Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟΜΟΥΣΤΑΚΟ

Με αφορμή μία δημοσίευση σε Κισαμίτικη Ιστοσελίδα, σχετικά με την κατολίσθηση στα Νοπήγεια με την επίσημη ονομασία "Μαυρομούστακο", θα ήθελα να καταθέσω την άποψη μου ........
Η κατολίσθηση στο συγκεκριμένο σημείο χρονολογείται πριν από το 2008 και έκτοτε "μελετάτε" - "πληρώνεται" και κάνει την διαδρομή Χανιά -Αθήνα μέχρι το 2019 και μέχρι την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων του Φεβρουαρίου του 2019 , όπου ερχόμενος στα Χανιά ο αρμόδιος Υπουργός ΥΠΟ.ΜΕ. Κος Χρήστος Σπίρτζης αναζήτησε την μελέτη που εκπονούταν από Νομαρχία και Αντιπεριφέρεια για πάνω από 10 χρόνια και με εντολή του αναβρέθηκε και άρχισε να παίρνει τον δρόμο της υλοποίησης Έτσι με την υπ' αρ. 38501/04-04-2019 απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, εγκρίθηκε η ένταξη του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) 2019 , στη ΣΑΕ 071 διάθεση ποσού 15.000.000 Ευρώ για το έργο "ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΤΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΤΟ ΕΤΟΣ 2019, ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΟΥ Β.Ο.Α. ΚΡΗΤΗΣ".
Με την απόφαση του Υπουργού ΥΠΟ.ΜΕ. (ΦΕΚ Β΄ 1405/23-04-2019) ανατέθηκε η αρμοδιότητα για την υλοποίηση του έργου στην ΕΥΔΕ/ΚΣΣΥ του Υπουργείου .
Η Οριστική Γεωτεχνική μελέτη σταθεροποίησης και αποκατάστασης της κατολίσθησης στην θέση "Μαυρομούστακο" εγκρίθηκε με την με αρ. Πρωτ. Δ.Ο.Υ. 2785/05-07-2019 απόφαση του Υπουργού ΥΠΟ.ΜΕ. και διαβιβάστηκε αμέσως στις κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΟ.ΜΕ. για την ανάθεση του έργου με την διαδικασία του άρθρου 32 του Ν. 4412/2016 με διαπραγμάτευση , λόγω του επείγοντος ενόψει και της επικείμενης χειμερινής περιόδου αλλά και της έκτακτης ανάγκης που είχε κηρυχθεί ο Νομός Χανίων λόγω των φυσικών καταστροφών που συνέβησαν στις αρχές του 2019 .
Αυτά έκανε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το συγκεκριμένο θέμα και αυτά λέγαμε και εμείς σαν Οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ Κισάμου .....
Τώρα όμως περιμένουμε ήδη σχεδόν 6 μήνες και η νέα Κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έχει κάνει ΤΙΠΟΤΑ, πέρα από φιλικές συναντήσεις και ευχολόγια.
Εμείς περιμένουμε , έστω και καθυστερημένα, να πράξει τα αυτονόητα και συνάμα προσευχόμαστε να έρθει η Θεία Φώτιση και να χρηματοδοτήσουν την μελέτη που ζητείται εναγωνίως από τις εμπλεκόμενους Φορείς (βλέπε Ο.Α.Κ.) και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Έργου "προκαταρκτική μελέτη Β.Ο.Α.Κ., τμήμα Χανιά - Λιμάνι Κισάμου" ....γιατί θα έρθουν οι εξαγγελίες και εμείς τώρα θα είμαστε έξω.
Και τότε θα αναζητήσουμε τα έργα και τις πράξεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Ιάκωβος Σπερελάκης

Στο blog δημοσιεύονται όλες οι απόψεις αρκεί να είναι επώνυμες...και φυσικά ένας λόγος παραπάνω αυτή η άποψη που όλοι ξέρουμε πόσο μας έχει πειράξει η παρατεταμμένη αδιαφορία στο κομμάτι Κολυμβάρι-Νοπήγεια τόσα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: