Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

ΠΩΣ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΣΟΥΠΕΡ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Μου είπαν οτι η επιτροπή τουριστικής προβολής του Δήμου Κισάμου, 11μελής μάλιστα, με 5 αιρετούς που ακόμα δεν θα σας αποκαλύψω τα ονόματα τους, ετοιμάζεται. Νέοι με όρεξη για δουλειά έχουν μεγάλα σχέδια για τις υπάρχουσες εκδηλώσεις του Δήμου, αλλά το αγκάθι τους είναι ο ανύπαρκτος τουρισμός της πόλης.
Προσπαθούν, λένε, για την προβολή της πόλης... και μέσω των εκδηλώσεων να κάνουμε την πόλη προορισμό. Όμως πια εκδήλωση θα μπορούσαμε να κάνουμε καθημερινά στην πόλη για να έχουμε τουρισμό; Καμιά. 
 Για να φέρουμε τον τουρίστα στην πόλη καθημερινά, θα πρέπει να βρούμε μέρη ώστε, απ την μια να μένει ικανοποιημένος απο αυτά που θα δει αλλά και την άλλη το σπουδαιότερο να του παρέχουμε ένα πρόγραμμα μιας ολάκερης μέρας στην πόλη. 
 - Να πουλήσουμε θάλασσα δεν μπορούμε, να πουλήσουμε αξιοθέατα ..πούντα, θρησκευτικό τουρισμό είναι στα πλάνα και μπορεί να γίνει αλλά με συνδυασμό, καταδυτικό-αθλητικό τουρισμό είμαστε ακόμα μακρυά, περιπατητικό μας τον κλέψανε άλλοι, άρα το μόνο που μας μένει είναι το αρχαιολογικό μουσείο και ένας περίπατος στα αρχαία της πόλης που όπως ξαναείπα θα πρέπει να περιλαμβάνει και τα ψηφιδωτά. Αυτό αν μπορέσουμε να το κάνουμε τότε θα γίνουμε προορισμός!!
 Από μόνο του το αρχαιολογικό κομμάτι είναι δυνατόν να μας πάει μπροστά, απλά χρειάζεται να το κοιτάξουμε καλύτερα και πιο ζεστά, να κάτσουμε στο τραπέζι με τους υπεύθυνους, να βρούμε λύσεις, να απαιτήσουμε την ανάδειξη αυτών που περιμένουν να αναδειχτούν και τέλος να προσφέρουμε και όχι να περιμένουμε την ουρανοκατέβατη αξιοποίηση. 
Μόνο έτσι οι 3 μέρες που "σπαταλά" σήμερα στην Κίσαμο (Μπάλο-Φαλάσαρνα-Λαφονήσι) θα γίνουν 4 και η πόλη θα γίνει τουριστικός προορισμός. Μια μέρα μέσα στην πόλη που ως και τώρα δεν βλέπει παρά μόνο την σκόνη των χιλιάδων βιαστικών επισκεπτών που την περνάνε μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα. 
Το αρχαιολογικό κομμάτι ..παρόλο που έχουμε ένα απο τα καλύτερα μικρά μουσεία, δεν διαφημίζεται απο κανένα γραφείο, δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα κανενός γραφείου, δεν το θέλει κανένα γραφείο ούτε σαν στάση, γιατί απλά είναι μιας ώρας... μέσα σε μια πόλη που δεν προσφέρει τίποτα άλλο.
Αξιοποιώντας όμως την αρχαιολογική διαδρομή, ξεκινώντας απο το Μουσείο πρώτα και καταλήγοντας στο Κέντρο Υγείας Κισάμου ή και ανάποδα τότε έχουμε ένα πλήρες πρόγραμμα ξενάγησης και αυτόματα ο ανύπαρκτος προορισμός γίνεται σούπερ... απλά θέλει πολύ επιμονή και υπομονή για να το  καταφέρουμε.
Αλλιώς προορισμός δεν θα γίνουμε ούτε όταν κορεστεί η υπόλοιπη Κρήτη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: