Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΟΥΜΕ ΠΙΟ ΟΜΑΔΙΚΑ...

Γράφει η Νεκταρία Λαινάκη
Κίσαμος, ένας υπέροχος τόπος με πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά, δυστυχώς ξεχασμένη και λησμονημένη. Η έρευνα,στα πλαίσια της Διδακτορικής Διατριβής μου, στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π., με θέμα τις «Ενετικές Επαύλεις στην επαρχία Κισάμου», με έχει οδηγήσει σε κάποια συμπεράσματα μέχρι τώρα. Καταρχάς έχω διαπιστώσει την σημαντικότητα των μνημείων αυτών, τη μοναδικότητα, τη διαφορετικότητα αλλά και τη σπανιότητα τους. Όμως δυστυχώς η άγνοια της σπουδαιότητας των μνημείων αυτών έχει οδηγήσει στα αποτελέσματα που έχουμε σήμερα.
Δηλαδή στην αδιαφορία, στην εγκατάλειψη και στην κατάρρευση αυτών από τις έντονες
καιρικές συνθήκες. Παλαιότερα έγιναν σημαντικές προσπάθειες για την απαλλοτρίωση
τόσο της Villa Trevizan, όσο και της Ρετόντας των Καλαθενών αλλά δυστυχώς χωρίς
αποτέλεσμα.
Τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών με γκρεμισμένα μεγάλα τμήματα των σημαντικότερων δειγμάτων των Επαύλεων μας ,στην ενετική περίοδο, είναι απογοητευτικά.
Σίγουρα πρέπει όλοι να κινηθούμε πιο ουσιαστικά και πιο ώριμα σήμερα, που ο κόμπος
έφτασε στο χτένι. Σίγουρα όλοι μας, ιδιοκτήτες, Δήμος, Περιφέρεια, Υπουργείο πολιτισμού
αλλά και όλοι οι κισαμίτες πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό το κομμάτι μας πρέπει να διασωθεί. Είναι η ίδια η ταυτότητα μας,ο καθρέπτης του πολιτισμού μας και πρέπει να μείνει στις μεταγενέστερες γενιές,στα παιδιά μας.
Μελέτες υπάρχουν τόσο για την Ρετόντα των Καλαθενών από την Διδακτορική Διατριβή της Καντώ Φατούρου Ησηχάκη, αλλά και από την Μεταπτυχιακή Μελέτη της Ιωάννας Σωτηρίου για τη Βίλλα Trevizan. Τώρα πρέπει να κινηθούμε με ωριμότητα και γρήγορα βήματα. Γιατί θα καταλήξουμε στο αποτέλεσμα της Villa Glussia στον Δραπανιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: