Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

ΕΝΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ

Στις 24 Ιουνίου 1645 οι Τούρκοι εξαπέλυσαν επίθεση κατά της νησίδας Θοδωρού και την κατέλαβαν, ύστερα από ηρωική αντίσταση 70 αμυνομένων ανδρών. Θέλοντας να μην παραδοθούν στα χέρια των Τούρκων, ο επικεφαλής της φρουράς του κάστρου, Βλάσιος, έβαλε φωτιά στην πυριτιδαποθήκη και ανατίναξε όλη τη φρουρά και τους Τούρκους που είχαν μπει στο φρούριο...... γράφει η κρητική ιστορία και θα μπορούσε να ήταν αυτή η επιγραφή τοποθετημένη στα Θοδωρού!!!
Όμως αυτή η επιγραφή βρίσκεται στη Φαλάσαρνα, στην Ακτή ...και με λίγο ψάξιμο βρήκα ότι τον Ιούνιο του 1645 ο Γιουσούφ Πασάς αποβιβάζει στρατό στη Φαλάσαρνα πριν πάει για τα Θοδωρού και το Κολυμπάρι. Μάλιστα εκείνα τα χρόνια θα ήταν τελείως ακατοίκητη η περιοχή και ευκολα θα αιφνιδίασε τους πάντες, περνώντας πεζός απο τον Πλάτανο, τα Μεσόγεια σφάζοντας και λεηλατώντας ώσπου να φτάσει στο φρούριο του Καστελιού. Άρα δικαιολογημένα η επιγραφή στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου....που μας δείχνει το πρώτο σημείο που πάτησαν την Κρήτη οι Τούρκοι.
Όσο για τον Ναό του Αγίου Νικολάου αξίζει μια επίσκεψη σας να θαυμάσετε τις τοιχογραφίες τοιχογραφίες (αν βρείτε τα κλειδιά).

Δεν υπάρχουν σχόλια: