Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

Μετά τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ τον Νοέμβρη του 2019, ήρθε ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της αντισεισμικής προστασίας των δημοσίων κτιρίων και ιδιαίτερα των σχολείων και γενικότερα η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε πολλά σχολεία του Νομού Χανίων, ως αποτέλεσμα της πολιτικής διαχρονικά των κυβερνήσεων, που οδηγεί τη δημόσια παιδεία σε συνεχή υποβάθμιση και δεν εξασφαλίζει ούτε τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για τη λειτουργία της. Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε με τρανταχτό τρόπο αυτό που για χρόνια φώναζαν και διεκδικούσαν οι μαθητές, οι καθηγητές και οι γονείς της Κισσάμου- Βάμου και άλλων περιοχών του Νομού ότι, δηλαδή, χρειάζεται άμεσα έλεγχος στατικής επάρκειας για τα σχολικά κτίρια και συντήρησή τους.
Συγκεκριμένα, το σχολικό συγκρότημα του Λυκείου και ΕΠΑΛ Κισσάμου κρίθηκε ακατάλληλο, με συνέπεια τα σχολεία να διακόψουν την λειτουργία τους, να αποφασιστεί η κατεδάφισή τους και η ανέγερση νέων. Έως τότε και μέχρι την τοποθέτηση κοντέινερ για τη στέγασή τους τα μαθήματα πραγματοποιούνται απόγευμα σε άλλες σχολικές μονάδες, με όποιες επιπτώσεις έχει αυτό στη ζωή των μαθητών και των οικογενειών τους. Αν και εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία οι μαθητές των σχολείων της Κισσάμου με δυναμικές κινητοποιήσεις είχαν επισημάνει το πρόβλημα, απαιτούσαν με τους αγώνες τους να συντηρηθεί το κτήριο, να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αντισεισμικής προστασίας, το μόνο που άκουγαν από τους αρμόδιους φορείς ήταν υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις ότι το κτήριο είναι ασφαλές.
Τα σχολεία της Κισσάμου δεν είναι η εξαίρεση, είναι ο κανόνας. Είναι κοινά διαπιστωμένο ότι τα σχολικά κτήρια στον Νομό Χανίων δεν πληρούν τους σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς, άλλωστε εδώ και 20 χρόνια σε κανένα σχολικό κτίριο δεν έχει γίνει αντισεισμική μελέτη και ενισχύσεις, σύμφωνα με τον υπάρχοντα αντισεισμικό κανονισμό και Κανονισμό Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ), ενώ έχει χρόνια να πραγματοποιηθεί ολοκληρωμένη συντήρηση των σχολικών κτιρίων στον Νομό, πέρα από κάποιες εμβαλωματικές- πρόχειρες λύσεις.
 Το 5ο νηπιαγωγείο Κισσάμου φιλοξενείται σε εγκαταστάσεις της Μητρόπολης και ο χώρος δεν είναι κατασκευασμένος για σχολείο.
• Στο 2ο νηπιαγωγείο Κισσάμου οι αίθουσες μπάζουν νερά, είναι σκουριασμένες οι σωληνώσεις, υπάρχει μούχλα, διαβρώσεις και ο χώρος είναι γενικά ακατάλληλος για σχολείο.
• Στο δημοτικό σχολείο Δραπανιά Κισσάμου οι δυο πρώτες τάξεις κάνουν μάθημα σε προκατασκευασμένες αίθουσες. Το ίδιο και στο 1ο δημοτικό σχολείο Κισσάμου, που τέσσερα τμήματα κάνουν μάθημα σε κοντέινερ.
• Στο δημοτικό σχολείο Γραμβούσας, μετά από τις περσινές πλημμύρες η οροφή βάζει νερά.
• Στο δημοτικό σχολείο Έλους υπάρχει έντονη υγρασία, σοβάδες ετοιμόρροποι και φθαρμένα είδη υγιεινής, ενώ η παιδική χαρά είναι εντελώς κατεστραμμένη.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε άμεσα ώστε:

• Να υπάρξει αμέσως κρατική χρηματοδότηση για την εδώ και τώρα επίλυση του προβλήματος στέγασης του Λυκείου και ΕΠΑΛ Κισσάμου, ώστε να σταματήσουν τα μαθήματα το απόγευμα σε άλλες σχολικές μονάδες, και σαφές χρονοδιάγραμμα για την άμεση ανέγερση νέων κτιρίων για τη στέγασή τους.
• Να ενταχθούν οι μαθητές της Γ’ τάξης των παραπάνω σχολείων σε ειδικό καθεστώς αναφορικά με τις πανελλήνιες εξετάσεις.
• Να υπάρξει αμέσως κρατική χρηματοδότηση ώστε να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις αποκατάστασης - συντηρήσεις στα σχολικά συγκροτήματα Γυμνάσιου και Λυκείου Βάμου.
• Να ελεγχθούν όλες οι σχολικές μονάδες στα θέματα στατικής επάρκειας. Να δοθούν όλες οι εκθέσεις προσεισμικού ελέγχου. Χωρίς καθυστέρηση αποκατάσταση ασφάλειας όλων των σχολικών κτιρίων.
• Να δοθούν αμέσως λύσεις με κρατική χρηματοδότηση σε όλα τα οξυμμένα προβλήματα σχολικής στέγης στον Ν. Χανίων και να γίνουν όλες οι απαιτούμενες συντηρήσεις.
• Να σταματήσει το αίσχος των κοντέινερ ως μόνιμη λύση στέγασης των σχολείων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: