Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΩΡΑ

Χθες έγραψα για την απαράδεκτη εικόνα που αντίκρισα πηγαίνοντας Καλυβιανή απο τον παραλιακό με τους τόνους σκουπίδια που έχουν βγει στην παραλία και στα γύρω χωράφια εξαιτίας του βοριά.
Σήμερα είδα μια επιστολή στο F/B  απο ένα άνθρωπο -φιλοξενούμενο μας- που τον έχω συναντήσει πάμπολλες φορές να καθαρίζει μαζί με την γυναίκα του την παραλία εκεί... και τον κατάλαβα.
Δείτε την απόγνωση του όταν κατέβηκε στην παραλία και τι έγραψε!.
Kaliviani, 07 Jan 2020
Αισθάνομαι πολύ αηδιασμένος. Αναρωτιέμαι γιατί συνεχίζω με τη (έχει το όνομα της γυναίκας του)  να προσπαθώ να κρατήσω τις παραλίες μας και το παραλιακό δρόμο να φαίνονται καθαροί, νιώθουμε ηττημένοι.
Μετά τις καταιγίδες στις 6 του μηνός, ο τοπικός δρόμος (γεφυράκι) της παραλίας έφυγε, αφήνοντας μόνο την κατασκευή του τσιμέντου όρθια και τόνους σκουπιδιών.
Η 6η Ιανουαρίου ήταν η ημέρα που ο ελληνικός λαός ευλογεί τα νερά (Θεοφάνια) η θάλασσα ήταν ευλογημένη με όλα τα σκουπίδια που έχουν πετάξει στην ενδοχώρα στα νερά των ποταμών όλα αυτά τα χρόνια!
Όλα τα σκουπίδια στις φωτογραφίες (ακτή, χωράφια) είναι από εκεί. Στην εικόνα (πάνω) φαίνεται πώς αφήσαμε την παραλία μετά την τελευταία μας καθαριότητα, στις 4 Ιανουαρίου 2020
Αυτό που υπάρχει τώρα είναι χειρότερο από τις καταιγίδες των τελευταίων χρόνων..... απλά είναι πάρα πολύ για να το αντιμετωπίσουμε οι δυο μας.... τελειώσαμε 😥
Αναρωτιέμαι όμως γιατί οι δυο μας .....δεν φαίνεται να νοιάζεται κανείς άλλος.. μέχρι να αντιμετωπιστεί η διαχείριση απορριμμάτων σε αυτό το νησί τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν, είναι χάσιμο χρόνου να το προσπαθούμε αυτό συνέχεια.
Στις φωτογραφίες που έχουμε αφήσει αυτές τις περιοχές (εκτός από τα χωράφια) όλα ήταν καθαρά λίγες μέρες πριν, τώρα παντού τα σκουπίδια, στα χωράφια, στους δρόμους, στην παραλία κι αν  αλλάξει η κατεύθυνση του ανέμου όλα θα ξαναμπούν στη θάλασσα!
Αυτό συμβαίνει με την απόρριψη απορριμμάτων σε παράνομους χωματερές, ποτάμια και δρόμους.
Καλώς ήρθες στο 2020
- Θεωρώ ότι αυτή την δουλειά πρέπει να την κάνουμε όλοι μαζί ..ας το κάνουμε σύνθημα δικό μας και ας μην την αφήνουμε στα χέρια των ξένων και των φιλοξενούμενων μας.. είναι δική μας υπόθεση η καθαριότητα της περιοχής μας. Φυσικά δεν είναι δυνατόν να γίνει από ένα και δυο ανθρώπους. 
Θα μπορούσε μάλιστα να πρωτοτυπήσει και ο Δήμος αν ήθελε, ειδικά σήμερα που η μέρα είναι καλή... Μια βόλτα όλοι στην Καλυβιανή να την καθαρίσουμε και μετά να κόψουμε την πίτα στον ήλιο με έργο....και καθαρές θάλασσες και παραλίες.
Ένα κάλεσμα είναι και μπορεί να το κάνει......

Δεν υπάρχουν σχόλια: