Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

ΑΠΛΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ

- Η Επιτροπή εικόνων αποτελούμενη απο τους κ.κ Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Χανίων κ Αγαθάγγελο Ξηρουχάκη, Αντ. Στρογγυλάκη και Γεώργιο Βουρλάκη ιερείς, Δημ. Σακορράφο, Γεώργιο Πολάκη και Γεώργιο Παπαδημητράκη (αγιογράφους), επήγε στους Ιερούς ναούς........ και εξέτασε τις εικόνες απο καλλιτεχνική και δογματική άποψη.
Η επιτροπή με απόλυτη αντικειμενικότητα βρήκε ακατάλληλες πλήθος απο τις εικόνες που τις καταχώρησε σε ειδικό πρακτικό. Μελλοντικά αποφασίστηκε καμιά εικόνα να μην μπαίνει στον ναό αν προηγουμένως δεν έχει την έγκριση της επιτροπής. Έτσι ελπίζουμε να σταματήσει ο"στολισμός των εκκλησιών" με τεχνικά τερατουργήματα.
Κρητική Εστία Δεκέμβριος 1949
 Η αλήθεια είναι οτι άμα ζούσαν αυτοί οι άνθρωποι της επιτροπής σήμερα και έμπαιναν σε κάποιες εκκλησίες μας το ίδιο θα έλεγαν. Μάλιστα σήμερα κυριαρχεί και μια τάση που ενδεχομένως να διαφεύγει και τον μητροπολίτη μας, εικόνες καταξιωμένων αγιογράφων, Πολάκη, Αννουσάκη, Παπαδάκη, Θεοδοσάκη.... να φεύγουν απο το τέμπλο και την θέση τους να παίρνουν ....φωτοτυπίες.
Φυσικά δεν σχολιάζω για τις πρόκες που κατά καιρούς καρφώνουν, πιστοί, επίτροποι αλλά και ιερείς πάνω στις αγιογραφίες μόνο και μόνο για να κρεμάσουν μια εικόνα ή τα .. ράσα τους.
Οι περισσότερες εκκλησίες παλαιοχριστιανικές-βυζαντινές-βενετσιάνικες άντεξαν σε χειρότερους περιόδους και με δύσκολους "εχθρούς", Άραβες- Αιγύπτιους-Σαρακηνούς Τούρκους, και κινδυνεύουν να καταστραφούν μέσα σε λίγα χρόνια απο την αμάθεια μας.
Ευτυχώς που σταμάτησε το άσπρισμα των αγιογραφημένων εκκλησιών γιατί εκεί ήταν το μεγαλύτερο εγκλημα ..
-Καλύτερα παιδάκι μου ο ασβέστης απο αυτές τις ακαταλαβίστηκες μουτζούρες, μου είπε κάποτε μια γριούλα σε ένα χωριό που άσπριζε τις τοιχογραφίες.... είδες πόσο καθαρός είναι τώρα ο ναός ... 
Σωστή....

Δεν υπάρχουν σχόλια: