), το οποίο επίσης είχε αφεθεί σε εκκρεμότητα από το 2017. Το έργο (που λόγω της υψηλής κίνησης θα ξεκινήσει τέλη Σεπτεμβρίου) περιλαμβάνει εργασίες ανάπλασης – βελτίωσης της κεντρικής οδού που διέρχεται εντός του οικισμού της Καλυβιανής  και μιας δεύτερης οδού, νοτιοανατολικά και εκτός του οικισμού.
6. Τέλος, μέσα από κρατικές χρηματοδοτήσεις (κυρίως για αποκατάσταση ζημιών από θεομηνίες) και από ίδιους πόρους, εκτελέστηκαν και εκτελούνται ένα  πλήθος μικρών έργων και εργασιών βελτίωσης, συντήρησης και αποκατάστασης στο δημοτικό και αγροτικό οδικό δίκτυο του δήμου. Το ύψος αυτών των έργων και εργασιών ξεπερνά τις 800.000€ στην τελευταία 4ετία.
Δημοτικά οδικά έργα ύψους 13 εκ. € ξεκινούν εντός του Φθινοπώρου:
Ο μεγάλος όγκος δημοτικών δικών έργων περιλαμβάνεται στις 6 μεγάλες εργολαβίες που συμβασιοποιούνται και ξεκινούν το Φθινόπωρο. Τα έργα αυτά αφορούν:
Α) Στις αποκαταστάσεις υποδομών δημοτικής οδοποιίας από τις θεομηνίες του 2019
Ο δήμος Κισσάμου μαζί με τον δήμο Πλατανιά, επλήγη περισσότερο σε επίπεδο Κρήτης από μεγάλες θεομηνίες του 2019. Βέβαια αυτό δεν αποτυπώθηκε και στις χρηματοδοτήσεις που εξασφαλίστηκαν, καθώς η πίστωση για έργα αποκατάστασης ζημιών στο δήμο Κισσάμου ήταν 10 εκ. €, ενώ π.χ. ο δήμος Πλατανιά εξασφάλισε σχεδόν 35 εκ. € και ο δήμος Αποκορώνου με τις πολύ μικρότερες ζημιές χρηματοδοτήθηκε με σχεδόν 6 εκ. €. 
Με την ανάληψη των καθηκόντων της η δημοτική αρχή Μυλωνάκη, χωρίς τεχνική υπηρεσία και χωρίς να έχει ξεκινήσει ούτε καταγραφή, ούτε φυσικά καμία μελέτη, ξεκίνησε από τα τέλη του 2019 την αναλυτική καταγραφή των ζημιών, ανέθεσε μελέτες, ενώ προχώρησε και σε συμφωνία με την Περιφέρεια Κρήτης να αναλάβει να υλοποιήσει αυτά τα έργα του δήμου Κισσάμου, αφού όμως θα είχαν δρομολογηθεί τα πολλά αντίστοιχα έργα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του δήμου.  
Το 2022 υπογράφτηκε σχετική προγραμματική σύμβαση και από τα τέλη του 2022 η Αντιπεριφέρεια Χανίων ξεκίνησε να δημοπρατεί 4 έργα (ύψους 9,5 εκ. €), τα οποία βρίσκονται στο τελικό στάδιο πριν την συμβασιοποίηση. Επειδή οι ανάγκες είναι σίγουρα περισσότερες, θα επιδιωχθεί η χρηματοδότηση νέων υποέργων για την Κίσσαμο, αξιοποιώντας τις εκπτώσεις που προκύπτουν από την δημοπράτηση.
Β) Στην βελτίωση των οδικών υποδομών του σχεδίου πόλης Κισσάμου
Τον Νοέμβριο του 2018 είχε εξασφαλιστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή, η έγκριση πίστωσης 900.000€, για έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου εντός σχεδίου πόλης Κισσάμου. Η δημοτική αρχή Μυλωνάκη, προχώρησε σε επανυποβολή του αιτήματος και τελικά εγκρίθηκε το ποσό των 2.050.000€, μία από τις μεγαλύτερες πιστώσεις για δημοτική οδοποιία πανελληνίως. 
Έκτοτε, ξεκίνησε η αναλυτική μελέτη του έργου και οι αδειοδοτήσεις, για να φτάσουμε σήμερα να έχει δημοπρατηθεί το έργο και θα συμβασιοποιηθεί στους επόμενους μήνες, με επίβλεψη  από την τεχνική υπηρεσία του δήμου Χανίων. 
Με το έργο αυτό θα γίνουν σημαντικές αποκαταστάσεις και βελτιώσεις στους δρόμους της Κισσάμου, πολλοί από τους οποίους είναι σε πολύ κακή κατάσταση και ταλαιπωρούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.
Γ) Στην Βελτίωση της δημοτικής οδού Κίσσαμος – Πολυρρήνια
Το έργο αφορά στη βελτίωση του δρόμου μήκους 6.756μ, που συνδέει την πόλη του Καστελίου με τον οικισμό της Πολυρρήνιας,  ο οποίος ο οποίος στο μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση και σήμερα αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την  επισκεψιμότητα στην περιοχή.
Η πίστωση του έργου είναι 1.500.000€ και εξασφαλίστηκε από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών με πρωτοβουλία της  κ. Μπακογιάννη, ανταποκρινόμενη στο αίτημα του δήμου Κισσάμου και των κατοίκων.
Μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου,  ξεκίνησε η δημοπράτηση του έργου από την Δ/νση Τεχνικών έργων της Π.Ε. Χανίων και στις αρχές του Φθινοπώρου αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση και να ξεκινήσει το έργο.
Δημοτικά οδικά έργα που θα δημοπρατηθούν εντός του 2023:
Μια δεύτερη πρόταση για αγροτική οδοποιία που είχε υποβάλει ο δήμος Κισσάμου το 2018 και εγκρίθηκε το 2021 από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης ύψους 1.500.000€ (με την σημαντική ιδιαιτερότητα ότι 867.000€ ήταν η κρατική χρηματοδότηση και 633.000€ θα είναι πόροι του δήμου).
Μια ακόμα χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υποδομών που αφορά αποκατάσταση ζημιών από θεομηνίες στις Λουσακιές, προϋπολογισμού 400.000€, θα υλοποιηθεί από τον ΟΑΚ μέσω προγραμματικής σύμβασης με τον δήμο Κισσάμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: