Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.







Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

ΠΟΝΤΙΚΟΝΗΣΙ ....

Στο χθεσινό δημοσίευμα σχετικά με τα νησάκια και τις βραχονησίδες που βρίσκονται ένα γύρω απο την Κίσαμο, υπήρχαν πολλά σχόλια σχετικά με το ακατοίκητο νησάκι αυτό που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Κρήτης και μόλις 6 μίλια μακριά απο την Ήμερη Γραμβούσα και 9 μίλια απο τη Φαλάσαρνα, αν ειναι πουλημένο ή όχι. Η αλήθεια είναι οτι μια περιέργεια την έχουμε όλοι αν και κατά το παρελθόν είχαμε ακούσει οτι είχε πουληθεί σε Αμερικανούς δίχως να υπάρχουν στοιχεία βέβαια γι' αυτήν την πώληση. Στα Χανιώτικα Νέα το Μάιο του 2015 σε μια αναφορά του ο συγχρονος περιηγητής του νομού μας ο Αντώνης Πλυμάκης αναφέρει.... για την πρώτη του επίσκεψη στη Φαλάσαρνα: "Όσο για τα Φαλάσαρνα η πρώτη οργανωμένη μετάβαση για διήμερη εκδρομή επραγματοποιήθηκε την 8-6-1963 με πεζοπορία από Πλάτανο, αφού ο δρόμος διανοίχθηκε πολύ αργότερα από τα χρήματα που έλαβε η κοινότητα Πλατάνου από την πώληση της βραχονησίδας. Ποντικός στο ΝΑΤΟ για παρατηρητήριο του ρωσικού στόλου που τότε είχε αγκυροβόλιο μεταξύ Κυθήρων και Κρήτης. Έφυγε όμως ο στόλος, αλλά η νησίδα έμεινε."
Έχουμε λοιπόν την πρώτη μαρτυρία για την πώληση του νησιού επίσημα δημοσιευμένη. Σίγουρα η κοινότητα Πλατάνου θα έχει, αν φυλάει το αρχείο της, περισσότερα στοιχεία για αυτήν την παράξενη αγοροπωλησία. (περισσότερο σαν πώληση ειδικού σκοπού μοιάζει) 
Μάλιστα ανεπίσημα άκουσα και αυτό είναι εύκολο να το διασταυρώσουμε, οτι υπάρχει κάποιο σχετικό έγγραφο και στον Δήμο Κισάμου όπου αναφέρει την απαλλοτρίωση του νησιού, όχι πώληση στο ΝΑΤΟ, στο Ναύσταθμο Κρήτης έναντι 45.000 δραχμών περίπου.
Όπως έγραψε και ο Αντώνης Πλυμάκης ο στόλος έφυγε, αλλά η νησίδα έμεινε σε άλλα χέρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: