Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

ΔΩΡΕΑ ΦΥΤΡΑΚΗ.. ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ

Σε μια ανάρτηση του στην σελίδα του ο Κώστας Χαρτζουλάκης ανακινεί το θέμα της δωρεάς Φυτράκη προς το Πανεπιστήμιο γράφοντας για την διαχρονική αδιαφορία εκτός του ιδρύματος και του Δήμου.
- Η οικογένεια Ανδρέα και Σοφίας (το γένος Μαρή από την Κίσαμο) Φυτράκη με την υπ. αρ. 17080/1994 συμβολαιογραφική πράξη δώρισαν στο Πολυτεχνείο Κρήτης έκταση περίπου 200 στρεμμάτων στη θέση Χαλέπα (πάνω από τη Λίμνη, ψαρολίμανο) με σκοπό "να χρησιμοποιηθεί για την επέκταση των διδακτικών και ερευνητικών στόχων του Πολυτεχνείου Κρήτης και τη δημιουργία πυρήνων ερευνητικής κατεύθυνσης στην Κίσαμο" και στόχο "..να καταστεί αισθητή η παρουσία του Πολυτεχνείου στην περιοχή, …. και να ‘συνειδητοποιηθεί από τους τοπικούς παράγοντες η σημασία της παρουσίας ενός ΑΕΙ στην κωμόπολη και την Κίσαμο."
Το Δ.Σ της τότε Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχίας Κισάμου (ΑΝΕΤΕΚ), λαμβάνοντας υπόψη τη βούληση των δωρητών, την μορφολογία και την θέση του χώρου αλλά και τις τρέχουσες ευνοϊκές συγκυρίες με το υπ. αρ. 511/16-2-1995 πρότεινε στο Πολυτεχνείο την ίδρυση "Ινστιτούτου Ανανεώσεων Πηγών Ενέργειας", που δεν είχε το Ίδρυμα. Συνέχεια δεν υπήρξε γιατί η ΑΝΕΤΕΚ έκλεισε στα τέλη του 1996. Οι κατά καιρούς συζητήσεις με δημοτικούς συμβούλους και καθηγητές του Πολυτεχνείου δεν είχαν αποτέλεσμα.
Έχουν περάσει 25 χρόνια και τουλάχιστον απ' όσο γνωρίζω, καμιά δημοτική αρχή δεν ασχολήθηκε με αυτό το θέμα, που θα δημιουργούσε σημαντικές αναπτυξιακές συνθήκες για την Κίσαμο. Ίσως κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι να μην το γνωρίζουν καν. Μήπως πρέπει να κινητοποιηθεί η δημοτική αρχή σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και να επαναφέρει το θέμα στο Πολυτεχνείο για την υλοποίηση των σκοπών της δωρεάς;
Κώστας Χαρτζουλάκης
Η αλήθεια είναι οτι έχουν ακουστεί πολλά για την δωρεά αυτή, μάλιστα όπως φαίνεται ο Δήμος Κισάμου τετραετία Σταθάκη έχει ψάξει το θέμα δίχως να βρίσκει και πολλές άκρες. Πάντως στο συμβόλαιο δεν υπάρχουν πολλοί όροι που θα μπορούσαν να κάνουν το Πολυτεχνείο να ενδιαφερθεί, όπως πίστευαν και πίστευα και εγώ.  Μάλιστα όπως αναφέρει και σχετικό σχόλιο του ο Γιάννης Φωτάκης η περιοχή κατά πολύ έχει πλέον χαρακτηριστεί σαν δασική, άρα υπάρχουν προβλήματα σήμερα για την αξιοποίηση της. Φυσικά βέβαια τον πρώτο λόγο έχει η πρυτανεία και εμείς που πρέπει να πιέσουμε ώστε να δούμε τι γίνεται με την δωρεά αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: