Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑ Η ΩΡΑ

 Ένας από τους καλύτερους μεταπολεμικούς Κρητικούς φωτογράφους ήταν ο Κισσαμίτης Γεώργιος Ανυφαντάκης,με έδρα το Καστέλλι (Κίσαμος). Με τον φακό του έχει απαθανατίσει την Κρητική φύση και ζωή, που πια, σε μεγάλο βαθμό, έχει χαθεί ή αλλοιωθεί. Γι αυτό και το έργο του είναι πολύτιμο...γράφει στην σελίδα του ο φίλος και συλλέκτης φωτογραφιών Αντρέας Χαζηπολάκης
 Ο Κισαμίτης Γεώργιος Ανυφαντάκης με τον φακό του αποθανάτισε επίσης την κρητική φύση ενώ όπως και άλλοι επαγγελματίες φωτογράφοι της εποχής, υλικό του εκδόθηκε σε μορφή ταχυδρομικών καρτών, τα γνωστότερα ευρέως ως καρτ ποστάλ.
Δυστυχώς, η πλειοψηφία του υλικού του έχει χαθεί και η όποια προσπάθεια συλλογής του είναι δύσκολη. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν προσπάθειες από ανθρώπους που εμπνεύστηκαν από τη δουλειά του και που με πολύ κόπο κατάφεραν και συνέλεξαν σπάνιες φωτογραφίες για τις επόμενες γενιές...γράφει ο Αγώνας της Κρήτης
 Αν ιστορικοί, ιστοριοδίφες, λαογράφοι, περιηγητές, καταφέρνουν και μεταλαμπαδεύουν την  ιστορία, ενός τόπου, καθένας ξεχωριστά, ο Γιώργος ο Ανυφαντάκης ο φωτογράφος της Κισάμου, κατάφερε μόνος με τη φωτογραφία του όλα αυτά για την Κίσαμο. Ο Γιώργος, συνεχιστής της φωτογραφικής τέχνης του πατέρα του, κατάφερε να εγκλωβίσει με τη μηχανή του το χρόνο της  Κισάμου σε ανεπανάληπτες εικόνες, από τη δεκαετία του 50 και για πενήντα περίπου χρόνια. Τοπία της Κισαμίτικης γης, γειτονιές, χωριά, την πόλη του παλιού  Καστελλιού και της  σημερινής  Κισάμου, πρόσωπα, ζώα, φυτά,  θάλασσα, ουρανό, το κάστρο της Γραμβούσας, το Μπάλο, την Αγιά Σοφιά με τους σταλακτίτες, την Ποταμίδα με τους κομολίθους. Και όλα αυτά, γνήσια καρτ-ποστάλ του τόπου μας...έγραψε σαν επικήδειο η Ευτυχία Δεσποτάκη.
 Η Κίσαμος, όλη η ψυχή της και τα άψυχα της τον ευχαριστεί  και τον ευγνωμονεί και κάπου σε κάποιο πέρασμα ίσως θα βρει τόπο να χαράξει το όνομα του Γιώργος Ανυφαντής, ο φωτογράφος της Κισάμου.
Ας ελπίσουμε ότι η νέα δημοτική αρχή και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τουριστικής προβολής του Δήμου κ. Αντώνης  Σταθόπουλος κάνουν όνειρο τον αγώνα του (μου) και δημιουργηθεί μια αίθουσα κάπου με τις φωτογραφίες του που σήμερα υπάρχουν ακόμα και σε ηλεκτρονική μορφή. Το αξίζει!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: