Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΕ 4 ΕΠΟΧΕΣ

Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2009 - Το Δέντρο της Ζωής σε 4 Εποχές» διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά, από 2 μέχρι 5 Μαΐου 2009, εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία όλης της χώρας, που απευθύνονται τόσο στο μαθητικό όσο και στο ευρύ κοινό. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι ποικίλου χαρακτήρα και αφορούν στην αναζήτηση του συμβόλου του Δέντρου της Ζωής στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τον περιβάλλοντα χώρο των μνημείων.
Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ συμμετέχοντας στην εκστρατεία αυτή, προσεγγίζει το σύμβολο του Δέντρου της Ζωής μέσα από μία τεχνική άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ελληνικό πολιτισμό: τη ναυπηγική.
Το δέντρο και το δάσος έχει περιγραφεί από την αρχαιότητα ως το μεγαλύτερο δώρο που δόθηκε ποτέ στον άνθρωπο. Τα δάση πρόσφεραν στον άνθρωπο τροφή, κατοικία, ένδυση, βελτίωσαν τη μοίρα των ανθρώπων και λειτούργησαν ως οι πρώτοι ναοί των ουράνιων δυνάμεων. Από πολύ νωρίς η επέκταση των οικισμών και των χωραφιών, οι ανάγκες σε ξυλεία ως οικοδομήσιμο υλικό, καύσιμο κ.ά. οδήγησαν σε μεγάλη καταστροφή των παρθένων δασών.
Για τους αρχαίους έλληνες, λαό κατεξοχήν ναυτικό, η τέχνη της ναυπηγικής ήταν πολύ σημαντική και απαιτούσε μεγάλες ποσότητες ξύλου. Τα πλοία ήταν συχνά τα μόνα μέσα μεταφοράς για ανθρώπους και εμπορεύματα. Η "γέννηση" του πλοίου ανάγεται στην προϊστορική εποχή. Για πολλά χρόνια οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν κωπήλατα μονόξυλα, πλοιάρια δηλαδή τα οποία ήταν λαξευμένα από ένα και μόνο κορμό δένδρου. Για να λάβει το μονόξυλο τη μορφή της σχεδίας και από αυτή τη μορφή της "διήρους" και της "τριήρους" πέρασαν πολλοί αιώνες. Γύρω στο 900-700 π.Χ. παρατηρείται για πρώτη φορά ο διαχωρισμός εμπορικών και πολεμικών πλοίων. Τα πολεμικά, για λόγους ευελιξίας ήταν ελαφρά, στενά και χαμηλά σκάφη.
Το πιο γνωστό πλοίο της ελληνικής αρχαιότητας είναι η τριήρης και με αυτό το έκθεμα επέλεξε το ΝΟΗΣΙΣ να συμμετάσχει στην εκδήλωση. Η τριήρης κυριάρχησε στην ανατολική Μεσόγειο για περισσότερο από 10 αιώνες. Ο κύριος οπλισμός αυτού του ευέλικτου πολεμικού σκάφους ήταν το έμβολο της πλώρης, ενισχυμένο με μεταλλική ένδυση. Οι Έλληνες επινόησαν πλείστες κατασκευαστικές μεθόδους στη ναυπηγική τέχνη που διατηρούνται ακόμα μέχρι και σήμερα.

Μια βόλτα λοιπόν και απο το δικό μας μουσείο δεν βλάπτει καθόλου!!!

ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ;

Η οικολογική κίνηση Κισάμου όπως όλοι γνωρίζεται βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης, και κατά τα λεγόμενα των όσων απόμειναν, οφείλετε κατά πρώτο στην μικρή δυναμική της και κατά δεύτερο στην έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών της.
Ο πρωταρχικός αέρας αισιοδοξίας που υπήρχε σε όλους – και δεν ήταν λίγοι αυτοί που έδιναν παρόν στις συγκεντρώσεις της- τελικά αποδείχτηκε κοπανιστός και μάλιστα κατά την γνώμη μου από τους …δακτυλοδεικτούμενους.
Δεν ξέρω πόσο και πόσοι αισθάνονται οικολόγοι σήμερα στο Καστέλλι με τα των περιχώρων του, αλλά μα τον καθαρό ουρανό που αστραπές δεν φοβάται, είναι πολιτικό ατόπημα κάτι σαν μίασμα σήμερα στην κατά τα άλλα καθαρή πόλη μας να αυτοαποκαλείσαι οικολόγος. Καλύτερα φασίστας, παρά οικολόγος! Μπράβο μας!
Ούτε ο Steven Spielberg δεν θα μπορούσε να φανταστεί πολύ δε περισσότερο να γράψει τέτοιο σενάριο διάλυσης και της τελευταίας οικολογικής φλόγας σε μια πόλη. Ακόμα και η «Πράσινη ανάπτυξη» που τόσο λανσάρει ο επόμενος πρωθυπουργός δεν ακούγεται πλέον καλά στα αυτιά των ντόπιων υπερασπιστών της …ανοητολογίας.
Στην σημερινή Ελλάδα τα πάντα έχουν απαλλοτριωθεί. Τα δάση καίγονται, τα βουνά γίνονται νταμάρια, η θάλασσα βόθρος και ο πλούτος του ελληνικού λαού έγινε βίλες και κότερα από τα λαμόγια της "αλλαγής" και της απαλλαγής. Σε αυτήν την χώρα λοιπόν αλλά και σε αυτήν την γωνιά της Ελλάδας εμείς σαν υπερήρωες αντιδρούμε αντιστρόφως ανάλογα με τα προβλήματα μας, παίζουμε με την υγεία μας, πειραματιζόμαστε με τα παιδιά μας.
Σίγουρα ο πρωταρχικός στόχος ήταν τεράστιος, όμως όπως και να το πείτε –νίκη-ήττα-…φαρδεία- δεν αλλοιώνει ούτε την προσπάθεια, πολύ δε περισσότερο την ομαδικότητα. Όμως η άπειρη ηγετική ομάδα, φάνηκε αμέσως ότι δεν είχε τα κότσια να σηκώσει ένα πολύχρονο και θορυβώδη αγώνα ενάντια στα μεγαθήρια.
Το τόλμημα ήταν τεράστιο, όμως κατά την ταπεινή μου γνώμη, υπάρχουν και άλλοι παράμετροι που αγνοήσαμε και τελικά είδαμε τους δακτυλοδεικτούμενους να μην μπορούν να διαχειριστούν την περίτρανη νίκη, που την αξίζαμε σαν πόλη, αλλά και σαν άνθρωποι.
-«Νικήσαμε κύριοι, αλλά μιας και είμαστε άτομα εξαρτημένα μια ζωή και από πολλά, δεν κατεβάζουμε τις κεραίες αλλά αν χρειαστεί και αν δεν κάνετε φυσικά προσπάθειες για πλήρη νομιμότητα, έ τότε όλα είναι δυνατά!!!!» Έτσι έπερεπε να απαντήσουμε!!! Εδώ φάνηκε ξεκάθαρα λοιπόν, πως ούτε αποφάσεις δικαστηρίων μελετήσατε, ούτε είχατε βρει εναλλακτικές υποστηρικτικές λύσεις στο …εκβιαστικό πρόβλημα των εταιρειών …..κόβω το σήμα, κόψτε την κεφάλι σας!!!
Είναι κρίμα που δεν ενδιαφερόμαστε για τον τόπο μας και προκαλώ να βρεθεί ένας που να πει με το χέρι στην καρδιά ότι του αρέσει όπως είναι σήμερα αυτή η πόλη. Ας βρεθεί ένας!
Σκουπίδια, στενοί δρόμοι, αυτοκινητιστικό χάος, χωρίς πράσινο, χωρίς μια πρόσβαση στην παραλία, χωρίς ένα πεζοδρόμιο, χωρίς φωτισμό, χωρίς μια τουαλέτα για τους επισκέπτες μας και τόσα που εσείς οι ίδιοι λέτε σε κάθε συνάντηση στα καφενεία σας. Ή δεν είναι έτσι;
Το σίγουρο είναι ότι αυτή η κίνηση δεν πρέπει να ……εξαερωθεί, τώρα πρέπει να συσπειρωθεί και να συνεχίσει με περισσότερο δύναμη αλλά και με ….. προσεκτικότερους στόχους τον αγώνα της για μια καθωσπρέπει πόλη. Και μην μου πείτε ότι δεν υπάρχουν στόχοι; Πολλοί που δεν χρειάζεται το βελάκι να κάνει και πολλές «μάγκλες» για να πετύχει … κέντρο.

Ε4 ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ

Το Ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων διαδρομών, ξεκινά από τα Πυρηναία, διασχίζει ολόκληρη την οροσειρά των Άλπεων και μέσω της Γιουγκοσλαβίας φτάνει στην Φλώρινα απ' όπου ξεκινά το Ελληνικό κομμάτι.
Διασχίζει ολόκληρη την Ελλάδα, φτάνει στο Γύθειο και από εκεί νοητά στο Καστέλλι. Εκεί αρχίζει το Ε4 στην Κρήτη, φτάνοντας μέχρι την Ζάκρο όπου τελειώνει. Δίνει την δυνατότητα στους περιπατητές να γνωρίσουν την άγνωστη Κρητική φύση, μιας και περνά από παλιά μονοπάτια, οικισμούς, μοναστήρια και βέβαια τα ψηλά βουνά της Κρήτης.
Η χάραξη και η σηματοδότηση έγινε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με τις κοινότητες των περιοχών όπου διασχίζει το Ε4 και όλους τους ορειβατικούς Συλλόγους της Κρήτης. Υπεύθυνος για όλο το έργο καθώς και την χαρτογράφηση του Ε4 στην Κρήτη είναι ο αρχιτέκτων-συγγραφέας και ορειβάτης Γιώργος Πετράκης.
Ο ορειβατικός σύλλογος Χανίων τύπωσε ένα οδηγό για το μονοπάτι Ε4 στα ελληνικά, αγγλικά & γερμανικά στα πλαίσια του προγράμματος "νεολαία για την Ευρώπη ΙΙΙ" .Περιέχει τη διαδρομή του μονοπατιού Ε4 στο νομό Χανίων από το Καστέλλι Κισάμου μέχρι την Ασι Γωνιά σε 10 διαδρομές.
ΚΙΣΑΜΟΣ-ΧΡΥΣΟΣΚΑΛΙΤΙΣΑ : ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ : 56 km
ΧΡΥΣΟΣΚΑΛΙΤΙΣΣΑ-ΣΟΥΓΙΑ: ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ : 36 km
ΣΟΥΓΙΑ-ΑΓΙΑ ΡΟΥΜΕΛΗ: ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 20 km
ΣΟΥΓΙΑ-ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΓ.ΕΙΡΗΝΗΣ : ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 20 km
ΟΜΑΛΟΣ-ΑΓ.ΡΟΥΜΕΛΗ “ΦΑΡΑΓΓΙ ΣΑΜΑΡΙΑΣ” :ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 23 km
ΑΓ.ΡΟΥΜΕΛΗ-ΦΡΑΓΚΟΚΑΣΤΕΛΛΟ: ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ:33 km
ΟΜΑΛΟΣ-ΑΣΚΥΦΟΥ:ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ:35 km
AΣΚΥΦΟΥ-ΙΜΠΡΟΣ-ΦΡΑΓΚΟΚΑΣΤΕΛΛΟ: ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 19 km
ΦΡΑΓΚΟΚΑΣΤΕΛΛΟ-ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ-ΑΣΙ ΓΩΝΙΑ :ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: 18 km

ΤΑ ΣΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ Ε4 ΕΙΝΑΙ :

ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Στις υπόγειες στοές του δημοφιλούς World of Warcraft ένα γιγάντιο ιπτάμενο φίδι σπέρνει τον τρόμο και την αρρώστια. Η πανδημία ονομάζεται Corrupted Blood και προκαλεί πανωλεθρία. Περίπου 4 εκατομμύρια παίκτες μολύνονται και ολόκληρες πόλεις εξαφανίζονται από τον γεωγραφικό χάρτη. Το συγκεκριμένο παιχνίδι τους έδωσε σε επιδημιολόγους την ευκαιρία να μελετήσουν με ασφάλεια την εξέλιξη μιας πανδημίας σε εικονικό περιβάλλον, μέσα στο οποίο απρόβλεπτα άτομα λαμβάνουν, το κάθε ένα, τη δική του απόφαση. Σε άρθρο τους στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet Ιnfectious Diseases το 2007, οι Νίνα Φέφερμαν και Έρικ Λόφγκρεν από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Tufts επισήμαναν πως το συγκεκριμένο παιχνίδι, θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει “πολύτιμο επιστημονικό υλικό” για τις πραγματικές πανδημίες. Στο World of Warcraft, οι παίκτες μπορούν να μεταφερθούν εύκολα από το ένα σημείο στο άλλο. Πολλοί από αυτούς που είχαν μολυνθεί μεταφέρθηκαν λοιπόν μακριά, μπήκαν σε πόλεις, μεταφέροντας τον ιό σε αστικές πυκνοκατοικημένες περιοχές. Ο ιός μεταφέρθηκε στα κατοικίδια και η νόσος εξαπλώθηκε ακόμη πιο γρήγορα.
Οι προσπάθειες του δημιουργού του video game να περιορίσει την πανδημία, με τη δημιουργία ασφαλών ζωνών και τον αποκλεισμό περιοχών, δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η ανικανότητα των δημιουργών του παιχνιδιού να σταματήσει την εικονική πανδημία αντανακλά ακριβώς την πραγματικότητα, λένε οι ειδικοί: «Ασφάλεια 100% δεν εγγυάται κανείς».
“Αν βγει στην επιφάνεια ένας απόλυτα μολυσματικός ιός, τόσο η εξάπλωσή του σε παγκόσμια κλίμακα θεωρείται αναπόφευκτη”, επισήμανε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του το 2006 για τις πιθανές επιπτώσεις μιας πανδημίας γρίπης.
“Οι χώρες”, αναφέρεται στην έκθεση, “με το κλείσιμο των συνόρων και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις καθυστερούν την άφιξη του ιού αλλά δεν τον σταματούν
(απο τα ΝΕΑ).

Τετάρτη 29 Απριλίου 2009

ΕΔΩ ΡΙΧΝΕΤΕ ΤΑ ΜΠΑΖΑ ΣΑΣ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ

"Συμβολικό καθαρισμό των ακτών Μάλεμε, Γεράνι και Πλατανιά πραγματοποίησαν χθες το πρωί μαθητές των Γυμνασίων των περιοχών αυτών. Χωρισμένοι σε ομάδες οι μαθητές καθάρισαν τις ακτές από διάφορα άχρηστα αντικείμενα σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης για πιο καθαρό περιβάλλον και εν όψει τουριστικής σεζόν που ήδη έχει ξεκινήσει." Έγραψε χανιώτικη εφημερίδα !!
Μπράβο στα παιδιά αλλά και στους καθηγητές και δασκάλους που πήραν αυτήν την πρωτοβουλία. Εμείς τώρα σε ένδειξη συμπαράστασης στους...εργολάβους, αλλά και ιδιοκτήτες χωματουργικών εργασιών, γεμίζουμε καθημερινά τις παραλίες μας με μπάζα και άλλα άχρηστα υλικά, αλλά συνάμα φτιάχνουμε αυθαίρετες μάντρες οικοδομικών υλικών σε όλη την υπέροχη διαδρομή από το Καστέλι προς το λιμάνι μας.
Μετά λέμε ότι δεν έχουμε τουρίστες και άλλα τέτοια κουραφέξαλα.
Αυτό δεν πειράζει άραγε τους μεγαλοξενοδόχους; Αλλά να μου πεις υπάρχουν μεγαλοξενοδόχοι στην Κίσαμο;

Η επιγραφή δεξιά δεν είναι από την Κίσαμο, εδώ δεν υπάρχει πρόβλημα για τα μπάζα. Από την γέφυρα του Ταυρωνίτη ως και το Ελαφονήσι δεν θα σας.......ξεσκίσουμε με το συμπάθιο, αν και εφόσον κάνετε κέφι να πετάξετε την σαβούρα σας.

ΔΙΠΟΔΑ ΖΩΑ

Ο Μπέτζι δεν βρήκε φίλους στον Τράχηλα, βρήκε όμως μια "φόλα" !
Σε μια γωνιά βρήκαν νεκρό τον Μπέτζι οι φίλοι του! Εκεί σύρθηκε ο καημένος για να πεθάνει έχοντας φάει ΦΟΛΑ από άλλο ένα δίποδο κτήνος που θέλει να ονομάζεται άνθρωπος.

Ο ΜΠΕΤΖΙ ΗΤΑΝ ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ.
Ο ΜΠΕΤΖΙ ΕΙΧΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ.
Ο ΜΠΕΤΖΙ ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΗΣΕ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΝΑ, ΟΥΤΕ ΖΗΤΗΣΕ ΠΟΤΕ ΤΙΠΟΤΑ!

Η θανάτωση των ζώων με φόλες είναι αξιόποινη πράξη, δηλαδή έγκλημα το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή, σύμφωνα με το νόμο 3170/2003 και το νόμο 1197/1981. Το συγκεκριμένο έγκλημα μάλιστα διώκεται αυτεπάγγελτα, που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε λάβει γνώσει αυτού του εγκλήματος με οποιονδήποτε τρόπο έχει δικαίωμα να το καταγγείλει στις αρμόδιες διωκτικές αρχές. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι αν δούμε ή μάθουμε ότι κάποια ζώα δηλητηριάστηκαν με φόλες μπορούμε να υποβάλουμε μήνυση.

ΣΑΔΕΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΤΑ ΖΩΑ....... οι άνθρωποι !!!

ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΑΚΟΜΑ;

«Βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου για ωμή παραβίαση της τοπικής συλλογικής σύμβασης, καθώς όπως αναφέρεται ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων στις ξενοδοχειακές μονάδες που ήδη λειτουργούν, αναγκάζονται να δέχονται τετράωρη εργασία και μισά ένσημα. Στην πραγματικότητα όμως οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων αυτών τους αναγκάζουν να δουλεύουν κανονικό οχτάωρο υπό την απειλή της απόλυσης.
Το γεγονός επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου κ. Γιώργος Αρετίνης ο οποίος σημειώνει ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουν κατατεθεί στο Σωματείο περισσότερες από 50 γραπτές καταγγελίες εργαζομένων σε ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι εκβιάζονται να δεχτούν συγκεκριμένους όρους εργασίας εις βάρος τους, διαφορετικά τους δείχνουν την πόρτα εξόδου…
«Πρόκειται για μια πάρα πολύ σοβαρή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες και συγκεκριμένα την τελευταία εβδομάδα έχουμε περισσότερες από 50 περιπτώσεις συναδέλφων ξενοδοχοϋπαλλήλων που καταγγέλλουν τερατώδη πράγματα σε σχέση με το εργασιακό τους καθεστώς. Πρόκειται για στυγνή συμπεριφορά κάποιων ιδιοκτητών ξενοδοχείων που εκμεταλλεύονται αυτή την ώρα το κλίμα και στο όνομα της κρίσης κάνουν ό,τι θέλουν και εκβιάζουν εργαζόμενους, ότι αν δεν αποδεχτούν συγκεκριμένες εργασιακές σχέσεις τότε θα αναγκαστούν να τους απολύσουν». Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων στο Ηράκλειο κ. Γιώργος Αρετίνης, αν δεν σταματήσουν οι συγκεκριμένοι ιδιόκτητες ξενοδοχείων να συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο στους εργαζομένους τους, τότε το Σωματείο θα αναγκαστεί να δημοσιοποιήσει τα ονόματά τους και να τα καταγγείλει.
«Βεβαίως στις περισσότερες των περιπτώσεων παρεμβαίνουμε και εμείς συνδικαλιστικά, αλλά όπου δεν βγάζουμε αποτέλεσμα θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε στη δημοσιοποίηση στοιχείων, αλλά και σε δυναμικές κινητοποιήσεις έξω από τα ξενοδοχεία αυτά. Από την άλλη πλευρά είναι εντελώς απαράδεκτο την ώρα αυτή που στην αγορά εργασίας επικρατεί αναρχία, να απουσιάζουν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και να μην προβαίνουν σε ελέγχους. Τα πάντα έχουν διαλυθεί και το ΙΚΑ αλλά και η Επιθεώρηση Εργασίας θα έπρεπε να ήταν το διάστημα αυτό έξω και να κάνει εξονυχιστικούς ελέγχους. Η κατάσταση είναι δραματική και θα πρέπει οι αρμόδιοι να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους, πριν έχουμε άλλες εκρηκτικές αντιδράσεις, από τους ανθρώπους που εκβιάζονται με τόσο στυγνό και ανήθικο αυτό τρόπο. Τα πράγματα χωρίς υπερβολή έχουν αγριέψει πάρα πολύ και βλέπω εκρήξεις…», σημειώνει με νόημα ο κ. Γιώργος Αρετίνης.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σήμερα 29-04-2009 και ώρα 20.30 μ.μ, στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Κισάμου θα πραγματοποιήσει η Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση συνάντηση με τους δημότες της πόλης της Κισάμου.
"Καιρός είναι να αντιδράσουμε και να αφυπνισθούμε με όλα αυτά τα τραγικά που συμβαίνουν στο Δήμο μας, καιρός είναι να πάρουμε τις τύχες του τόπου μας στα χέρια μας, καιρός είναι να γίνουμε, δημότες και δημότισσες, πρωταγωνιστές στις εξελίξεις για την Κίσαμο που θέλουμε και ονειρευόμαστε! ".

Κουνελάκης Στέλιος
Δημοτικός σύμβουλος

Τρίτη 28 Απριλίου 2009

AΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ

Από dimig

Η ανεπανάληπτη επιτυχία του ελληνικού πολιτισμού στην ανθρώπινη ιστορία έχει σχέση με δύο χαρακτηριστικά στοιχεία. Οι Έλληνες στις επαφές τους με τους υπόλοιπους λαούς δεν τα έλεγαν απλά πιο "ωραία" από τους υπόλοιπους. Οι Έλληνες τα έλεγαν και "συμφερότερα". Αυτός ο συνδυασμός του "τερπνού μετά του ωφελίμου" τους καθιστούσε ανίκητους απέναντι στους εχθρούς τους και αγαπητούς σε όλους τους λαούς. Οι λαοί τους άκουγαν, όχι μόνον γιατί τους "άρεσαν" αυτά τα οποία τους έλεγαν, αλλά το σημαντικότερο ήταν ότι τους "συνέφεραν" αυτά τα οποία άκουγαν. Αν λοιπόν οι Έλληνες έλυναν τα προβλήματα των άλλων με τον "ομορφότερο" και "συμφερότερο" τρόπο, δεν θα μπορέσουν να κάνουν τα ίδια για τους εαυτούς τους;
Ως Έλληνες λοιπόν θα μιλήσουμε ανοικτά, γιατί απλούστατα δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτε. Δεν φοβόμαστε να πούμε την αλήθεια. Στους αδερφούς Κρητικούς θα πούμε αυτά ακριβώς που σκεφτόμαστε και για τους εαυτούς μας. Θα μιλήσουμε όπως ακριβώς θα μιλούσαμε στα δικά μας παιδιά, εάν καλούνταν να πάρουν ζωτικής σημασίας αποφάσεις. Με απόλυτη ειλικρίνεια και χωρίς ίχνος υστερόβουλων σκέψεων. Ο γράφων είναι Μακεδόνας και πολλές φορές έρχεται αντιμέτωπος με ανάλογες απόψεις περί μιας μακεδονικής "αυτάρκειας", η οποία θα ήταν αποδοτικότερη μέσω της αυτοδιαχείρισης. Ό,τι σκεφτόμαστε για τους εαυτούς μας, θα μεταφέρουμε και στους Κρητικούς. Χωρίς να προσθέσουμε και χωρίς να αφαιρέσουμε τίποτε απολύτως.
Θα ξεκινήσουμε με αυτό που πιστεύουμε για τους εαυτούς μας. Τη Μακεδονία δεν την συμφέρει η αυτονομία. Την καθιστά μικρή και αδύναμη και άρα εύκολη "λεία" του κάθε καραγκιόζη στον Πλανήτη. Του κάθε καραγκιόζη Μπους, που πρώτα "συζητάει" με τον Θεό και κατόπιν πηγαίνει και σκοτώνει τα παιδιά των λαών. Την καθιστά εξαρτώμενη και άρα εύκολα μετατρέψιμη σε ένα άθλιο προτεκτοράτο των ισχυρών. Ακόμα λοιπόν κι αν υποθέσουμε ότι σήμερα την Μακεδονία την εκμεταλλεύεται το άθλιο αθηνοκεντρικό κράτος, αυτό είναι "πταίσμα" μπροστά σ' αυτό το οποίο θα ακολουθήσει σε περίπτωση αυτονομίας.
Σε μια τέτοια περίπτωση η Μακεδονία θα μετατραπεί σε ένα νέο "Κόσσοβο". Ένα νέο "Ελντοράντο" για τα ντόπια και ξένα σκουπίδια. Ο λαός θα καταδικαστεί στην απόλυτη φτώχεια και αυτοί οι οποίοι θα "διαπρέπουν" θα είναι οι δοσίλογοι και οι κακοποιοί χαφιέδες των ισχυρών. Όσοι Μακεδόνες δεν θα πληρώνονται απευθείας από τη CIA, θα "αυτοεπιδοτούνται" από τα πάσης φύσεως εμπόρια ναρκωτικών και όπλων. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος μάντης, για να καταλάβει πού θα οδηγηθούν τα πράγματα. Από τη στιγμή που οι ξένοι θα επιχειρήσουν να σε ελέγξουν, είναι βέβαιον ότι έχουν έτοιμο τον "τυφλοσούρτη".
Όμως, το ακόμα χειρότερο είναι η "νοθεία" που θα υποστεί ως Μακεδονία και ό,τι αυτή η έννοια αντιπροσωπεύει για τον ελληνισμό. Μια τέτοια πράξη θα την αναγκάσει ν' αποδεχθεί στους κόλπους της τους "Μακεδόνες" των Σκοπίων και άρα θα την καθιστά "όμηρο" των ισχυρών, οι οποίοι χωρίς κόστος θα μπορούν να την απειλούν με εμφυλιοπολεμικού επιπέδου εσωτερικές συγκρούσεις. Θα "πληρώνει" διαιτητές και θα νομιμοποιεί ξένες στρατιωτικές παρουσίες στην επικράτειά της. Θα πληρώνει με δικά της χρήματα τους βασανιστές της. Όπως ακριβώς συμβαίνει στην Κύπρο. Η "αυτόνομη" Μακεδονία του μέλλοντος θα είναι ένα πολύγλωσσο "Κόσσοβο" στο οποίο οι ξένοι θα πριμοδοτούν σλαβόφωνους Σκοπιανούς και αλβανόφωνους Κοσσοβάρους, προκειμένου ν' αλλάξουν την πολιτισμική φυσιογνωμία της.
Τα ίδια ακριβώς πιστεύουμε ότι κάποιοι μεθοδεύουν στην Κρήτη. Τον ίδιο "τυφλοσούρτη" ελέγχου θα εφαρμόσουν. Απλά στον ρόλο των σλαβόφωνων Σκοπιανών θα βάλουν τους σημερινούς λαθρομετανάστες και θα εξασφαλίσουν την ίδια "παράσταση". Θα την αναμείξουν σε εσωτερικές συγκρούσεις, ώστε να της πουλάνε "διαιτησία" και στο τέλος θα την αφελληνίσουν. Θα καταδικάσουν τους Κρητικούς στην απόλυτη φτώχεια και θα "ανταμείψουν" τους χαφιέδες και τους εγκληματίες που υπάρχουν στην Κρήτη, όπως αυτοί υπάρχουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη όλων των κοινωνιών. Ως εκ τούτου πιστεύουμε ακράδαντα ότι την Κρήτη δεν την συμφέρει η αυτονομία για κανέναν λόγο. Για όποιον λόγο κι αν την επιθυμεί κάποιος Κρητικός, είναι βέβαιον ότι κάνει λάθος εκτίμηση.

ΚΑΙ ΠΙΝΩ ΜΠΥΡΕΣ.......

Πολλές Κρητικοπούλες εθισμένες απ’ το ποτό, με πολλές συνέπειες στη ζωή και την υγεία τους
Εξάρτηση από το αλκοόλ, δεν έχουν μόνο πολλοί άνδρες αλλά και αρκετές γυναίκες στο Ηράκλειο, ενώ μεγάλος αριθμός από αυτές, αν και αντιμετωπίζει πρόβλημα αλκοολισμού, γεγονός που επηρεάζει όλη την οικογένεια, δεν απευθύνεται σε ειδικούς για βοήθεια.
Τις επισημάνσεις αυτές, έκανε μιλώντας στην “Π” ο υπεύθυνος του Αλκοολογικού Ιατρείου του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου, Γιάννης Μουζάς.
Την τελευταία 7ετία 317 οικογένειες, απευθύνθηκαν στο Ιατρείο και στις 46 περιπτώσεις, το πρόβλημα το αντιμετώπιζαν γυναίκες.
Ο κ. Μουζάς σημείωσε: “Στο σύνολο των 317 οικογενειών με πρόβλημα από το αλκοόλ που καταγράφηκαν, στις 46 περιπτώσεις το πρόβλημα εντοπιζόταν σε γυναίκες και στις υπόλοιπες 251 σε άνδρες. Δηλαδή, η αναλογία γυναικών προς άνδρες με την οποία αναφέρονται στο Ηράκλειο τα προβλήματα από το αλκοόλ είναι 1:5,5 περίπου. Εχει περιγραφεί παρόμοια σχέση ανδρών προς γυναίκες και σε άλλες μεσογειακές χώρες.
Ο γιατρός, τονίζει ότι: “Ο αριθμός αυτός δείχνει ότι το πρόβλημα των γυναικών με κατάχρηση αλκοόλ, υποεκτιμάται στην Κρήτη, όπως και στην λοιπή Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Νομίζουμε, είπε, ότι ενημερώνοντας τον γενικό πληθυσμό σχετικά με το πρόβλημα και τη βοήθεια που μπορεί να δοθεί για να αντιμετωπιστεί αυτό, μπορούμε να κάνουμε κάτι όλοι μας ώστε να βοηθήσουμε σήμερα, τις γυναίκες αυτές”.
http://www.patris.gr/articles/155823/93531

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ..ΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ξεκίνησε σήμερα στο Εφετείο Αθηνών η ακροαματική διαδικασία για την πολύκροτη υπόθεση των Ζωνιανών, που συγκλόνισε το πανελλήνιο στις 5 Νοεμβρίου 2007 και είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρότατο τραυματισμό του ειδικού φρουρού, Στάθη Λαζαρίδη, ο οποίος παραμένει σε κώμα.
Περισσότερα από 300 άτομα, μεταξύ των οποίων 53 κατηγορούμενοι, οι συγγενείς τους, οι δικηγόροι τους και οι μάρτυρες, θα κατακλύσουν την αίθουσα του Εφετείου της Αθήνας. Την υπόθεση έχει αναλάβει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, όμως, λόγω έλλειψης κατάλληλου χώρου, η δίκη θα γίνει στην Αθήνα στην αίθουσα όπου δικάστηκαν τα μέλη της «17 Νοέμβρη».
Η επίμαχη δίκη παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες που την καθιστούν μοναδική στα χρονικά. Για πρώτη φορά στο εδώλιο θα καθίσουν ολόκληρες οικογένειες.
Γονείς, παιδιά, αδέλφια, ανίψια, θείοι, γαμπροί. Υπάρχουν οικογένειες με κατηγορούμενα επτά και οχτώ μέλη. Τις ημέρες αυτές στην Αθήνα θα μετεγκατασταθεί ένα...ολόκληρο κρητικό χωριό.

WWW.KISSAMOS.GR

Η διεύθυνση www.kissamos.gr, που κάποτε αποτελούσε την επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Κισσάμου τελικά άλλαξε και από "Δήμος Κισσάμου" έγινε "Κόμβος Κισσάμου".
Δεν κατάλαβα βέβαια αν ξαναγύρισε στα χέρια του δήμου μας, πολύ το αμφιβάλλω, αλλά πάλι υπάρχει χαιρετισμός του πρώην δημάρχου κ. Βαρουχάκη, πάλι χρησιμοποιούνται εσφαλμένες τηλεφωνικές πληροφορίες, πάλι "μόστρα" έχει το επίσημο σήμα του Δήμου!
Επειδή ήξερα ότι θα γινόταν δικαστική αγωγή στον εκμεταλλευτή της σελίδας, τελικά τι έγινε, και συνεχίζεται η κακή προβολή του δήμου μας;

Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

Ο ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΕΔΩ !

Τελικά ο επίσημος εορτασμός της Μάχης της Κρήτης θα γίνει στο Καστέλι την Τρίτη 19.05 το απόγευμα.
Αυτήν την πληροφορία έχω σήμερα και θα την διασταυρώσω. Αν είναι αλήθεια τότε η πρόταση του κ.
Καλαϊτζάκη, http://sadentrepese.blogspot.com/2009/04/blog-post_4033.html έπιασε τόπο.
Εξάλλου ο κόλπος της Κισάμου ήταν και η πρώτη περιοχή που αντιστάθηκε στους Γερμανούς και το αξίζει!!!

ΤΟ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ

Κρίμα που η επίσκεψη του υφυπουργού Δημόσιας Τάξης ήταν το Σάββατο το πρωί στην Κίσαμο και δεν ήταν την Κυριακή το απόγευμα για να δει τα χάλια του πολυδύναμου αστυνομικού τμήματος μας. Τροχαίο στον κεντρικό δρόμο μας, Ηρώων Πολυτεχνείου, μόλις 130 μέτρα από το αστυνομικό τμήμα και κλεισμένη η μια λωρίδα κυκλοφορίας για πάνω από 3 ώρες και ο αστυνομικός υπηρεσίας δεν είχε αυτοκίνητο για να μεταβεί στον τόπο του τροχαίου!!!!
Θα τρελαθούμε, πάλι καλά που ήταν μόνο υλικές ζημιές αλλά και Έλληνες οι παθόντες, για σκεφτείτε τι θα συμβεί μέσα στην τουριστική περίοδο τότε που πάνω από 2500 αυτοκίνητα μας "διαπερνούν"καθημερινά ;
Ας σοβαρευτούμε λίγο και ας αναθεωρήσουμε πολλά από αυτά, που όχι μόνο μας εκθέτουν, αλλά όπως πάει σε λίγο θα μας κάνουν και παγκοσμίως γραφικούς. (Αν δεν υπάρχει αυτοκίνητο ας προμηθευτούμε ποδήλατο - πατίνι - γαϊδουράκι- πατίνι).
Κύριοι το καλοκαίρι πλησιάζει και το σύνολο των αυτοκινήτων που θα κινούνται στο οδικό δύκτιο, Χανιά-Φαλάσαρνα- Ελαφονήσι είναι τεράστιο και ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα. Τότε πρέπει να υπάρχει αρκετή δύναμη ώστε να εξυπηρετεί και στις δύσκολες, όπως η Κυριακάτικη, αλλά και στις εύκολες στιγμές τους εκδρομείς μας και όχι μόνο!!!
Και για να μην ξεχνιόμαστε είναι το τρίτο τροχαίο μέσα στον μήνα, που δεν υπάρχει αστυνομικό όχημα για εξυπηρέτηση! Μπουαουά !!!

ΠΟΥΝΤΟ-ΠΟΥΝΤΟ ΤΟ ΚΑΡΑΒΑΚΙ ;

Κάποιος φίλος μου έγραψε, ότι εμείς οι Κισαμίτες πάντα κάτι βρίσκουμε και είμαστε στην επικαιρότητα, μια το Μυρτιδιώτισσα, μια η άγονη γραμμή, μια τα κινητά, πάντα είμαστε (αρνητικά;) δακτυλοδεικτούμενοι.
Σήμερα λοιπόν ξαναθυμήθηκα την περίπτωση της ΑΝΕΝ, (μερικοί κάνουν αμάν να την ξεχάσουν !!!) και αναρωτήθηκα που στην καληώρα είναι εκείνο το πλεούμενο, πλέει ακόμα;
Επειδή ο χρόνος όλα τα κουκουλώνει, να κατέχω ενδιαφέρεται κιανείς για την τύχη του;
Πολύ αμφιβάλλω, αλλά αυτά έχει η ζωή να ξεχνάμε ότι μας στεναχωρεί και μάλιστα πολύ εύκολα. (ΑΝΕΤΕΚ- ΕΝΩΣΗ -ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΟΓΓΟΣ)

Η ΣΟΥΠΑ

Μια φορά, ένας συγγενής του Νασρεντίν που είχε πάει κυνήγι, ήρθε το βράδυ για να τον δει Χότζα και του έφερε ως δώρο μια μικρή πάπια. Χαρούμενος ο Χότζας έβαλε να μαγειρέψει αμέσως μια υπέροχη «σούπα - πάπιας» και κράτησε και τον επισκέπτη του να φάει μαζί τους. Σε λίγο, όμως, η μυρωδιά που έβγαινε από το σπίτι, έφερε κι άλλο επισκέπτη που είπε ότι είναι φίλος του συγγενή του που έφερε την πάπια και κάθισε στο τραπέζι. Τι να κάνει ο Χότζας, αραίωσε λίγο τη σούπα για να φτάσει και του έβαλε κι εκείνου ένα πιάτο. Μετά από λίγο ήρθε κι άλλος ένας που είπε ότι είναι φίλος του φίλου του συγγενή που έφερε την πάπια και κάθισε κι αυτός στο τραπέζι και σερβιρίστηκε κι αυτός σούπα, αφού ο Χότζας την αραίωσε και πάλι. Στο τέλος, αφού ήρθαν κι άλλοι, και κάθε φορά αραίωνε τη σούπα ο Χότζας, άρχισε πια να εκνευρίζεται όταν ήρθε κι άλλος ένας που είπε: «Είμαι ο φίλος, του φίλου, που έχει φίλο τον φίλο τού συγγενή σου που έφερε την πάπια» και κάθισε κι αυτός στο τραπέζι για φαγητό. Κάθισε όπως κι οι υπόλοιποι περιμένοντας τη σούπα του, κι ο Νασρεντίν του έφερε σε λίγο ένα πιάτο με ζεστό νερό. «Τι είναι αυτό», ρώτησε ο τελευταίος επισκέπτης. Κι ο Χότζας του απάντησε: «Είναι η σούπα της σούπας, από τη σούπα της σούπας από την πάπια, που έφερε ο συγγενής μου».

Κυριακή 26 Απριλίου 2009

ΕΓΚΛΗΜΑ

Σήμερα είχα κάτι δουλειές στο Ρέθεμνος και πήγα πολύ πρωί και με την ησυχία μου. Δεν ξέρω αν σας έπεσε στην αντίληψη σας, όσοι κάνετε διαδρομές μικρές ή μεγάλες στον ΒΟΑΚ, αλλά υπάρχουν πολλά μικρά ζώα σκοτωμένα κατά μήκος της εθνικής!
Εγώ τρελάθηκα, ο μικρός μου γιος μόνο που δεν έβαλε τα κλάματα με αυτό το έγκλημα που συντελείτε.
Μέτρησα 6 σκυλάκια και ένα σκύλο μάλλον λυκόσκυλο (Καλύβες) πάνω από 5 γάτες, 3 ζουρίδες ή κάτι τέτοιο, 1 σκαντζόχοιρο, 2 ασβούς πολυφουσκομένους, και ένα γλάρο ...που μάλλον κατά λάθος τον φάγανε, μιας και πήγαινε για κανένα σκοτωμένο ποντικό.
Άρχισε η τουριστική κίνηση και μάλλον αυτό θα αποτελεί το καθημερινό θέαμα των επισκεπτών μας στην Κρήτη και όπως και να το κάνουμε αποτελεί την χειρότερη δυσφήμιση για τη χώρα μας στο εξωτερικό. Παράλληλα καταδεικνύει την αδιαφορία της Πολιτείας για τα μικρά ζώα και την έλλειψη σεβασμού που δείχνει προς αυτά. Δεν θα καταπιαστώ με τους ιδιοκτήτες.......και ότι μερικές κυράδες το κάνουν εξεπίτηδες, αφού βαρεθούνε το κανισάκι τους να η εύκολη λύση !! Το αμολάνε στην εθνική που σίγουρα θα γίνει ....χαλκομανία.
Η Ευρώπη έχει τα «πράσινα περάσματα», ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες των μεγάλων άγριων ζώων (αρκούδες, ελάφια ) και τους επιτρέπουν την ασφαλή διέλευση των εθνικών οδών, κάτι παρόμοιο θα έπρεπε να ακολουθηθεί και στην Κρήτη. Είναι αμαρτία αλλά και δυσφήμιση. Ντροπή μας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ

Η Ταχυδρομική Ιστορία της Κρήτης αρχίζει στο τέλος της τρίτης δεκαετίας του 19ου αιώνα, (1837), με την ίδρυση των Αυστριακών ναυτιλιακών γραμμών Lloyd (Austriaco), που άρχισαν να διέρχονται και από τα λιμάνια της Κρήτης. Διακινούσαν οι γραμμές αυτές και την αλληλογραφία της εποχής στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι πρώτες κρητικές σφραγίδες που χρησιμοποιήθηκαν για την αλληλογραφία από το Αυστριακό Lloyd είναι χαρακτηριστικού οβάλ σχήματος και θεωρούνται οι πρόδρομοι των μετέπειτα αυστριακών ταχυδρομικών σφραγίδων της Κρήτης.

Α') ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (1837 - 1862) Κατά την περίοδο αυτή την πρώτη οργανωμένη ταχυδρομική υπηρεσία ασκούν στην Κρήτη και προς το εξωτερικό το Αυστριακό Lloyd με την ίδρυση πρακτορείων στις 3 μεγαλύτερες πόλεις (Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο). Στο εσωτερικό της Κρήτης εξακολουθεί η διακίνηση της αλληλογραφίας ιδιωτικά, χέρι με χέρι, χωρίς ιδιαίτερες ταχυδρομικές σφραγίδες στις επιστολές.

Β') ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1862 - 1900 τα ξένα Ταχυδρομεία.

1) ΑΥΣΤΡΙΑΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ (1837 - 1914) Με την αναβάθμιση σε Αυστριακά ταχυδρομεία των πρακτορείων Lloyd στην Κρήτη μετά το 1860 αρχίζει να λειτουργεί το Αυστριακό Ταχυδρομείο με 3 ταχυδρομικά γραφεία (Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο). Την κλασική περίοδο 1862 - 1900 χρησιμοποιήθηκαν από το Αυστριακό Ταχυδρομείο Κρήτης γραμματόσημα της Λομβαρδοβενετίας και γραμματόσημα του Αυστριακού Levant. Τα ίδια χρησιμοποιήθηκαν την εποχή αυτή γενικά και σ' όλο τον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Το Ταχυδρομείο αυτό ήταν το ασφαλέστερο, γι αυτό εξ άλλου μ΄αυτό διακινείται σχεδόν εξ' ολοκλήρου η αλληλογραφία της Κρήτης προς το εξωτερικό.

2) ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ 1862 - 1898) Το Ταχυδρομείο αυτό ίδρυσε πολλά ταχυδρομικά γραφεία στην Κρήτη, πολλά πιθανόν να μην λειτούργησαν και άλλα να διακίνησαν ελάχιστη αλληλογραφία, γιατί δεν ενέπνεαν εμπιστοσύνη στους κατοίκους που προτιμούσαν να διαβιβάζουν την αλληλογραφία τους στο εσωτερικό.

3) ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ (1881 - 1885) Το Ταχυδρομείο αυτό λειτούργησε για μικρό χρονικό διάστημα με έδρα τα γραφεία των Ελληνικών προξενείων των πόλεων Χανίων, Ρεθύμνης και Ηρακλείου. Η αλληλογραφία που προωθούσε ήταν των Ελλήνων Πολιτών που βρισκόταν στα προξενεία, χρησιμοποίησε δε γραμματόσημα που την εποχή αυτή κυκλοφορούσαν στην Ελεύθερη Ελλάδα (Μεγάλες Κεφαλές Ερμού).

4) ΓΑΛΛΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ (1897 - 1914) Την κλασική περίοδο, μέχρι το 1900, λειτούργησε το Γαλλικό Ταχυδρομείο με την ίδρυση γραφείων στα Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Αγ. Νικόλαο, Σητεία και Ιεράπετρα. Το 1899 έκλεισαν τα ταχυδρομικά γραφεία του Ν. Λασιθίου (Αγ. Νικόλαος, Σητείας και Ιεράπετρας) παρέμειναν τα 3 μεγάλα γραφεία Χανίων, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, που διατηρήθηκαν και λειτουργούσαν και μετά το 1900 μέχρι το 1914. Τη κλασική περίοδο η αλληλογραφία γινόταν βασικά με χρησιμοποίηση Μητροπολιτικών Γαλλικών γραμματοσήμων ή γραμματοσήμων Γαλλικού Levant. Η στρατιωτική αλληλογραφία περνούσε από τα Ταχυδρομικά γραφεία και σφραγίζετε με ατέλεια.

5) ΙΤΑΛΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ (1897 - 1914) Με την εγκατάσταση των Ιταλών στο Ν. Χανίων λειτούργησε το Ιταλικό Ταχυδρομείο στο Ν. Χανίων με την Ίδρυση γραφείων στα Χανιά. Η αλληλογραφία γινόταν βασικά την κλασική περίοδο 1897 - 1900 με χρησιμοποίηση Μητροπολιτικών Ιταλικών γραμματοσήμων. Αλληλογραφία επίσης διενεργείται από τα πληρώματα των ελλιμενισμένων ιταλικών πλοίων με χρησιμοποίηση ιταλικών γραμματοσήμων σφραγισμένων με τις σφραγίδες των πλοίων.

6) ΑΓΓΛΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ (1898 - 1899) Η Αγγλική Διοίκηση του Ηρακλείου της Κρήτης κατά την μεταβατική περίοδο 1898 - 99 ίδρυσε στο Νομό Ηρακλείου Ταχυδρομική Υπηρεσία με Κεντρικό Ταχυδρομείο στο Ηράκλειο. Εξέδωσε δε τοπικά γραμματόσημα. Ξεχωρίζουμε το περίφημο χειροποίητο 20 παράδες χωρίς οδόντωση, χρώματος μοβ, γραμματόσημο του Αγγλικού Ταχυδρομείου το 1898, που θεωρείται το πρώτο Κρητικό γραμματόσημο, γιατί είναι ο πρώτο γραμματόσημο που φέρει ελληνικά γράμματα. Η αλληλογραφία του ταχυδρομείου αυτού ήταν περιορισμένη. Το Αγγλικό Ταχυδρομείο εκτός του ταχ. γραφείου Ηρακλείου ίδρυσε και τα παρακάτω γραφεία με τις αντίστοιχες ορθογώνιες - επιμήκεις σφραγίδες στο εσωτερικό του Ν. Ηρακλείου: Αρχαναις, Αγ. Μύρων, Χάρακας, Αγ. Θωμάς, Καστέλλι, Επισκοπή, Μοχός, Χερσόνησος.

7) ΡΩΣΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ (1899) Το ταχυδρομείο αυτό ιδρύθηκε, λειτούργησε και έκλεισε το 1899 από τη Ρωσική Διοίκηση στο διαμέρισμα του Ν. Ρεθύμνης. Κεντρικό ταχυδρομείο ορίσθηκε το Ρέθυμνο. Το ταχυδρομείο αυτό εξέδωσε και κυκλοφόρησε τοπικά γραμματόσημα. Η αλληλογραφία του Ταχυδρομείου αυτού όπως και του Αγγλικού του Ηρακλείου ήταν περιορισμένη. Το μεγαλύτερο μέρος των γραμματοσήμων, που διατέθηκαν, χρησιμοποιήθηκαν από τους Φιλοτελιστές (όπως και του Αγγλικού). Στο εσωτερικό του Ν. Ρεθύμνης, άνοιξαν τα παρακάτω ταχυδρομεία με τις αντίστοιχες σφραγίδες: Αγίας Γαλήνης, Αμάρι, Ανώγια, Γαράζο, Δαμάστα, Καστέλι, Σπήλι, Μαργαριταις, Μελαμπες, Πηγή, Ρουστικα, Σελια και Φόδελε. Οι σφραγίδες αυτές όπως και του Αγγλικού ταχ. ήταν ορθογώνιες επίμηκες.

Γ) ΜΕΤΑΚΛΑΣΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΚΡΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ (1900 - 1913) 1) Ταχυδρομείο Κρητικής Πολιτείας Την περίοδο αυτή, που αφορά την εποχή που η Κρήτη ήταν αυτόνομο κράτος, ιδρύεται Κρητική Ταχυδρομική Υπηρεσία, που αρχίζει να λειτουργεί την 1-3-1900, σ' ολόκληρο το νησί. Εξέδωσε κρητικά γραμματόσημα και ίδρυσε συνολικά 35 μόνιμα ταχυδρομικά γραφεία και 79 κινητά (αγροτικά). Τα γραμματόσημα αυτά κυκλοφορούν στην Κρήτη από το 1900 - 1913 που γίνεται η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Τα γραμματόσημα αυτά είναι τα πιο αντιπροσωπευτικά της Κρητικής Ταχυδρομικής Ιστορίας της Κρήτης γιατί είναι και τα μόνα που εκδόθηκαν από Κρητική Κυβέρνηση. Παράλληλα με την λειτουργία των Ταχυδρομικών γραφείων της Κρητικής Πολιτείας, στις 3 μεγάλες πόλεις της Κρήτης διατηρούνται ακόμη και την εποχή αυτή τα ξένα ταχυδρομικά γραφεία (γαλλικό, Αυστριακό, Ιταλικό) που εκδίδουν και ειδικές σειρές γραμματοσήμων για την Κρήτη και λειτουργούν μέχρι το 1914 περίπου. 2) Αυστριακό Ταχυδρομείο Την περίοδο αυτή λειτουργούσε το Αυστριακό Ταχυδρομείο στις πόλεις Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Αυτό εξέδωσε και ειδικά γραμματόσημα για την Κρήτη που πολλά από αυτά χρησιμοποιήθηκαν και για τις ανάγκες και άλλων Αυστριακών Ταχυδρομείων της Ανατολικής (Κων/πολη, Σμύρνη, Θεσ/νίκη). 3) Γαλλικό Ταχυδρομείο Την περίοδο αυτή λειτουργούσε επίσης στις 3 μεγάλες πόλεις της Κρήτης (Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο) το Γαλλικό ταχυδρομείο. Εξέδωσε δε και ειδικά γραμματόσημα για την Κρήτη. 4) Ιταλικό Ταχυδρομείο Την περίοδο αυτή λειτουργούσε το Ιταλικό ταχυδρομείο στα Χανιά που έκδωσε και ειδικά γραμματόσημα για την Κρήτη (Επισημασμένα ιταλικά με la Canea).

Δ' ΝΕΩΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΗΤΗ) 1913 - Σήμερα Μετά την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα (1913) τα Ταχυδρομεία της Κρητικής Πολιτείας μετονομάζονται σ' ελληνικά και κυκλοφορούν στην Κρήτη τα ελληνικά γραμματόσημα. Τον επόμενο χρόνο, μετά την Ένωση, κλείνουν και τα ξένα ταχυδρομικά γραφεία του Γαλλικού, Αυστριακού και Ιταλικού Ταχυδρομείου. Η σύντομη αυτή ιστορία των Ταχυδρομείων της Κρήτης καθώς και οι παραστάσεις, είναι παρμένα από τη συλλογή του Πέτρου Μαρινάκη και του Μιχ. Πλευράκη. Με την έκδοση αυτή, προσπαθήσαμε να σας μεταφέρουμε στο χθες του Ταχυδρομείου το οποίο διατηρείται μέσα από το Γραμματόσημο και την Ταχυδρομική σφραγίδα.

http://www.kairatos.com.gr/index2.htm

Σάββατο 25 Απριλίου 2009

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΔΟΜΑΔΑΣ

Α) Τι θα γίνει αν κάποιος πάει στον Εισαγγελέα και πει ότι η τάδε απόφαση ενός δικαστηρίου δεν υλοποιήθηκε;
Β) Στην περίπτωση όπου έχουν ασκηθεί ασφαλιστικά μέτρα για μια συγκεκριμένη κεραία, μπορεί η κεραία αυτή να βρίσκεται σε λειτουργία;

ΚΑΝΤΑΝΟΛΕΩΝ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

(Μια ιστορία αγάπης και θηριωδίας)

Στις αρχές του 16ου αιώνα οι κάτοικοι του Σελίνου, των Σφακίων, της Ρίζας και μερικών χωριών της Κυδωνίας επαναστάτησαν κατά των Βενετών και δημιούργησαν δική τους κυβέρνηση με ρέκτορα τον Γεώργιο Καντανολέων. Έτσι σταμάτησαν να πληρώνουν φόρους πια στους Βενετούς και συνάμα δημιουργήθηκαν δυο αρχές που έλεγχαν το νησί.
Ο νέος άρχοντας Καντανολέων είχε ένα γιο τον Πέτρο που ήταν ερωτευμένος με την κόρη του Βενετού ευγενή Franceso Molin απο τον Αλικιανό, έτσι μια μέρα εμφανίστηκε στην εξοχική κατοικία του Molin και ζήτησε την κόρη του για τον γιο του. Ο γάμος συμφωνήθηκε και ο Καντανολέων για να επισημοποιήσει τον αρραβώνα έδωσε επιτόπου στην νύφη μια βέρα από ατόφιο χρυσάφι. Συμφώνησαν δε ο γάμος να γίνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και αποφάσισαν να γίνει την επόμενη Κυριακή και μάλιστα στο εξοχικό του Molin.
Στην πραγματικότητα όμως ο Βενετός ευγενής έλαβε την πρόσκληση για τον γάμο της κόρης του σαν προσβολή στην ευγενική του καταγωγή και έκανε μια μυστική συμφωνία με τον Βενετό διοικητή των Χανίων για να αιχμαλωτίσουν τον Καντανολέων ρέκτορα και αρχηγό της επανάστασης. Για να μην κινήσει τις υποψίες των κρητικών έστειλε ακριβά υφάσματα στον μέλλοντα γαμπρό του και την παραμονή διέταξε να σφάξουν 100 αρνιά για το τραπέζι του γάμου.
Ο Καντανολέων έφτασε την Κυριακή το πρωί με 500 περίπου άνδρες στο εξοχικό του Molin που τον υποδέχτηκε φιλόφρονα. Μετά την γαμήλια τελετή στο πλούσιο τραπέζι το κρασί ήταν άφθονο και οι κρητικοί μέθυσαν ακολουθώντας τους Βενετούς που έκαναν τους μεθυσμένους. Λίγο μετά την δύση του ηλίου έφτασαν τα στρατεύματα των Βενετών από τα Χανιά και αιχμαλώτισαν όλους τους κρητικούς. Ο Βενετός διοικητής μαζί με τον Molin κρέμασαν οι ίδιοι τον Καντανολέοντα, τον άτυχο γαμπρό αλλά και όλα τα μικρότερα αδέλφια του. Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του kαντανολέοντα τα δολοφόνησαν επιτόπου. Ωστόσο η Βενετία δε ήταν απόλυτα ικανοποιημένη, έτσι διόρισε τον προβλεπτή Cavalli που του έδωσε πλήρη εξουσία ώστε να εξολοθρεύσει τους επαναστάτες. Ο Cavalli έφτασε πολύ γρήγορα στα Χανιά και μόλις πάτησε το πόδι του στην Κρήτη φάνηκε και η σκληράδα του, πυρπόλησε το χωριό Φωτακάδο και κρέμασε στην πλατεία του μικρού χωριού και τους δώδεκα Κρητικούς προεστούς. Όμως δεν σταμάτησε εκεί έβγαλε ανακοίνωση προς τις καστελλλιάνες του Αποκόρωνα των Σφακίων του Σελίνου και της Κισσάμου και διέταξε τους επαναστάτες να έλθουν στα Χανιά για να δηλώσουν την αφοσίωση τους στην Γαληνότητα. Θα τους χάριζε δε την ζωή αρκεί κάθε ένας που θα ερχόταν, να κρατά το κεφάλι του πατέρα του, του αδελφού του, του ανιψιού του.
Το σπίτι του προδότη Βενετού Molin, βρίσκεται ακόμα στον Αλικιανό μισογκρεμισμένο, λέγετε δε ότι πάνω από την κύρια είσοδο χαράχτηκε μια επιγραφή μετά την σφαγή που έλεγε:
OMNIA MUNDI FAMUS ET UMBRA
ΟΛΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΠΝΟΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ.

(Raconto di varie cose successe nel Regno di Candia)
Antonio Trivan

Παρασκευή 24 Απριλίου 2009

"PHOENIX EXPRESS 2009"

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώθηκε ότι η Φρεγάτα "ΣΑΛΑΜΙΣ" θα συμμετάσχει στην πολυεθνική άσκηση «PHOENIX EXPRESS 2009», η οποία θα διεξαχθεί από 22 Απριλίου έως 14 Μαΐου στην ευρύτερη περιοχή Κεντρικής – Ανατολικής Μεσογείου καθώς και στη ναυτική βάση της Σούδας στη Νήσο Κρήτη.
Η άσκηση περιλαμβάνει υποδοχή των συμμετεχόντων χωρών, καθώς και θεωρητική – πρακτική εκπαίδευση του προσωπικού στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), στη Ναυτική Βάση της Σούδας από 22 Απριλίου έως 4 Μαΐου, εν πλω εκπαίδευση στη θαλάσσια περιοχή Ανατολικά της Σικελίας από 4 έως 10 Μαΐου και σκέλος απενημέρωσης – ολοκλήρωσης της ασκήσεως στην Ναυτική Βάση του Τάραντα στην Ιταλία από 11 έως 14 Μαΐου 2009.

Υ.Σ Κοσμοπλημμύρα στα Χανιά !!

Η ΛΥΡΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ 1

Γράφει ο Θεόδωρος Ι. Ρηγινιώτης
Από τον www.cretan-music.gr

Ήδη το 1746 έχουμε την πρώτη αναφορά που συνδέει τη λύρα με την Κρήτη, θεωρώντας την κατ’ εξοχήν κρητικό μουσικό όργανο: ο Άγγλος περιηγητής Μ. Porter ταξιδεύοντας στην Κωνσταντινούπολη βρίσκει ότι οι Έλληνες «τραγουδούν αδιάκοπα και χορεύουν. Παντού βλέπεις κρητικές λύρες και του Πανός τη σύριγγα που αποτελείται από εφτά άνισους αυλούς…». Τα όργανα αυτά παίζονταν μόνον από Έλληνες. Οι Τούρκοι, αντίθετα, «αποφεύγουν τους χορούς και δε συμπαθούν τη μουσική: “Όταν είναι υποχρεωμένοι να ζουν ανάμεσα σε Έλληνες ναυτικούς τους βλέπουν πάνω σε καράβι ή στη στεριά να χορεύουν με μουσική ή χωρίς όργανα κι εκείνοι κάθονται παράμερα”».
Τι εννοεί ο συγγραφέας χαρακτηρίζοντας κρητικές τις λύρες που είδε στην Κωνσταντινούπολη; Ήταν πράγματι κρητικά λυράκια, τα οποία διέκρινε από τα πολίτικα λόγω των διαφορών τους στο δέσιμο των χορδών και πιθανόν στο δοξάρι με τα γερακοκούδουνα; Ή απλώς είχε συνδέσει, για κάποιο λόγο, τη λύρα αποκλειστικά με την Κρήτη κι έτσι θεώρησε αυτονόητο ότι οι πολίτικες λύρες που είδε ήταν κρητικές; Άγνωστο (ταξίδι του πάντως στην Κρήτη δεν αναφέρεται)× το βέβαιο είναι ότι στην εποχή του η λύρα υπήρχε και ήταν διαδεδομένη και καθιερωμένη στην Κρήτη.

Ο παλαιότερος ονομαστικά καταγεγραμμένος Κρητικός λυράρης θεωρείται ο Θοδωρομανώλης (1778-1818) από το Επανωχώρι Σελίνου του νομού Χανίων, περίπου σύγχρονος του θρυλικού Κισαμίτη βιολάτορα Στέφανου Τριανταφυλλάκη ή Κιώρου (1740-1790). Ο Θοδωρομανώλης, σύμφωνα με τον Αθανάσιο Δεικτάκη, «έπαιζε στη λύρα του τους πολλούς καημούς και τις λίγες χαρές της Κρήτης… Στους ρυθμούς της έβρισκε δρόμους απατηλής διαφυγής, στις μαντινάδες τραγουδούσε αντάρτικα υπονοούμενα. Οι σκοποί θύμιζαν ανάσταση του σκλάβου. Τα συρτά ηρωϊκούς οραματισμούς». Ο Θοδωρομανώλης σκότωσε τον άγριο γενίτσαρο του Επανωχωριού Εμίν Βέργερη, επειδή τον διέταξε να έρθει με τη λύρα του και να φέρει τις ξαδέρφες του και τη χήρα θεία του «να διασκεδάσουν» στον οντά του Βέργερη. Τα αποτελέσματα τέτοιων «προσκλήσεων», οδυνηρά και ατιμωτικά για τις χριστιανές, ήταν γνωστά! Μετά την πράξη του, ο Θοδωρομανώλης φυγοδίκησε και τελικά συνελήφθη στον Ομαλό, θανατώθηκε και το λείψανό του σύρθηκε για τρεις ημέρες στους δρόμους των Χανίων, δεμένο στην ουρά ενός αλόγου, για παραδειγματισμό(16). Ήταν μόλις 40 ετών.

Περίπου την ίδια εποχή, στη ρίμα του Γιώργη του Σκατόβεργα, που καταγράφηκε από τον Φωριέλ,συναντούμε τη λύρα στα χέρια του Ηρακλειώτη ριμαδόρου:

Εγώ λοιπόν την έκαμα αυτή την ιστορία,
και παίζω την στην λύρα μου, δια παρηγορία…

Ο Φωριέλ, όπως είπαμε, εξέδωσε το βιβλίο του το 1824. Τα γεγονότα που περιγράφει η ρίμα (ο φόνος του αιμοσταγούς αγά Μόχογλου από το Σκατόβεργα στο Μοχό Ηρακλείου και οι περιπέτειες του ήρωα ώς το θάνατό του) συνέβησαν, όπως γράφει ο ίδιος, το 1806. Ρίμες της έκτασης της συγκεκριμένης (104 στίχοι) γράφονταν και γράφονται από τους λαϊκούς ποιητές (ριμαδόρους) της Κρήτης αμέσως μετά τα γεγονότα που αφηγούνται. Το αργότερο ώς το 1816 πρέπει να είχε γραφτεί η συγκεκριμένη ρίμα, αλλιώς το πράμα θελά ’χει μαρουβίσει (παλιώσει) πολύ.
Το 1817 ο Αυστριακός περιηγητής F. W. Sieber κατέγραψε τη συνάντησή του με ένα τυφλό νεαρό λυράρη που έπαιζε τετράχορδη, όπως αναφέρει, λύρα στο Καρύδι Σητείας. Ο Sieber δεν ικανοποιήθηκε από το παίξιμό του, γενικά όμως δεν εκφράζεται με ευαρέσκεια για τη μουσική και τους χορούς της Κρήτης (ό.π., σελ. 61-62, 74).
Το 1842 ο περιηγητής Μ. Χουρμούζης Βυζάντιος βρίσκει λυράρηδες σε κάθε χωριό της Κρήτης, ακόμη και στα στρατόπεδα των επαναστατών, ενώ δεν φαίνεται να γνωρίζει ούτε μία περίπτωση οθωμανού λυράρη: «Η λύρα είναι το κοινόν των Κρητών όργανον, την οποίαν κρούουν ωραία, και είναι σπάνιον να υπάρχη χωρίον όπου να μην είναι είς ή δύο κρούοντες την λύραν». Και σε υποσημείωση: «Οι Κρήτες αγαπούν καθ’ υπερβολήν τον χορόν, εις τα στρατόπεδά των έφερναν πάντοτε λύρας»
(Μ. Χουρμούζη Βυζάντιου, Κρητικά, Αθήναι 1842, σελ. 30-31).
Τέλος, προς επίρρωσιν των ανωτέρω, ας αναφέρουμε απλώς το απόσπασμα από το έργο του «νεωτέρου περιηγητού Λοίχερος» (Γερμανού περιηγητή του τέλους του 19ου αιώνα) που παραθέτει ο Ψιλάκης και περιγράφει με ζωηρότητα Κρητικούς πάνοπλους με τόξα και βέλη να χορεύουν πηδηχτό γύρω στο 1790: «Και κατά τα τέλη της προτέρας εκατονταετηρίδος ωρχούντο [=χόρευαν] έτι οι Κρήτες την πυρρίχην, την παναρχαίαν των Κρητών όρχησιν… υπό τους οξείς, τραχείς και φαιδρούς της φόρμιγγος ήχους». Φόρμιγξ = λύρα (η αρχαιοελληνική – τις συνδέει).
Οι μαρτυρίες αυτές συνηγορούν, κατά τη γνώμη μου, υπέρ της άποψης ότι οι Τούρκοι ερχόμενοι στην Κρήτη (1642) δεν έφεραν μαζί τους τη λύρα, αλλά τη βρήκαν ήδη εδώ, στα χέρια των χριστιανών, και την υιοθέτησαν περιορισμένα και μόνο λόγω αλληλεπίδρασης με τους ραγιάδες τους ή, το κυριότερο, σε περιπτώσεις που οι ίδιοι ήταν εξισλαμισμένοι χριστιανοί ή απόγονοι εξισλαμισμένων. Αλλιώς θα πρέπει να υποθέσουμε ότι την …εγκατέλειψαν στην πορεία αφήνοντάς την στα χέρια των χριστιανών, αφού ελάχιστες περιπτώσεις Τουρκοκρητικών λυράρηδων γνωρίζουμε, τόσες όσες και οι περιπτώσεις Τουρκοκρητικών βιολατόρων, χορευτών και ριμαδόρων

ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ο Καλέντ Χοσεϊνί, ένας Αφγανός ιατρός - συγγραφέας που ζει στις ΗΠΑ, στο βιβλίο του «Χαρταετοί πάνω από την πόλη», γράφει ότι οι Αφγανοί θεωρούν την κλοπή ως το χειρότερο αμάρτημα που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος. Όταν κλέβεις κάτι από κάποιον άλλον, τότε του στερείς σημαντικά πράγματα. Όση αξία, μικρή ή μεγάλη μπορεί να έχει αυτό. Όταν κλέβεις ένα αντικείμενο, κλέβεις τη χαρά που φέρνει το αντικείμενο αυτό!
Τελικά ίσως τα πράγματα να άλλαξαν πάρα πολύ και για τους Αφγανούς, ίσως πάλι τις παραπάνω σκέψεις να τις κάνουν όσο καιρό ζουν στην πατρίδα τους, που γνωρίζουν πόσο αυστηροί είναι εκεί οι νόμοι, αλλιώς δεν εξηγείται το παρακάτω που συνέβη στην γειτονιά μας:"Συμμορία διαρρηκτών με πλούσια δράση, αποτελούμενη από τέσσερα άτομα Αφγανής καταγωγής , συνελήφθησαν από άνδρες του Αστυνομικού τμήματος Κισσάμου Χανίων. Οι νεαροί, όπως αποδείχθηκε, δράστες ήταν καλά οργανωμένοι, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία είχαν προχωρήσει σε περισσότερες από 20 διαρρήξεις σε καταστήματα και σπίτια της περιοχής. Οι προτιμήσεις των συλληφθέντων ποικίλουν. Από κοσμήματα, κινητά τηλέφωνα και ρούχα έως εκκλησιαστικά είδη. Στο σπίτι που νοίκιαζαν στην κεντρική αγορά -λένε- ότι βρέθηκαν 14 βαλίτσες κλεμμένα ρούχα, ποδήλατα, μαχαίρια κπλ.
Μια Έκθεση της Αστυνομίας, λέει ότι, στο βαρύ οργανωμένο έγκλημα, οι περισσότεροι είναι Έλληνες και στα εγκλήματα πεζοδρομίου (κλοπές, διαρρήξεις, τσαντάκηδες κτλ.) η πλειονότητα είναι αλλοδαποί δράστες. Φυσικά και οι δυο αυτές κατηγορίες κάνουν τον κόσμο να μην αισθάνεται ασφαλής. Στην περιοχή μας δεν υπάρχει οργανωμένο έγκλημα όμως, αλλά η ανασφάλεια, μας διακατέχει, μια ανασφάλεια που δεν την έχουμε πλέον μόνο όταν κυκλοφορούμε στο δρόμο (τσαντάκηδες, κλέφτες, βιαστές) αλλά δυστυχώς μπήκε σιγά-σιγά και μέσα στο σπίτι μας πια (μέρα μεσημέρι διαρρήξεις και κλοπές από τις αυλές μας). Άραγε τι φταίει;
Δεν θα καταπιαστώ αν οι άνθρωποι αυτοί το κάνουν επειδή πεινούν, αν το κάνουν γιατί έτσι έμαθαν να ζουν, αν οι ανάγκες της αναδουλειάς τους έσπρωξαν εκεί. Μπορεί, όμως η κατάσταση δεν είναι καλή, αυτό το αντιλαμβανόμαστε, το ζούμε καθημερινά και κάτι πρέπει να γίνει !!
Οι πολίτες αγανακτούν και δικαιολογημένα, αισθανόμαστε φόβο ακόμα και με κλειδωμένες πόρτες, η εμπιστοσύνη χάθηκε ακόμα και για αυτούς που άλλοτε τους δίναμε και τα κλειδιά των σπιτιών μας. Μήπως είναι λοιπόν καιρός να αναλάβουν τις ευθύνες τους και αυτοί που ........γράφουν τις παραπάνω εκθέσεις;
Επειδή είμαι σίγουρος ότι θα μας "επιτεθούν" πάλι τα καλά παιδιά του στεκιού, για αυτά που γράφουμε και λέμε δημοσίως, το ξαναγράφω ότι σε αυτήν την πόλη κανείς δεν είναι τόσο ρατσιστής όσο του καταμαρτυρούν, όμως ο φόβος είναι κακός, πολύ κακός και ιδιαίτερα όταν ακούς όλα αυτά να συμβαίνουν δίπλα σου. Ο ρατσισμός, όπως κάποιοι τον εννοούν (ανοίξτε τα σπίτια σας να μπουν ανενόχλητοι οι φιλοξενούμενοι μας) δεν μπορεί να εξαλειφθεί με μιας. Μας λείπει τέτοιου είδους "παιδεία", είμαστε ακόμα στα πρώτα στάδια, αλλά η διαφορά μας είναι ότι μας βρήκαν εδώ, γεννηθήκαμε εδώ, μεγαλώσαμε εδώ, ενώ αυτοί έρχονται εδώ και από ότι λένε θέλουν να ζήσουν ανάμεσα μας, άραγε πόση παραπάνω "παιδεία " έχουν από μας; Ή μήπως η παιδεία μετριέται σήμερα με τις μεταμεσονύχτιες"αρπαχτές" και τα μεσημεριανά μπουκαρίσματα από τους φεγγίτες;
Τελικά μπερδεύτηκα, μάλλον όμως η δική τους "παιδεία" χρειάζεται φτιάξιμο!!
Υ.Σ Η εθνικότητα κάθε ανθρώπου δεν είναι κάτι που το διαλέγει ο ίδιος, μακάρι να μπορούσαμε να το διαλέγαμε και η αλήθεια είναι ότι όλοι είμαστε "άνθρωποι". Όμως από ότι βλέπετε κάποιοι παρ' όλες τις προσπάθειες μας δεν θέλουν να ζήσουν σαν άνθρωποι και συνάμα μας κάνουν να μην αισθανόμαστε ασφαλείς ακόμα και μέσα στα σπίτια μας.
Εγώ πάλι από την μεριά μου θέλω να μάθω, όλοι αυτοί που σουλατσάρουν άνευ συνοδευτικών εγγράφων στην Κίσαμο, το 80%, τι είναι τουρίστες ;

Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟ ΚΑΓΚΕΛΟ.....

ΥΓΕΙΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ…ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝ

"Είναι τραγικό το να παίρνεις τηλέφωνο στο ΕΚΑΒ και να ζητάς άμεσα ασθενοφόρο στην οδό Βάμου (Κουμ Καπί) και ο τηλεφωνητής από το Ηράκλειο να στέλνει το ασθενοφόρο στον…Βάμο. Και βέβαια ο τηλεφωνητής δεν φταίει σε τίποτε καθώς δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει επακριβώς τους δρόμους, τις περιοχές, τις κονταρίδες σε ολόκληρη την Κρήτη.
Όμως εκείνοι που αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα κεντρικό τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ Κρήτης στο Ηράκλειο καταργώντας τα τοπικά, δεν γνώριζαν πως όταν υπάρχει άγχος, καθώς πιθανόν να κινδυνεύει μια ζωή, εκείνος που καλεί το ΕΚΑΒ δεν μπορεί να έχει την ψυχραιμία να δώσει όλες τις σωστές και λεπτομερείς οδηγίες και πως πρέπει ο τηλεφωνητής να γνωρίζει άριστα την κάθε περιοχή για να μην χαθεί ούτε λεπτό;"
http://sfinesnaps.blogspot.com/

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ " ΠΕΡΣΙΑ"

Aπό ΚΑΡΕΛΑ ΓΙΩΡΓΟ

1915. Η εκστρατεία στην Καλλίπολη που αποτέλεσε ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην Ιστορία του Α' Παγκοσμίου πολέμου σημαίνει και πολλές απώλειες στη θάλασσα, κυρίως για τις δυνάμεις της ΑΝΤΑΝΤ. Τα πλοία που διασχίζουν τη Μεσόγειο δεν είναι μόνο αυτά που μεταφέρουν στρατεύματα αλλά και πολλά εμπορικά και επιβατικά που αψηφώντας τους κινδύνους επέλεξαν να ταξιδέψουν στην περιοχή. Πολλά πλοία θα βυθιστούν από νάρκες, άλλα θα τορπιλιστούν χωρίς προειδοποίηση. Στη θαλάσσια περιοχή νότια της Πελοποννήσου, στο στενό των Αντικυθήρων και τη θάλασσα της Κρήτης βυθίστηκαν πολλά πλοία,πολύ περισσότερα από όσα εμείς γνωρίζουμε, ακόμα και από όσα φανταζόμαστε ότι θα μπορούσαν να έχουν απολεστεί.
Το ξέσπασμα του Α παγκόσμιου πολέμου (1914-1918) δεν απέτρεψε τον περιπατητικό μαχαραγιά Jagatjit Singh από τη μανία του που ήταν τα ταξίδια, παρά την εχθρότητα των ευρωπαϊκών χωρών που επεκτεινόταν και στις θάλασσες της Μεσογείου και την Ευρώπης γενικότερα. Το 1915, ο μαχαραγιάς αποφάσισε ένα μακροχρόνιο ταξίδι στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Αναχωρεί από τη Βομβάη με το πλοίο S.S. Caledonia. Περνώντας μέσω της Αιγύπτου επισκέφτηκε τα ινδικά συντάγματα που φρουρούσαν το κανάλι Σουέζ (για λογαριασμό της Μεγ Βρετανίας). Από την Αίγυπτο επισκέφτηκε το Παρίσι και έπειτα την Ισπανία. Στο τέλος του Απριλίου, έπλευσε για τις ΗΠΑ από το Γιβραλτάρ στο γαλλικό σκάφος της γραμμής S.S. Patria. Πέρασε τέσσερις μήνες επισκεπτόμενος τη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον, το Σικάγο, το Ντένβερ, το Colorado Springs, Grand Canyan, το Σαν Φρανσίσκο, το Λος Άντζελες και τη Santa Barbara. Μετά δεν παρέλειψε να επισκεφτεί την Salt Lake και το Yellow stone park διέσχισε στον Καναδά, όπου επισκέφτηκε το Τορόντο, τους καταρράκτες του Niagara, το Μόντρεαλ και το Κεμπέκ. Τον Αύγουστο, του 1915, ο μαχαραγιάς έφθασε στην Αγγλία και συνάντησε, μεταξύ των άλλων, τη βασίλισσα. Οι Βρετανοί ευχαρίστησαν το μαχαραγιά για την βοήθεια της Ινδίας στο μεγάλο πόλεμο. Ο μαχαραγιάς έφθασε στο Παρίσι τον Οκτώβριο, όπου πέρασε δύο μήνες. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γαλλία, ο μαχαραγιάς επισκέφτηκε τα χαρακώματα στα γαλλογερμανικά σύνορα. Παρακολούθησε ακόμα το βομβαρδισμό των γερμανικών γραμμών από τα γαλλικά πυροβόλα όπλα στο Reims και Bosches. Νωρίς τον Δεκέμβριο, του 1915, ο μαχαραγιάς επρόκειτο να επιστρέψει από το λιμάνι της Μασσαλίας (Marsailles) στη νότια Γαλλία με το υπερωκεάνιο S.S. Περσία.
Κάποιες πληροφορίες όμως ότι το πλοίο ενδέχεται να γίνει στόχος των Γερμανών τον έκανε να μην επιβιβαστεί ο ίδιος στο πλοίο αλλά να ταξιδέψει με άλλο πλοίο. Ο θησαυρός του όμως που περιελάμβανε χρυσές και ασημένιες ράβδους, πολύτιμους λίθους και τα κοσμήματα, η αξία των οποίων ξεπερνά τα £ 50 εκατομμύρια σήμερα φορτώθηκαν στο SS Persia.
Ήταν αμέσως πριν από την ώρα μεσημεριανού γεύματος στις 30 Δεκεμβρίου, 1915. Το βρετανικό σκάφος της γραμμής SS Persia ταξίδευε στην πολυσύχναστη γραμμή από το Λονδίνο στη Βομβάη, μεταφέροντας 500 επιβάτες. Ο Α Παγκόσμιος πόλεμος ήταν σε εξέλιξη αλλά, το σκάφος άφησε τον λιμένα της Μάλτας Valletta για να προχωρήσει πέρα από τη Μεσόγειο στο κανάλι Σουέζ. Στην τραπεζαρία της πρώτης θέσης σερβίριζαν σαμπάνια όταν χτυπήθηκε το σκάφος από μια τορπίλη, που εβλήθη χωρίς προειδοποίηση από ένα γερμανικό υποβρύχιο. Οι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι βύθισε μέσα σε πέντε λεπτά. Περίπου 158 άνθρωποι επέζησαν της καταστροφής, αλλά 330 άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχασαν τις ζωές τους.
Μέχρι αυτό το σημείο του πολέμου, οι πολίτες δεν ήταν στόχοι. Αλλά δεδομένου ότι η Αγγλία χρησιμοποιούσε τα σκάφη αυτού του τύπου ως μεταφορές στρατευμάτων, η Γερμανία άρχισε να στοχεύει στα σκάφη, μαζί με τους πολιτικούς επιβάτες. Το S.S. Περσία ήταν το πρώτο σκάφος που βυθίστηκε υπό αυτήν την νέα πολιτική της γερμανικής στρατηγικής στις θαλάσσιες εχθροπραξίες. Συγκλόνισε τον κόσμο, και δυσφήμισε τους Γερμανούς. Ο κυβερνήτης του Γερμανικού υποβρυχίου u- 38, Μax Valentiner με την πράξη του αυτή θα χαρακτηριζόταν σαν εγκληματίας πολέμου.

Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

H ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ


"Ήμουν μια ολάκερη τετραετία στο Υπουργείο Αιγαίου και καλύπταμε 50 γραμμές (άγονες) με 17 εκατομμύρια Ε. Μετά το 2004 για τις ίδιες γραμμές η δαπάνη εκτοξεύτηκε στα 100 εκατομμύρια. Αν δεν λέγετε το παραπάνω .....όργιο σπατάλη, ομολογώ οτι δεν μπορώ να φανταστώ πως αλλιώς μπορεί να ονομαστεί!!"
Νίκος Σηφουνάκης
Βουλευτής Λέσβου

Αν δεν κάνω λάθος η καταγωγή του είναι απο το Ρέθυμνο !!! Άραγε μπορεί να κάνει μια απλή ερώτηση στην Βουλή, γιατί συνεχίζει να παρκάρει το Β. Κορνάρος στο Ρέθεμνος; Μπορεί ή είναι μόνο των δηλώσεων ;

ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ "ΕΙΡΗΝΑΙΟ" ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Την Kυριακή 10 Μαίου, θα γίνει η εκδήλωση των πολιτιστικών συλλόγων Αττικής για τον γέροντα Ειρηναίο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κρητικό κέντρο "Γαλάζιο" Καυτατζόγλου 46 στα Πατήσια, στις 12 το μέσημέρι.
Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο κ. Λουπάσης Ελευθέριος, προέδρος Κισσαμιτών, ο κ. Ηλιάκης Θεόδωρος, πρόεδρος Σελινιωτών.
Θα ομιλήσουν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου & Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο διευθυντής του Αννουσάκειου Ιδρύματος Αιδεσιμώτατος Αρετάκης Αντώνιος και ο βουλευτής Χανίων κ. Σκουλάκης Εμμανουήλ.
Τα έσοδα απο την εκδήλωση θα διατεθούν στο Αννουσάκειο Ίδρυμα.
Παρακαλούνται όλοι οι Κισσαμίτες και Σελινιώτες της Αττικής, όπως δώσουν το παρόν στην εκδήλωση για τον Ειρηναίο μας.
Τηλέφωνα επικοινωνίας : Λουπασάκης Ε. 6975734803, Ηλιάκης Θ. 6972928089

ΑΣΕΒΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Για όσους θέλουν να δουν, να γράψουν, να καταγγείλουν αυτούς που καταστρέφουν το περιβάλλον, υπάρχει το φόρουμ του "Φωτογραφικού ταξιδιού" . Περισσότερα στο !
http://tsoumpasphotogallery.ning.com/forum/topics/asheveia-sto-perivhallon-kai

ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ

Tο Κάστρο της Κισάμου, ο Σκορδύλης, ο Χορτάτσης και ο Αλέξιος Καλέργης.
Το κάστρο της Κισάμου (φρούριο) το έκτισαν πιθανότατα οι Γενοβέζοι και βρισκόταν μόλις λίγα μέτρα από την Θάλασσα. Οι πρώτες γραπτές αναφορές για το φρούριο είναι του 1262 την εποχή των επαναστάσεων των Σκορδίληδων. Ο Σκορδίλης μαζί με τον Χορτάτση ήταν δυο αρχοντοκρητικοί που εξεγέρθηκαν με την παρότρυνση του Μιχαήλ Η΄Παλαιολόγου ο οποίος ήθελε να ανακτήσει την Κρήτη από τους Βενετούς. Δυστυχώς αυτή η επανάσταση δεν είχε αίσιο τέλος αφού οι Βυζαντινοί δεν προσέφεραν την αναμενόμενη βοήθεια στους Κρητικούς. Λέγεται δε ότι ακόμα και ο Αλέξης Καλλέργης, νεαρός αλλά ήδη άρχοντας της Επαρχίας, σύναψε μυστική συμφωνία με τους Βενετούς και πρόδωσε τους επαναστάτες. Ο Σκορδίλης μαζί με τον Χορτάτση κλείστηκαν στο φρούριο του Καστελλιού (Chissamo) μαζί με τα παλληκάρια τους, οι Βενετοί πολιόρκησαν το φρούριο αφού πρώτα για αντίποινα είχαν κάψει όλα τα γύρω χωριά. Τελικά αιχμαλώτισαν τους αρχοντοκρητικούς και κατέστρεψαν σχεδόν ολοκληρωτικά το φρούριο για να μην ξαναγίνει μέρος για νέα επανάσταση.
Το 1334 η Σύγκλητος της Βενετίας διέταξε την ανακατασκευή του φρουρίου. Το φρούριο άντεξε ως και τις αρχές του 1500 οπότε το ερήμωσε ο Barbarosa. Το 1554 αναστηλώθηκε αλλά ένας ισχυρός σεισμός το 1595 το κατέστρεψε σε τέσσερα σημεία. Το 1632 με ελάχιστα χρήματα η Σύγκλητος της Βενετίας διέταξε τον μηχανικό Raffaele Moniani να το ξαναοικοδομηση, όμως ήταν μάταιο μιας και το 1646 οι Τούρκοι πολύ εύκολα το κατέλαβαν.

Τρίτη 21 Απριλίου 2009

ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο σε μια βόλτα στα νότια παράλια της Κρήτης, σε κάποιο απ' τα μικρά ψαροχώρια του Λιβυκού να συναντήσει κανείς άνθρωπους που τους λείπουν κάποια μέρη του σώματος.
Το σκαμμένο και μαυρισμένο πρόσωπό τους φανερώνει την καθημερινή σχέση και τον επίπονο αγώνα τους με τη θάλασσα. Τίποτα όμως δεν φανερώνει με την πρώτη, τους λόγους της αναπηρίας τους. Μόνο αν ρωτήσεις κάποιο συγχωριανό μπορεί να μάθεις τα αίτια. Η πιο συνηθισμένη απάντηση δίνεται με απόλυτη φυσικότητα: "Ο δυναμίτης του το πήρε!". Βέβαια απάντηση παίρνει κανείς μόνο όταν ο περί ου ο λόγος είναι εν αποστρατεία δυναμιτιστής. Διαφορετικά το πιο πιθανό είναι να δεις αδιαφορία στο ερώτημα σου, πράγμα που σημαίνει ότι o δυστυχής ψαράς ακόμα ασχολείται με τις εκρηκτικές ύλες. Ο άγραφος κώδικας τότε επιβάλλει σιωπή. Και δεν πρέπει να προξενεί απορία πως κάποιος που έχασε το χέρι του, ή κάποιον από την οικογένειά του, από ένα λάθος χειρισμό του "μασουριού" συνεχίζει να ψαρεύει. Το να ρίχνει κανείς "μπόμπες" στο νερό είναι ένα πάθος, μια εθιστική αδυναμία που μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο.
Για πολλές δεκαετίες το "ψάρεμα" μ' αυτόν τον τρόπο ήταν ίσως αναγκαίο κακό. Για ένα φτωχό οικογενειάρχη το ψαροκάικο φάνταζε πολυτέλεια. Ομως όλες αυτές οι εθιμικές διαδικασίες κηρύχθηκαν παράνομες για πρώτη φορά με το νομοθετικό διάταγμα 420 του 1970, έναν αλιευτικό κώδικα που έλεγε απαγορεύεται σε μια συνήθεια που είχε σκοτώσει αρκετούς και είχε αφήσει ανάπηρους ακόμα περισσότερους. Την τελική του μορφή και την πιο εκσυγχρονισμένη, παίρνει το ζήτημα με την ψήφιση του νόμου 1740 του 1987. Από τότε άρχισε να γίνεται κοινή συνείδηση ότι ο κίνδυνος δεν αφορά μόνο όσους βρίσκονται πάνω απ' την επιφάνεια της θάλασσας αλλά και οτιδήποτε είναι ζωντανό μέσα σ' αυτή. Aλλωστε η οικολογική συνείδηση έρχεται στην Ελλάδα πάντα μετά την εμφάνιση του κινδύνου. Τα παράπονα των ψαράδων ότι τα νερά έχουν στερέψει από ψάρια αρχίζουν να προβληματίζουν και η καταδίωξη των δολοφόνων της θάλασσας για τις λιμενικές αρχές εκτός από μια υποθήκη καταστολής γίνεται μια αναγκαία σανίδα σωτηρίας για μια θάλασσα όπως η Μεσόγειος, που όντας φυσικά κλειστή αδυνατεί να αναπαράγει την αλιευόμενη πανίδα της. Η σύγχυση και η ημιμάθεια είναι τα πρώτα εμπόδια που συναντήσαμε ξεκινώντας αυτή την έρευνα. Μια έρευνα που αν στα μάτια των κατοίκων μιας αστικής περιοχής φαντάζει επικίνδυνα ελκυστική λόγω των εκρηκτικών που εμπεριέχει, για τους ανθρώπους που ζουν σε ένα νησί, όπως η Κρήτη, θα 'πρεπε να αποτελεί πηγή πληροφοριών και έναρξη προβληματισμού για το μέλλον.
Προσπαθώντας λοιπόν να εισχωρήσουμε στην κοινωνία των δυναμιτιστών βρήκαμε μπροστά μας μια στεγανή "κάστα". Μια ομάδα ανθρώπων που τους συνδέει κοινό πάθος και ιδιαίτεροι κώδικες σκέψης και αλληλεγγύης. Πολλές φορές οι κλειστές πόρτες, η σιωπή, ακόμα και οι απειλές λειτουργούσαν σαν αρωγοί στο κλίμα ημιμάθειας ή υπερβολής που υπήρχε στους θιγμένους απ' το ψάρεμα με εκρηκτικά ή τοξικά υλικά. Και θιγμένοι, να είστε σίγουροι, ότι εκτός απ' τους ψαράδες, τους αυτοδύτες και το Λιμενικό σώμα, είμαστε όλοι μας. Με άμεσο ή έμμεσο τρόπο το ερήμωμα της θάλασσας γύρω απ' το νησί θα γίνει αντιληπτό και από εμάς. Μπορεί η μόλυνση να είναι ο υπ' αριθμόν ένα κίνδυνος για το περιβάλλον, όμως μερικά κιλά δυναμίτης με ένα βραδύκαυστο φυτίλι αλλοιώνουν συθέμελα και ανεπανόρθωτα την φυσική κατάσταση των πραγμάτων.

ΠΗΓΗ: http://www.stigmes.gr/gr/grpages/articles/dinamit.htm

ΣΗΜΑ ΔΥΝΑΤΟ -ΚΕΡΑΙΕΣ ΣΤΑΘΕΡΕΣ

08.00 π.μ και έχουμε πλούσιο "σήμα" σε όλη την πόλη!
Διαψεύδονται λοιπόν οι Κασσάνδρες που μιλούσαν για διακοπή του σήματος την Τρίτη (σήμερα) το πρωί.
Τελικά ποιοι έχουν δίκιο που από την αρχή μιλούσαμε για καθαρό εκβιασμό;

Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

ΑΘΑΝΑΤΗ ΚΡΗΤΗ

Έκθεση μαθητού του Γενικού Λυκείου Κισάμου με θέμα:

ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΗΜΕΡΑ


Οι νέοι είναι το μέλλον του κράτους,γιατί από ετούτου σας περιμένουνε οι μεγαλύτεροι κάτι τις. Να δούνε μια καλυτεράδα. Να ρθούνε να τσι αντικαταστήσουνε. Μα μπά!!!. Οι σημερινοί νέοι δεν είναι σα κι αυτούς. Αλλάξανε ντίπι. Εδά τσι θωρείς με κάτι πλουμιστά παντελονάκια κι ένα μπαρμπέρισμα απού το κάνουνε επαέ μόνο στι προβατίνες. Και φορούνε και κάτι σακάκια δίχως μανίκες, για πλάκα λέει, και δε πάνε να βάλουνε κιανένα ρούχο να μη κρυώνουνε μονό φορούνε ετούτι σας τσι λογάρες. Κι ούλα ετούτανά για να εντυπωσιάσουνε τσι κοπελιές. Κι αυτές πάλι μόλις δούνε κιανένα τέτοιο, απούνε ο κόσμος γεμάτος σήμερα, γλακούνε σα τσι κουζουλοπροβατίνες στο κριγιό, και κιανείς δε τσι κουλαντρίζει μέχρι το στεφάνι. Από κειά και πέρα που θωρούνε το ζόρε, γλακούνε στη μάναντος και στου πατέραντος και πλερώνουνε οι γέροι τη νύφη. Να πείς εδά πως έχουνε και κιανένα τρόπο διασκέδασης βολικό, δεν έχουνε, γιατί όλα είναι κουζουλάγρες.
Αλλά είναι καλά για κειουνουσάς από τα βουτούνε. Γιατί δουλέβγουνε τα βούγια όλη μέρα στο μεροκάματο και το βράδυ πάνε και πίνουνε ένα νερομπογιά και τα ακουμπούνε.. Και νάτανε μόνο ετούτονα δεν επείραζε. Πάνε και αγοράζουνε μηχανάκια και πέζουνε κάθε μέρα κριγιαρίδια και ασβολόνουνται και σκοτόνουνται.Και ούλα ετούτανα είναι λέει τρόπος διασκέδασης για να κλουθούνε οι κουζουλοπροβατίνες χωρίς πολλές κουβέντες μέχρι το στεφάνι.
Και να κάμει κιανείς πως δε ντος αγοράζει εκειανά που θέλει, λέει πως θα αυτοκτονίσει. Καινούργια μόδα για να βουτούνε τα λεφτά του γέρου. Λέει πως θα φύγει από το σπίτι. Και πάει καλός και φρόνιμος ο πατέρας και του κάνει το χατίρι, και Δε βουτά κιανένα στελιάρι να του κάμει τσι κώλους μαύρους να δεί πως αυτοκτονούνε και φεύγουνε και από το σπίτι. Ορίστε μας δουλειές!!!.Και να πείς πως είχαμε ετούτε σάς τσι συνήθειες επαέ, δεν τσιχαμε. Είναι ξενόφερτες συνήθειες. Ένα καλοκαίρι το λοιπόν ήρθανε κάτι ξαδέρφια μου από την Αθήνα κι επήρανε και μένα να πάμε λέει σε μια ντίσκο. Εγώ δεν έκανα κέφι μα ήντα να κάμω; Ξεκινούμε και όντε φτάνουμε κειά, πορίζω από το αυτοκίνητο κι εγρίκουνα χτύπους και λέω: μα ήντα διάολος είναι;. Μπαίνουμε μέσα και ήντα να δώ. Θωρώ αθρώπους και κουνιούντανε σαν οντε κάτσει κιανείς σε κιανά γάιδαρο και παίζει πήδους. Θωρώ φώτα που γυρίζανεγύρου γύρου και αναβοσβήνανε καιεγρύκουνα κάτι χτύπους που εκουζουλάθηκα.
Λέω: ήντα διάολο γυρεύγω επαέ. Φράζω τα αυτιά μου, μα πάλι εγρύκουνα. Εκειά μέσα ήτονε σαν το ποροκούρτι. Δεν είχανε από που να βγούνε. Δεν είχανε καθίσματα. Ολοι εστέκανε και χορεύγανε λέει, λές και τος είχες βαρμένο νέφτι. Μια στιγμή λέω και εγώ να δοκιμάσω το πιοτό όπως ούλοι. Βάνω λίγο στο στόμα μου και επεταχτήκανε τα μάθια μου όξο. Και θέτω ένα πήδο και πεθιούμε όξο και πήγα στο σπίτι και εξερνούσα δυό μέρες. Ούλα τουτά χαλούνε την κοινωνία και πάει κατά διαόλου. Ούλα ξεκινούνε από τσι νέους. Ετούτοινά είναι που θα καταλάβουνε το κράτος αύριο; Μμμμμ!!!!;.
- Να το σώσουνε θέλει!!!!!; Ούλα θα τα φάνε στι ντίσκο και στα άλλα κέντρα. Και γω προβλέπω κι ας βγώ ψεύτης πως δε θα πομείνει κεραμίδι πάνω στ άλλο. Ούλα θα βουλιάξουνε.
Πετράκης Στυλιανός.

TA ΘΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΚΡΟΤΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ!!

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας στην Βασιλική Ιεράπετρας, ο 34χρονος Άγγελος Βαγιωνάκης, τραυματίστηκε πολύ σοβαρά από ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό, που μάλλον εξερράγη στα χέρια του.
Μεταφέρθηκε κατ’ αρχήν στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας και από κει στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου χειρουργήθηκε. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχασε την μια του παλάμη καθώς και ένα του μάτι.
Καθώς δεν υπήρχε κρεβάτι στις μονάδες εντατικής θεραπείας στο Ηράκλειο, μεταφέρθηκε και νοσηλεύτηκε για κάποιες ώρες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου. Η κατάσταση του κρίνεται σοβαρή, αλλά σταθερή.
Υπάρχει και άλλος ένας τραυματίας από κροτίδα.......... 13χρονος από τα Χανιά!!