Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

ΜΑΥΡΟ ΜΩΛΟΣ

Το λιμάνι της αρχαίας ρωμαϊκής Κισάμου βρισκόταν δυτικά της σύγχρονης πόλης, στη σημερινή τοποθεσία του Μαύρου Μώλου. Άγνωστο πότε τοποθετήθηκαν οι τεράστιοι μαύροι ογκόλιθοι σημείο που έχει χωρίσει την αρχαιολογική κοινότητα στα δυο, πολλοί οι υποστηρικτές ότι το λιμάνι είναι έργο της ελληνιστικής περιόδου αλλά και αρκετοί που υποστηρίζουν ότι κατασκευάστηκε με την ανοικοδόμηση της πόλης από τους Ρωμαίους. Πάντως προκαλεί ο τρόπος κατασκευής του που μας παραπέμπει σε σύγχρονο κυματοθραύστη*.
Στις αρχές του βραχίονα (δεξιά στην φωτογραφία) υπάρχει ρωμαϊκή κατασκευή που δυστυχώς είναι αφημένη στον καιρό, αλλά και το ένα από τα δυο γερμανικά πολυβολεία που σώζονται σχεδόν ανέπαφα στην Κίσαμο. 
Ο βένετος Trivan στο χρονικό του αναφέρει οτι ο Αυτοκράτορας Αλέξιος Κομνηνός όταν έστειλε τον γιο του Ισάακιο στην Κρήτη με τις 101 γαλέρες γεμάτες αποίκους και με τα 12 αρχοντόπουλα έπιασε λιμάνι το Μαύρο Μώλος και αφού έκαψε τις 100 γαλέρες έστειλε μήνυμα στον πατέρα του με την μοναδική γαλέρα και την φράση Εγγίξαμεν.

Το λιμάνι σίγουρα άνθησε τα πρώτα χρόνια της Ρωμαϊκής εποχής της Κισάμου και σίγουρα βρίσκεται ολάκερο και αυτό στην ξηρά (όπως και των Φαλασάρνων) κάπου στους πρόποδες του λόφου του Αγίου Γεωργίου στο Πύργο (Ριβιέρα για τους γνώστες) μιας και η ανύψωση της γης με τον σεισμό του 365 μ.Χ το κατέστρεψε!! 




Δεν υπάρχουν σχόλια: