Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2018

ΗΡΘΕ.... ΑΣΤΡΑΠΙΑΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΕΥΧΗΘΕΙ

Ο κ. Σταθάκης -όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το πολιτικό του γραφείο- περπάτησε στη, γεμάτο κόσμο, αγορά της Κισάμου, συνομίλησε με πολίτες και με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τόπο και αντάλλαξε ευχές για τη νέα χρονιά.
Από την δημοτική αρχή δεν είδα κανένα να τον συνοδεύει και μάλλον ήρθε απροετοίμαστα... σε μας. Γιατί στο Σέλινο το έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό οτι θα πάει.
Πάντως όπως βλέπω το παρεάκι στον "Αέρα", ο Πέτρος θα του έκανε τις απαιτούμενες δύσκολες ερωτήσεις ...

ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ

Όταν μπαίνει κάποιος για πρώτη φορά στο σπίτι σου, αλλά ιδιαίτερα την Πρωτοχρονιά να μπει με το δεξί, για να σου πάνε όλα καλά!
 Κάθε πρώτη του μήνα και φυσικά και την Πρωτοχρονιά πρέπει δικός σου άνθρωπος με καλή ψυχή και "πόδι" να σου κάνει ποδαρικό, διαφορετικά θα πάει στραβά η χρονιά.
Την Πρωτοχρονιά σπας ρόδι για να είναι γλυκιά η χρονιά λέγοντας το εξής "όπως είναι γλυκό και ζουμερό το ρόδι έτσι γλυκιά και ζουμερή να είναι η χρονιά" το κάνουμε τρεις φορές. 
 Ο πρώτος που θα επιστρέψει (της οικογένειας) την πρωτοχρονιά στο σπίτι θα πρέπει να φέρει μια πέτρα από έξω.
και  τέλος να μην ξεχάσετε την ασκελετούρα τα κλου-κλου...... «Κλού -Κλού να γεννούνε οι γι όρθες μας, αρνιά και ρίφια θηλυκά και τα κοπέλια σερνικά, καλοχρονιά στο σπίτι μας, όσο βάρος έχει η πέτρα τούτη, τόσο χρυσάφι και ασήμι να μπει στ’ αφεντικού την τσέπη».
Χρόνια πολλά με υγεία! Καλή χρονιά για όλο τον κόσμο!!

ΕΟΡΤΗ ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΤΟΥ ΛΕΠΡΟΥ

 Εντός της όμορφης περιόδου του Αγίου Δωδεκαημέρου η Εκκλησία μας καλεί να εορτάσουμε την μνήμη ενός μεγάλου Αγίου του τόπου και της οικουμένης όλης, του Όσιου και θεοφόρου πατρός ημών Νικηφόρου του Λεπρού, του εκ Σηρικαρίου Κισάμου ορμώμενου. Την παραμονή της εορτής, Πέμπτη 3 Ιανουαρίου και ώρα 5.30μ.μ. εις τον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κισάμου, θα τελεστεί Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, θα ακολουθήσει περί ώρα 7.30 μ.μ. η Ιερά Παράκλησις του Οσίου. Την κυριώνυμο ημέρα, Παρασκευή 4 Ιανουαρίου, και από ώρα 7.00π.μ. εις τον Ι. Προσκυνηματικό Ναό του Οσίου Νικηφόρου, εις την γενέτειρα Του το Σηρικάρι Κισάμου, Όρθρος μετά Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας. Κατά το εόρτιο διήμερο θα τεθεί προς προσκύνηση Ιερό Λείψανο του Οσίου Νικηφόρου. Καλείται ο λαός του Θεού προς ενίσχυση, ευλογία και αγιασμό. 
 Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

ΜΕ ΠΙΑΝΕΙ ΜΙΑ ΘΛΙΨΗ

 Αυτή η υδατογραφία του 1829 λίγο μετά την προσωρινή απελευθέρωση της Γραμβούσας, στάθηκε αφορμή να πετάξει ο αγαπητός φίλος Στέλιος Αποστολάκης το drone του πάνω από την Ήμερη Γραμβούσα και να δείξει σε ποια κατάσταση είναι αυτά τα σπίτια που φαίνονται στην εποχή της δόξας τους.
Στην υδατογραφία φαίνονται πάρα πολλά σπίτια καθώς και ο πύργος στο σημείο που δένουν σήμερα τα ημερόπλοια.
Μια καλή ιδέα για να αναπτυχθεί το νησί προς όφελος ΟΛΩΝ είναι να αναστηλωθεί το χωριό και να μαζευτούν τα κειμήλια που είναι πολλά διασκορπισμένα παντού. Ιδέες χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε όχι μόνο να φέρουμε τουρισμό αλλά και να διαφυλάξουμε την ιστορία μας που σήμερα είναι στις τύχες άλλων. Το νησί δεν είναι Σπιναλόγκα, αλλά μπορεί να γίνει και κάτι παραπάνω, γιατί έχει δίπλα του μια λιμνοθάλασσα και ένα κάστρο που μπορεί να αξιοποιηθεί, αρκεί να το θέλουμε.  
Και μιλάμε για Ιστορία ...
Εδώ όσοι είσαστε συνδεδεμένοι και με το f/b μπορείτε να δείτε το βιντεάκι του Στέλιου.

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Ξέρεις τρως .....δεν ξέρεις βλέπεις και φωτογραφίζεις. Προσοχή δεν είναι παιχνιδάκι και μόνο από κατέχοντες μπορεί να δοκιμάσεις και πάλι με επιφύλαξη. Πάντως φέτος ήταν η χρονιά τους...
Πρινίτες-κουμαρίτες- καστανίτες και άλλοι πολλοί αλλά "Χόρτα όσα βλέπεις και μανίτες όσους ξέρεις" όπως έλεγαν και οι παλιοί......

ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ

Το τρενάκι του Άι Βασίλη αύριο στην Κίσαμο απο τις 11.00 το πρωί ως και τις 4.00 το απόγευμα και απο τις 4.30 ως και τις 6.00 στον Πλάτανο.
Μικροί μεγάλοι προλαβαίνετε για μια βόλτα!

ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΣ

Το πρώτο τεύχος του Χριστός και Κόσμος που κυκλοφόρησε την 1η του Σεπτέμβρη του 1960 και ήταν ένα μηνιαίο 16σέλιδο ασπρόμαυρο περιοδικό της τότε Επισκοπής Κισάμου και Σελίνου. Τυπωνόταν στα Χανιά ως και το 1963, οπότε η Επισκοπή και δια του μακαριστού Ειρηναίου απέκτησε το δικό της τυπογραφείο (Φώτο κάτω), με υπεύθυνο εκείνα τα χρόνια τον Γρηγόρη Κουκουλά.
Το περιοδικό κυκλοφορεί και σήμερα είναι πλέον διμηνιαίο, διανέμεται δωρεάν και έκλεισε τα 58 χρόνια προσφοράς. Εκδότης είναι ο σεβασμιώτατος κ.κ Αμφιλόχιος και υπεύθυνος για την σελιδοποίηση ο αγαπητός Αντώνης Βακάκης.
Σήμερα βέβαια κυκλοφορεί και σε ηλεκτρονική μορφή και είναι εύκολο να βρεθεί σε όλο τα σπίτια.
Για την ιστορία η φωτο είναι του 1970 με γνωστά  πρόσωπα, απο αριστερά: Μαρτσάκης Θοδωρής, Ξανθουδάκης Στέλιος, Βερυκάκης Κώστας, Αναστασάκης Γιάννης, Σπαθαράκης Μανώλης.

ΠΛΑΤΑΝΟΣ

Μια χαρά το βλέπω το 5Χ5 στον Πλάτανο έξω από τα σχολεία του χωριού. Μάλιστα όπως βλέπω κάποιοι εκτός από ποδόσφαιρο το έριξαν και στην ηλιοθεραπεία.... Ελπίζω να γίνει τόπος συνάντησης των παιδιών του Πλατάνου και να προσεχθεί περισσότερο από το γήπεδο ποδοσφαίρου.
Τα εγκαίνια τα περιμένουμε .. και σίγουρα θα είναι καλύτερα από ότι του Αλ6 στο Μετρό της συμπρωτεύουσας.

ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΛΑΘΕΝΩΝ ΣΤΟ ΑΝΝΟΥΣΑΚΕΙΟ


Πιστή στο ραντεβού της μια αντιπροσωπεία παικτών της Θύελλας Καλαθενών επισκέφτηκε το Αννουσάκειο Θεραπευτήριο και μοίρασε δώρα στους τρόφιμους του. Αντάλλαξαν ευχές και ευχήθηκαν καλή χρονιά με υγεία.

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΩΡΑΡΙΟ


ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Κίσαμο, πέρασε στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου και αποφοίτησε από την Φιλοσοφική Σχολή. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές με αντικείμενο την αρχαία ελληνική φιλοσοφία στο Ρέθυμνο και συνέχισε την κατάρτισή του στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου της Σκοτίας.
Στην στρατιωτική του θητεία έλαβε βασική εκπαίδευση ως μάγειρας και εκεί γεννήθηκε η αγάπη του για την μαγειρική.
Η μαγειρική έγινε τρόπος ζωής, ένας τρόπος να βλέπει τα πράγματα.
Ο σεφ άνοιξε το δικό του, κρητικό εστιατόριο το «Χαρούπι». Τα τελευταία χρόνια, είναι υπεύθυνος για την κουζίνα του εστιατορίου του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Το 2017, κέρδισε τον τίτλο του «Greek Chef 2017» στην έκθεση EXPOTROF, είναι δε και τακτικό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης.
Φυσικά τον βλέπουμε τώρα στο MasterChef Junior. Αγαπά την Κίσαμο και κάθε που θα του δοθεί η ευκαιρία το δείχνει. 
Είναι ο Μανώλης Παπουτσάκης για όσους δεν τον ξέρουν.

ΤΑ ΚΑΡΝΤΑΣΙΑ

Πλάκα έχει ο χάρτης που -λένε- οτι κυκλοφόρησαν οι Τούρκοι και δείχνουν την Κρήτη πλην νομού Χανίων τουρκική. Ο Νομός Χανίων είναι βέβαια Ελληνικός αλλά τα νησάκια, οι παράδεισοι μας...τουρκικά. Μάλιστα δεν ξέχασαν να βάλουν και την Άγρια Γραμβούσα στα πλάνα τους όπως και τον Ποντικό, αλλά και την Ήμερη Γραμβούσα.... ευτυχώς ξέχασαν να βάλουν το Ελαφονήσι οπότε δεν θα χαθεί ο τουρισμός μας.....τελείως.
Πάντως επειδή δεν είδα πουθενά γιατί έμεινε ο νομός Χανίων έξω απο τις διεκδικήσεις με πιάνει πονοκέφαλος... και σκέφτομαι μήπως είναι έργο Χανιώτη, μιας και δεν πολυπιστεύω οτι είναι έργο του πρώην Γενικού Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας ταξίαρχου Umit Yalin!! Αυτός θα την έβαφε όλη την Κρήτη κόκκινη.

1959-1968-1970

Τα χρόνια τα παλιά τότε που η διασκέδαση γινόταν μόνο μέσω των συλλόγων... τέτοιες μέρες, είχαμε τον χορό του Φιλολογικού συλλόγου Κισσαμικός φωτο1. Διακρίνεται ο πρόεδρος, αν δεν κάνω λάθος τότε, ο δάσκαλος Παπαδάκης Ελευθέριος.
Το θεατρικό του Γυμνασίου Καστελίου Κισάμου, που πάντα γινόταν στην μοναδική αίθουσα της εποχής, το Ενοριακό Κέντρο του Αγίου Σπυρίδωνα, φωτο 2, διακρίνεται ο κ. Κυριακογιαννάκης.
..και φυσικά το τσάι του συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων Καστελίου που μάζευε και όλη την κοινωνία μας και αυτό στο Ενοριακό Κέντρο. 
Διακρίνεται και η πρόεδρος του συλλόγου Φώτο 3κ Ελένη Προυσαλίδη-Μαρή να εκφωνεί τον καθιερωμένο λόγο της αρχές του 1970.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ...

 Άλλο ένα Γερμανικό παρατηρητήριο άγνωστο σε πολλούς εκτός Πλατάνου, που κατασκευάστηκε τον Β' παγκόσμιο πόλεμο στην κορυφή του λόφου νοτιοδυτικά του Πλατάνου, που οι ντόπιοι τον ονομάζουν "Κεφάλα".
Σκοπός του μάλλον να παρατηρεί τα πλοία που περνούσαν από και προς Νότιο Κρητικό πέλαγος.
Το παρατηρητήριο ήταν στην κορφή και υπήρχαν και τρία σπιτάκια που ήταν επιμελώς φτιαγμένα στην νότια πλευρά του λόφου, όλα έχουν ανατιναχθεί από εσωτερικά, μάλλον όταν έφυγαν οι Γερμανοί. 
Η πρόσβαση σε αυτό το σημείο ήταν εκείνα τα χρόνια πολύ δύσκολη και γινόταν μόνο μόνο μέσω μονοπατιού, αλλά η θέα προς το Δυτικό Κρητικό πέλαγος είναι φοβερή μιας και φαίνονται, καιρού επιτρέποντος, τα Αντικύθηρα και τα Κύθηρα.

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Γ. ΠΑΠΠΑΔΑΚΗΣ

Ένας άγνωστος αγιογράφος... 
Παρόλο που έχω ανατρέξει σε πολλά βιβλία δεν βρήκα καμιά αναφορά για τον αγιογράφο Εμμανουήλ Γ. Παππαδάκη (με δυο π) που αρκετές εικόνες του βρίσκονται σε εκκλησίες στα ορεινά χωριά του Δήμου μας, οι περισσότεροι τον μπερδεύουν με τον Ροδοπιανό αγιογράφο Παπαδάκη αλλά αυτός όμως λεγόταν Δημήτριος και ενίοτε υπόγραφε και σαν Ζωγραφάκης.
Στα βιβλία της Ιερά Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου και σε αυτά που έχει γράψει ο μακαριστός Ειρηναίος και αναφέρονται οι αγιογράφοι της Περιοχής δεν αναφέρεται ούτε και ο Θεοδοσάκης, αν και οι δυο έχουν αγιογραφήσει πολλές φορητές εικόνες. 
Οι ως και σήμερα παλιοί αγιογράφοι είναι οι
Κοκότσης Δημήτριος 1894-1961, Αννουσάκης Γιάννης 1886-1981, Βλαχάκης Κωνσταντίνος 1903-1979, Πολάκης Γεώργιος 1879-1951, Παπαδημητράκης Γεώργιος 1897-, Καρτάκης Στέλιος 1912-1988, και Γιαννακάκης Νικόλαος 1940.
Οποιαδήποτε πληροφορία δεκτή.
Τα παραπάνω έργα του αγιογράφου Παππαδάκη είναι φιλοτεχνημένα το αωπβ (1882)!!

Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2018

Η ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Για λέτε; Τι έγινε; 
Πάντως έτσι και αλλιώς ανταμώνουν στα συμβούλια του Δήμου και δεν θα έπρεπε να μας παραξενεύει, εντούτοις σε παγκάκι με τέτοιο κρύο να κάθονται να κουβεντιάζουν στην μέση της πόλης, κάτι άλλο θα έχει προκύψει που με βάζει σε σκέψεις
Βλέπω και τον Μιχάλη τραυματία....
Καλή χρονιά αρχοντες.

MΑΝΩΛΗΣ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ CHITIRAKI

Το τσιγαράδικο το πιάσανε οι λιμενικοί το φέρανε στο λιμάνι Κισάμου και ο Μανώλης, αναγκάστηκε να ξεμπαρκάρει....βρήκε δουλειά στου Στέφανου του Παπαδάκη το καφενείο, βαπτίστηκε χριστιανός και παντρεύτηκε την Μαρία - που την έφερε από την Κεΰλάνη, κουμπάρος ο Στέλιος Καρτσωνάκης (φωτο). 
Μάλιστα όσο καιρό ήταν εδώ απέκτησαν και ένα γιο τον Στέφανο.. προς τιμήν του γέρου Στέφανου Παπαδάκη που τον υιοθέτησε τότε. Μια πρωτοχρονιά εξαφανίστηκε ξαφνικά  ......όσο ξαφνικά είχε παρουσιαστεί και στην μικρή μας κοινωνία!!

ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΒΛΑΤΟΣ

Ο συγκεκριμένος Ναός συνδέεται με την εγκατάσταση στο Βλάτος του Ενετού Πατρικίου Μ.Minotto το 1472, ο οποίος και οικοδόμησε μικρό ναΐσκο αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο και στην Κυρία των Αγγέλων, για να εξυπηρετούνται οι θρησκευτικές ανάγκες της οικογενείας του. Ο συγκεκριμένος ναΐσκος λειτουργούσε σύμφωνα με το Ορθόδοξο Δόγμα με τη μόνη διαφορά, ότι στις ακολουθίες εμνημονεύετο ο Πάπας.
Στο σημείο αυτό πρέπει να υπάρξει μια ιστορική παρένθεση. Λόγω της έντασης που υπήρχε μεταξύ Ορθόδοξου και Καθολικού πληθυσμού, και η οποία εκαλλιεργείτο ιδίως από Μονεμβασιώτες πρόσφυγες (τέλη του 14ου αιώνα) σχετικά με το θέμα των πρωτείων του Πάπα, οι Ενετοί Πατρίκιοι που εγκαταστάθηκαν στην ύπαιθρο είχαν ασπασθεί το Ορθόδοξο Δόγμα με την διαφορά που αναφέραμε παραπάνω. Το ίδιο συνέβη λοιπόν και στο Βλάτος με την οικογένεια Minotto.
Με την αποχώρηση των Ενετών από την περιοχή τέλη 17ου αρχές 18ου αιώνα και την εγκατάσταση των Τούρκων, ο Ναός μετονομάζεται σε Ναό αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα, γίνεται ο κεντρικός Ναός του χωριού με πρώτο εφημέριο τον παπα-Μιχελή Minotto, απόγονο της ενετικής οικογένειας, ο οποίος παρέμεινε ως ιερέας στην περιοχή διατηρώντας και αρκετό μέρος της περιουσίας του. Το τέμπλο του Ναού αυτού είναι ξύλινο, σε ορισμένα σημεία διάτρητο, και στο περισσότερο μέρος του απλό, χρωματισμένο, με πρόσθετες ξύλινες παραστάσεις, φυτικού ιδίως διακόσμου. Με εξαίρεση τις εικόνες της Παναγίας και της Αγ. Τριάδος, που φαίνονται να είναι παλαιότερες, οι υπόλοιπες εικόνες του τέμπλου είναι έργα του Εμμ. Παπαδάκη περί το 1882.
Ο γιος του παπά-Μιχελή, Χατζη-Παναγιώτης Μινόττο, άλλαξε το επίθετο της οικογένειας - άγνωστο πότε - και έκτοτε αναφερόταν ως Χατζη-Αναγνώστης Αρχοντάκης.
Επόμενοι ιερείς στην περιοχή ήταν οι πρόγονοι της σημερινής οικογένειας «Παπαδημητράκη». Ο Φραγκίσκος, βαπτιστικός (φιλιότσος) του παπά-Μιχελή Μινόττο, ο οποίος έζησε στην εγκαθίδρυση της Τουρκοκρατίας (1670), και ο οποίος έκτισε και τον Αγ. Γεώργιο στο Λαγγό. Ο γιος του Αντώνιος έζησε στα τέλη του 17ου –μέσα του 18ου αι., έκτισε τον Αγ. Αντώνιο στην περιοχή του πλατάνου και σύμφωνα με γραπτή μαρτυρία δολοφονήθηκε από Τούρκο στο αλώνι κοντά στο σπίτι του, ετάφη δε μέσα στον Αγ. Αντώνιο. Το αρχικό επίθετό τους πρέπει να ήταν Δάσκαλος Σήφης ή Σηφάκης, από την οικογένεια του Διδασκάλου Σήφη, που ήλθε στην περιοχή τέλη του 15ου αι. μαζί με την οικογένεια Μινόττο και τοποθετήθηκε από τον Ενετό άρχοντα στην περιοχή του Λαγγού. Έκτος γιος του παπά-Αντώνη ήταν ο Δημήτριος, (λαϊκός), του οποίου οι απόγονοι πήραν το επίθετο Παπαδημητράκης. Μοναχογιός του Δημητρίου και πρώτος Ενορίτης Ιερέας (της Ενορίας πλέον του Βλάτους) ήταν ο «Γέρο παπά-Γιάννης» (πατήρ Ιωάννης Παπαδημητράκης 1832-1914). Εφημέρευσε από το 1855 περίπου έως το 1900. Επί των ημερών του, το 1862, άρχισαν οι εργασίες για την επέκταση του Ναού της Αγίας Τριάδος στη σημερινή μορφή, και τότε μεταφέρθηκε το θύρωμα από τη Νότια πλευρά στη Δυτική. Στις ημέρες μας ο ναός συντηρήθηκε με την επίβλεψη της 28ης ΕΒΑ και αναδείχθηκε το κάλλος και η αρχαιότητά του.
Πληροφορίες Γιάννης Παπαδημητράκης που τον ευχαριστώ πολύ.

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ

Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκαν τα δωρεάν μαθήματα ελληνικής γλώσσας που πραγματοποίησε το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Κισάμου. Τα μαθήματα είχαν στόχο την ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων επικοινωνίας στον προφορικό και γραπτό ελληνικό λόγο. Συμμετέχοντες από πολλές και διαφορετικές χώρες του κόσμου όπως τη Συρία, την Αλβανία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, τη Γουϊνέα, το Μαρόκο, τη Ν. Αφρική, την Αγγλία και τη Σκωτία αποτέλεσαν μια διαπολιτισμική ομάδα με μία κοινή επιθυμία να ενώνει όλους: να μάθουν τη γλώσσα της χώρας που επέλεξαν για να μείνουν όπως οδήγησε τον καθένα η δική του προσωπική ιστορία. 
Η τελευταία ημέρα των μαθημάτων περιλάμβανε ανταλλαγή ευχών στην ελληνική γλώσσα και κέρασμα με γεύσεις από την Ελλάδα αλλά και των χωρών καταγωγής των συμμετεχόντων. Τη μικρή αυτή αυθόρμητη εκδήλωση πλαισίωσαν οι εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας παραρτήματος Κισάμου συνοδευόμενοι από τη υπεύθυνη του παραρτήματος εκπαιδευτικό κ. Μάχη Χουρδάκη.
Το Κέντρο Κοινότητας ευχαριστεί θερμά την εκπαιδεύτρια  κ. Αλεξάνδρα Λαθουράκη που για μια ακόμη φορά προσφέρθηκε εθελοντικά  και υλοποίησε με απόλυτη επιτυχία τις συγκεκριμένες ώρες μαθημάτων εκμάθησης ελληνικής γλώσσας καθώς και το Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου κ. Γιώργο Ψαράκη για την ευγενή παραχώρηση σχολικής αίθουσας προκειμένου να φιλοξενηθούν τα μαθήματα.

ΟΤΑΝ ΕΒΡΕΧΕ ΧΡΗΜΑ ΕΜΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣΑΜΕ ΟΜΠΡΕΛΑ

 Αυτός είναι ο ανακαινισμένος ναός της Ζωοδόχου Πηγής στον Αλικιανό. Μπήξε στα ΠΕΠ Κρήτης (Περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα 2000-2006) και η ανακοίνωση του στοίχισε 820.000Ε περίπου. Η κοινότητα δεν έβαλε φράγκο μιας και όλα ήταν αλλονών.
Αγία Βαρβάρα Λατζιανών νωρίτερα της υποσχέθηκαν την αναστήλωση, στα ίδια χάλια παραμένει, αν και τα ΠΕΠ τρέχουν συνέχεια. Φυσικά φταίει η ολιγωρία μας, μιας και δεν έχουμε βάλει κάτω τις προτεραιότητες μας. 
Θα μου πείτε τώρα τόσα μας λείπουν αυτή είναι η προτεραιότητα μας, ναι έχετε δίκιο, όμως και για αυτό πάλι φταίμε εμείς. Έχουμε μείνει τόσο πίσω που δεν ξέρουμε τι να πρωτοκάνουμε. Οπότε όλα μας προσπερνούν και μεις απλά τα παρακολουθούμε.... 
- Μελέτες δεν έχουμε και το αποτέλεσμα γνωστό, να καταπιανόμαστε με μικρά και ασήμαντα για το Θεαθήναι.