Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΩΡΑ

Αυτή είναι η Κίσαμος σήμερα και με κόκκινο η περίμετρος της αρχαίας πόλης της Κισάμου, λίγο μικρότερη απο την σημερινή, αλλά αρκετά μεγάλη. Αν και δεν μπορεί να είναι πλήρης η εικόνα της αρχαίας Κισάμου μιας και η μαρτυρούμενη συνεχής κατοίκηση της, την έχει σαφώς αλλοιώσει εντούτοις τα αρχαία που βρίσκονται στους 40 πόντους απο την επιφάνεια είναι αρκετά και σημαντικά.
Για να κατανοήσουμε τι έχει βρεθεί και πως ... έφτιαξα ένα μικρό χάρτη απο τα 50 χρόνια ανασκαφών στην αρχαία πόλη.
 Με μια πρώτη ματιά στην φώτο βλέπουμε που ήταν το κέντρο της Ελληνορωμαϊκής πόλης (πολλά κίτρινα τετράγωνα) που συμπίπτει με την σημερινή πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου,  αλλά και πολλές χρήσιμες πληροφορίες που δεν είναι γνωστές σε όλους σας.
Κατά αρχάς με κίτρινο χρώμα είναι οι οικίες ή τμήματα των οικιών που έχουν βρεθεί ψηφιδωτά δάπεδα και όπως βλέπετε δεν είναι λίγες. Με πορτοκαλί κύκλο τα λουτρά της πόλης ιδιωτικά και δημόσια με μεγαλύτερο τα λουτρά που βρίσκονται λίγο παραπάνω απο το s/m Στημαδωράκη. Με γαλάζιο τετράγωνο οι πηγές της πόλης στα βόρεια και στα νότια το σύστημα ύδρευσης της πόλης που όπως φαίνεται απ τις ως και σήμερα ανασκαφές είχαν νερό όλα τα σπίτια. Με ροζ οι δρόμοι της πόλης που φτιάχτηκαν με το ιπποδάμειο σύστημα, με άσπρο ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός, σίγουρα θα υπάρχουν και άλλοι έχει βρεθεί όμως μόνο αυτός, και με μαύρο χρώμα το νεκροταφείο της πόλης, που ήταν τεράστιο ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα, αλλά τότε κάθε τάφος ήταν για μια ταφή. Από τις ως και σήμερα μαρτυρίες των περιηγητών το θέατρο βρισκόταν στην πλατεία του ΟΤΕ προς δυτικά με βαθύ μπλε, και τέλος στα ανατολικά υπήρχε τεράστια γέφυρα που περνούσε τον Καμαριανό (δεν έχουν βρεθεί θεμέλια).
Επειδή πολύς λόγος γίνεται για το λιμάνι... η αλήθεια είναι οτι θα πρέπει να ήταν μεγάλο αφού ήταν το επίνειο της Πολυρρήνιας.. άρα θα κάλυπτε μια μεγάλη έκταση που δυστυχώς δεν θα βρεθεί εύκολα μιας και η ανύψωση της Κρήτης θα το γέμισε με άμμο. (άρα όλη η πεδιάδα απο την γέφυρα του πύργου ως και το Μαύρο Μώλος)
Φυσικά δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά για να αναδείξουμε την αρχαία Κίσαμος πάντως ένα Μουσείο υπάρχει πολύ όμορφο αλλά και πολλές αποθήκες με υπέροχα ευρήματα, το νέο Μουσείο Χανίων θα φιλοξενήσει αρκετά ευρήματα απο την περιοχή και ένα ψηφιδωτό δάπεδο..που θα στέλνει τους επισκέπτες του στην Κίσαμο.
Ευχή όλων και μεγάλο όνειρο μου να δούμε κάποτε ένα υπαίθριο Μουσείο ψηφιδωτών στην πόλη, ένα τέτοιο μουσείο το μοναδικό στον Ελλαδικό χώρο θα έκανε σίγουρα την Κίσαμο προορισμό και όχι καθημερινό πέρασμα. Ας ελπίσουμε οτι οι αρχοντες θα καταλάβουν οτι το μέλλον του Δήμου μας είναι ο τουρισμός, άσχετα αν περνάμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση τώρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: