Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΚΑΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΚΛΕΦΤΡΙΝΑ (ΚΛΕΠΤΑΠΟΔΟΧΑ)

 Ο προγραμματισμός των εορτασμών για τα 200 χρόνια από το 1821 έχει ήδη ξεκινήσει και χθες σε μια ανάρτηση του φίλου και αγαπητού βουλευτή Χανίων, Μανούσου Βολουδάκη, είδα οτι οι Σφακιανοί θα γιορτάσουν την μέρα αυτή του χρόνου τον Μάιο, στο εκκλησάκι της Θυμιανής Παναγιάς.
Έγραψε μάλιστα...στην σελίδα του "Εκεί θα γιορτάσουμε του χρόνου τέτοιες μέρες τα δικά μας 200 χρόνια από την Επανάσταση, όπως της πρέπει, όχι με ανιστόρητους ψευδονεωτερισμούς, αλλά ως την απαρχή της αναγέννησης του Έθνους των Ελλήνων."
Με αφορμή αυτό θεωρώ και με την ευκαιρία της διακοσιοστής επετείου της Επανάστασης του 1821, να κάνω πρόταση στον Δήμο μας να κάνει και αυτός τις εκδηλώσεις του για το γεγονός αυτό ξεκινώντας από την Γραμβούσα που υπήρξε το πρώτο ελεύθερο κομμάτι Κρητικής γης το 1823, και καταλήγοντας στην Κίσαμο του Τομπάζη.
Η Γραμβούσα που έγινε το 1813 ορμητήριο των επαναστατών και στάθηκε αφορμή όλο και περισσότεροι Έλληνες και Κρητικοί, να βρουν καταφύγιο στο νησάκι μας. Είχε μάλιστα σε αυτά τα δύσκολα χρόνια και σχολείο για τα παιδιά των "Γραμβουσιανών" με δάσκαλο τον επίσκοπο Αρδαμερίου Ιγνάτιο. Μάλιστα ο ίδιος ο επίσκοπος εγκαινίασε και μια εκκλησία που την έφτιαξαν οι πειρατές με πρωτοβουλία του ηγούμενου της Γωνιάς Παρθένιου προς τιμήν της "Παναγιάς της Κλεφτρίνας", προστάτιδα των πειρατών. Από την πειρατεία αποκτήσουν χρήματα και θησαυρούς, μάλιστα όπως λέει η ιστορία, τα αξιοποίησαν αγοράζοντας την γολέτα "Περικλής", το περίφημο πλοίο του Τομπάζη που τον μετέφερε στην Κίσαμο στις 25 Μαΐου του 1823 σαν Αρμοστή. 
Θα είναι δε μια καλή ευκαιρία οι εκδηλώσεις στον τόπο μας, να ξεκινήσουν απο εκεί, αλλά και να λειτουργήσει για πρώτη φορά αν δεν κάνω λάθος, και η εκκλησία των Πειρατών, πάνω στο κάστρο...
Μια ιδέα... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: