Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τρίτη 28 Απριλίου 2009

AΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ

Από dimig

Η ανεπανάληπτη επιτυχία του ελληνικού πολιτισμού στην ανθρώπινη ιστορία έχει σχέση με δύο χαρακτηριστικά στοιχεία. Οι Έλληνες στις επαφές τους με τους υπόλοιπους λαούς δεν τα έλεγαν απλά πιο "ωραία" από τους υπόλοιπους. Οι Έλληνες τα έλεγαν και "συμφερότερα". Αυτός ο συνδυασμός του "τερπνού μετά του ωφελίμου" τους καθιστούσε ανίκητους απέναντι στους εχθρούς τους και αγαπητούς σε όλους τους λαούς. Οι λαοί τους άκουγαν, όχι μόνον γιατί τους "άρεσαν" αυτά τα οποία τους έλεγαν, αλλά το σημαντικότερο ήταν ότι τους "συνέφεραν" αυτά τα οποία άκουγαν. Αν λοιπόν οι Έλληνες έλυναν τα προβλήματα των άλλων με τον "ομορφότερο" και "συμφερότερο" τρόπο, δεν θα μπορέσουν να κάνουν τα ίδια για τους εαυτούς τους;
Ως Έλληνες λοιπόν θα μιλήσουμε ανοικτά, γιατί απλούστατα δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτε. Δεν φοβόμαστε να πούμε την αλήθεια. Στους αδερφούς Κρητικούς θα πούμε αυτά ακριβώς που σκεφτόμαστε και για τους εαυτούς μας. Θα μιλήσουμε όπως ακριβώς θα μιλούσαμε στα δικά μας παιδιά, εάν καλούνταν να πάρουν ζωτικής σημασίας αποφάσεις. Με απόλυτη ειλικρίνεια και χωρίς ίχνος υστερόβουλων σκέψεων. Ο γράφων είναι Μακεδόνας και πολλές φορές έρχεται αντιμέτωπος με ανάλογες απόψεις περί μιας μακεδονικής "αυτάρκειας", η οποία θα ήταν αποδοτικότερη μέσω της αυτοδιαχείρισης. Ό,τι σκεφτόμαστε για τους εαυτούς μας, θα μεταφέρουμε και στους Κρητικούς. Χωρίς να προσθέσουμε και χωρίς να αφαιρέσουμε τίποτε απολύτως.
Θα ξεκινήσουμε με αυτό που πιστεύουμε για τους εαυτούς μας. Τη Μακεδονία δεν την συμφέρει η αυτονομία. Την καθιστά μικρή και αδύναμη και άρα εύκολη "λεία" του κάθε καραγκιόζη στον Πλανήτη. Του κάθε καραγκιόζη Μπους, που πρώτα "συζητάει" με τον Θεό και κατόπιν πηγαίνει και σκοτώνει τα παιδιά των λαών. Την καθιστά εξαρτώμενη και άρα εύκολα μετατρέψιμη σε ένα άθλιο προτεκτοράτο των ισχυρών. Ακόμα λοιπόν κι αν υποθέσουμε ότι σήμερα την Μακεδονία την εκμεταλλεύεται το άθλιο αθηνοκεντρικό κράτος, αυτό είναι "πταίσμα" μπροστά σ' αυτό το οποίο θα ακολουθήσει σε περίπτωση αυτονομίας.
Σε μια τέτοια περίπτωση η Μακεδονία θα μετατραπεί σε ένα νέο "Κόσσοβο". Ένα νέο "Ελντοράντο" για τα ντόπια και ξένα σκουπίδια. Ο λαός θα καταδικαστεί στην απόλυτη φτώχεια και αυτοί οι οποίοι θα "διαπρέπουν" θα είναι οι δοσίλογοι και οι κακοποιοί χαφιέδες των ισχυρών. Όσοι Μακεδόνες δεν θα πληρώνονται απευθείας από τη CIA, θα "αυτοεπιδοτούνται" από τα πάσης φύσεως εμπόρια ναρκωτικών και όπλων. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος μάντης, για να καταλάβει πού θα οδηγηθούν τα πράγματα. Από τη στιγμή που οι ξένοι θα επιχειρήσουν να σε ελέγξουν, είναι βέβαιον ότι έχουν έτοιμο τον "τυφλοσούρτη".
Όμως, το ακόμα χειρότερο είναι η "νοθεία" που θα υποστεί ως Μακεδονία και ό,τι αυτή η έννοια αντιπροσωπεύει για τον ελληνισμό. Μια τέτοια πράξη θα την αναγκάσει ν' αποδεχθεί στους κόλπους της τους "Μακεδόνες" των Σκοπίων και άρα θα την καθιστά "όμηρο" των ισχυρών, οι οποίοι χωρίς κόστος θα μπορούν να την απειλούν με εμφυλιοπολεμικού επιπέδου εσωτερικές συγκρούσεις. Θα "πληρώνει" διαιτητές και θα νομιμοποιεί ξένες στρατιωτικές παρουσίες στην επικράτειά της. Θα πληρώνει με δικά της χρήματα τους βασανιστές της. Όπως ακριβώς συμβαίνει στην Κύπρο. Η "αυτόνομη" Μακεδονία του μέλλοντος θα είναι ένα πολύγλωσσο "Κόσσοβο" στο οποίο οι ξένοι θα πριμοδοτούν σλαβόφωνους Σκοπιανούς και αλβανόφωνους Κοσσοβάρους, προκειμένου ν' αλλάξουν την πολιτισμική φυσιογνωμία της.
Τα ίδια ακριβώς πιστεύουμε ότι κάποιοι μεθοδεύουν στην Κρήτη. Τον ίδιο "τυφλοσούρτη" ελέγχου θα εφαρμόσουν. Απλά στον ρόλο των σλαβόφωνων Σκοπιανών θα βάλουν τους σημερινούς λαθρομετανάστες και θα εξασφαλίσουν την ίδια "παράσταση". Θα την αναμείξουν σε εσωτερικές συγκρούσεις, ώστε να της πουλάνε "διαιτησία" και στο τέλος θα την αφελληνίσουν. Θα καταδικάσουν τους Κρητικούς στην απόλυτη φτώχεια και θα "ανταμείψουν" τους χαφιέδες και τους εγκληματίες που υπάρχουν στην Κρήτη, όπως αυτοί υπάρχουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη όλων των κοινωνιών. Ως εκ τούτου πιστεύουμε ακράδαντα ότι την Κρήτη δεν την συμφέρει η αυτονομία για κανέναν λόγο. Για όποιον λόγο κι αν την επιθυμεί κάποιος Κρητικός, είναι βέβαιον ότι κάνει λάθος εκτίμηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: