Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

 Από την συνέντευξη του κ Μιχελάκη* στα Ρεθυμνιώτικα Νέα
Η ελαιοκομία της Κρήτης δέχεται φέτος δυο ισχυρά πλήγματα.Το ένα είναι η συνεχής πτώση των τιμών και το άλλο η αποτυχία της δακοκτονίας.
 Οι τιμές από πέρυσι το Γενάρη πέφτουν συνεχώς με αποτέλεσμα σήμερα να μην μπορούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί να σκέπτονται σοβαρά να εγκαταλείπουν την ελαιοκαλλιέργεια. Από την άλλη μεριά τελευταία έχουμε και ο πλήγμα από την δακοκτονία. Προσβολές του δάκου έντονες και εκτεταμένες υπάρχουν σε όλη την Κρήτη. Όλοι οι παραγωγοί και οι ελαιοτριβείς μιλούν για μεγάλες δακοπροσβολές, το ακριβές μέγεθος των οποίων δεν είναι ακόμη γνωστό. Όμως τα πρώτα στοιχεία από τα ελαιοτριβεία δείχνουν ότι οι οξύτητες είναι πολύ ψηλές, τόσο που κανείς δεν τις περίμενε και όλοι αναζητούν τα αίτια για την κακή εξέλιξη.
Γενεσιουργά αιτία για την αποτυχία της δακοκτονίας είναι η υποχρηματοδότηση και η γραφειοκρατία. Από τα 35 εκ. ευρώ που κόστιζε η δακοκτονία προ μνημονίων σήμερα φτάνει τα 17 εκ. ευρώ. Έχουν περικοπεί σημαντικές δαπάνες από εποπτεία των εργασιών (επόπτες-τομεάρχες) από τις αμοιβές εργατών και εργολάβων πράγμα που δημιουργεί σημαντικές ανεπάρκειες στην εφαρμογή της μεθόδου. Από την άλλη η γραφειοκρατία με τους διαγωνισμούς που μακροημερεύουν, έχει σαν αποτέλεσμα τα φάρμακα να παραδίδονται τον Αύγουστο. Ξεκινούν έτσι οι ψεκασμοί με φάρμακα της προηγούμενης περιόδου, χωρίς να ξέρουμε αν εξακολουθούν να είναι δραστικά κτλ.
  Όμως από τα γενεσιουργά προκαλούνται και τα δευτερογενή αίτια. Μεταξύ αυτών είναι η  πλημμελής εκτέλεση των ψεκασμών, η εγκατάλειψη πολλών ελαιώνων χωρίς ψέκασμα, η πιθανότητα μείωσης της δραστικότητας των φαρμάκων, αλλά και κυρίως, κατά την άποψή μας, η καθυστέρηση της αποφασιστικής σημασίας, πρώτης διαβροχής, που πρέπει να γίνεται, σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας, χωρίς αναμονή ενδείξεων παγίδων, αρκετά νωρίς και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την πήξη του πυρήνα.
Και αυτό γιατί είναι προτιμότερο να καταστρέφονται τα λίγα πρώτα άτομα, που προέρχονται από την χειμερία διαχείμαση του δάκου και αποτελούν τους γεννήτορες των επόμενων  γενεών, από ότι τα δισεκατομμύρια άτομα που μπορούν να δημιουργηθούν από αυτά μέχρι στον Σεπτέμβριο. Άρα για μας είναι καθοριστικής σημασίας είναι η πρώτη διαβροχή η οποία φέτος, παρά του ότι άρχισε στις 22 Ιουνίου (νωρίτερα από πέρυσι οπότε άρχισε τον Αύγουστο) ήταν και πάλι καθυστερημένη κατά ένα τουλάχιστο μήνα και επομένως επέτρεψε τον άνετο πολλαπλασιασμό της πρώτης γενιάς του Δάκου.
*Γεωπόνος ειδικός συνεργάτης ΣΕΔΗ Κρητης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: