Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023

50 ΜΙΚΡΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ 5ΕΤΙΑΣ (μέρος 8ο)

(H΄ΜΕΡΟΣ: 41-46)
γράφει ο δικηγόρος Γιώργος Κορτσαλιουδάκης
1.Να ξεκινήσω με την παρατήρηση ότι είναι καιρός να σταματήσει αυτό το χαρτομάνι της διοίκησης. Με πολύ χαμηλό κόστος είναι δυνατόν να προβλεφθεί η αγορά και προμήθεια σε όλους τους συμβούλους tablet, εις τα οποία θα λαμβάνουν ηλεκτρονικά όλη την έγχαρτη αλληλογραφία του Δήμου για να αποσυμφορηθούν οι υπάλληλοι του Δήμου από την ελεεινή ανάγκη να φωτοτυπούν έγγραφα. Ήδη άλλοι Δήμοι το έκαναν. 
2. Πάμε να κλείσουμε καμιά λακκούβα! Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος μας τελευταία έκλεισε αρκετές μέσα στην πόλη. Η κομητεία του Μάγιο, στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας, προκειμένου να εξωραϊσει και να καταστήσει ασφαλέστερο το αγροτικό, επαρχιακό και αστικό οδικό δίκτυο και να ικανοποιήσει την ανάγκη άμεσης ανταπόκρισης σε επεμβάσεις στο οδικό δίκτυο,  απευθύνθηκε στην καινοτόμο εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου Velocityπου προμηθεύει οχήματα που ενσωματώνουν την τεχνολογία VelocityPatching. Τα αποτελέσματα που μπορεί να δει κανείς στο σχετικό βίντεο είναι εντυπωσιακά , όπως και η εγγύηση αντοχής της διαδικασίας και της εφαρμογής των υλικών. Επειδή το κόστος προμήθειας είναι μάλλον  υψηλό μπορεί να γίνει αγορά με διαδημοτική συνεργασία. 
ΠΗΓΗ  και εδώ  
3.Παρατηρώ ως θεατής την αγωνία εργατών του Πολιτισμού στην Κίσαμο να γίνει πραγματικότητα το όραμά τους για ένα έργο στο χωριό τους (βλ.ΠΗΓΗ). Όπως και δωρεές εξεχουσών προσωπικοτήτων που κοσμούν την Κίσαμο να παίρνουν σειρά για υλοποίηση ( βλ. ΠΗΓΗ). Και ταυτόχρονα αιτήματα δημοτών ( βλ. ΠΗΓΗ). Ο Δήμος Κισάμου σε ρόλο συντονιστή θα μπορούσε να αναλάβει  την μελέτη του έργου « Διαδρομή των 7 μουσείων», που θα περιλαμβάνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου ( Πλ. Τζανακάκη- Κίσαμος), το Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης και Βυζαντινών Εικόνων – «Σεραφείμ Καστανάκης» ( έξοδος Πλ. Τζανακάκη- Κίσαμος) , το Μουσείο Ειρηναίου Γαλανάκη (οδός Επισκ. Συγγελάκη -Κίσαμος) , την  Δημοτική Πινακοθήκη Κισάμου – «Ιωάννης Ανουσάκης» ( προτεινόμενη έδρα η οικία του ζωγράφου στην πόλη της Κισάμου), το Θεατρικό -Κινηματογραφικό Μουσείο «Μάνος Κατράκης»με  μικρό υπαίθριο θέατρο, (προτεινόμενη έδρα στην Ποταμίδα -ιδανικά στους Κομόλιθους) ), το Μουσείο Μουσικών της Κρήτης ( στις Λουσακιές Κισάμου) και τέλος το Μουσείο Οπλαρχηγού Αναγνώστη Σκαλίδη στα Περβόλια Κισάμου. Αν δούμε το έργο ολιστικά και γίνει συντονισμένη διεκδίκηση από το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων, με μία συμμαχία προσωπικοτήτων, μπορεί να επιτύχουμε μεγαλύτερη χρηματοδότηση για το σύνολο των επτά μουσείων, αντί μεμονωμένα.
4. Τα κοιμητήρια είναι για τους περισσότερους Δήμους ιδιαίτερο θέμα και για την ακρίβεια πρόβλημα. Η αποτέφρωση νεκρών, σε δημοτικά αποτεφρωτήρια, πέραν των εντόνων και  εύλογων αντιδράσεων, αποτελεί εγχείρημα υψηλού οικονομικού ρίσκου. Αν και οι περισσότερες θρησκείες επιβάλλουν την ταφή ή την καύση ενός νεκρού, υπάρχουν και άλλοι, σχετικά άγνωστοι τρόποι ταφής, που είναι και άκρως οικολογικοί. Σεβόμενος τους δημότες του ( και όχι μόνο) , που μελλοντικά θα ήθελαν να επιλέξουν έναν άλλο τρόπο ταφής , ένας Δήμος πρέπει να έχει τα μάτια και τα ωτα του ανοικτά : Ένας άγνωστος σχετικά τρόπος ταφής, που έχει αναπτυχθεί από Ιταλούς σχεδιαστές, είναι η ταφή κατά την οποία η σωρός θάβεται εντός κάψουλας σε σχήμα αυγού, με ένα δέντρο στην κορυφή της. Όταν αποσυντίθεται η σωρός, τα στοιχεία που δημιουργούνται θρέφουν το δέντρο. Η AnnaCitelli και RaoulBretzel, κατασκευαστές της κάψουλας Mundi, θέλουν να αλλάξουν τον τρόπο που θάβουν οι Ιταλοί τους αγαπημένους τους. Αξίζει, έστω της σκέψης μας, τουλάχιστον εάν θέλουμε να βλέπουμε μερικές δεκαετίες μπροστά. Στον Δήμο της Κοριτίμπα στην Βραζιλία κατατέθηκε ως πρόταση. Πώς θα φαινόταν (χωρίς καμία βλάσφημη διάθεση) ένα οικολογικό κοιμητήριο στην Κίσαμο, ένα «Άλσος Ψυχών» ;  
ΠΗΓΗ   και εδώ 
5.Ένας ξεχωριστός Δήμαρχος είναι ο Όλε Κρίστενσεν, που από το 2010 εκλέγεται στον Δήμο Φιούρισοου της Δανίας, μιας πόλης κτισμένης δίπλα και μέσα  σε λίμνες και δάση, για δε τους μυημένους στα ποδοσφαιρικά πόλης που εδρεύει η ποδοσφαιρική ομάδα Νόρτζελαντ. Οπαδός της κλασσικής αθηναϊκής δημοκρατίας εισήγαγε θεσμούς εμπλοκής όλων των δημοτών στα κοινά. Και το έκανε με έναν πολύ απλό και συνάμα επίμοχθο τρόπο: Ανέπτυξε το ρητό: «Ελάτε μαζί μας και συμμετέχετε». Αυτό σημαίνει ότι ο δήμος είναι για όλους και όλοι πρέπει να συμμετέχουν. Εισήγαγε διαδικασίες όπου άτομα ή ομάδες ασκούν διοίκηση και εμπλέκονται σε συμβουλευτικά συμβούλια ή εμπλέκονται σε έργα όπου βοηθά ο Δήμος  τους ντόπιους να ξεκινήσουν με μια ιδέα και στη συνέχεια τοπικές «φλογερές ψυχές», όπως τις χαρακτηρίζει την αναλαμβάνουν και τη διευθύνουν. Ο Δήμος έχει  αναπτύξει ένα «μοντέλο εμπλοκής Furesø» και εκπαίδευσε τις Τοπικές Κοινότητες  στη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Και όλα αυτά θεσμικά και στην πράξη, όχι στα λόγια. Δείτε παρακάτω πως λειτούργησε το μοντέλο. Πρότασή μου είναι όλοι οι υποψήφιοι των συνδυασμών ( αν καταλήξουν και οι 6, θα είναι άνω των 500), να αποτελέσουν ένα άτυπο νομοθετικό σώμα ενεργών πολιτών, «το Βουλευτήριο της Κισάμου», που θα προτείνει, θα διαβουλεύεται και θα στέλνει προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να ασκείται πολιτική. Ας σταματήσουμε να αδικούμε τους εαυτούς μας. Μπορούμε …. 
ΠΗΓΗ  και εδώ 
Στο επόμενο το τελευταίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: