Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.





Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

ΤΟ ΦΡΟΥΡΙΟ

Tο Κάστρο της Κισάμου, ο Σκορδύλης, ο Χορτάτσης και ο Αλέξιος Καλέργης.
Το κάστρο της Κισάμου (φρούριο) το έκτισαν πιθανότατα οι Γενοβέζοι και βρισκόταν μόλις λίγα μέτρα από την Θάλασσα. Οι πρώτες γραπτές αναφορές για το φρούριο είναι του 1262 την εποχή των επαναστάσεων των Σκορδίληδων. Ο Σκορδίλης μαζί με τον Χορτάτση ήταν δυο αρχοντοκρητικοί που εξεγέρθηκαν με την παρότρυνση του Μιχαήλ Η΄Παλαιολόγου ο οποίος ήθελε να ανακτήσει την Κρήτη από τους Βενετούς. Δυστυχώς αυτή η επανάσταση δεν είχε αίσιο τέλος αφού οι Βυζαντινοί δεν προσέφεραν την αναμενόμενη βοήθεια στους Κρητικούς. Λέγεται δε ότι ακόμα και ο Αλέξης Καλλέργης, νεαρός αλλά ήδη άρχοντας της Επαρχίας, σύναψε μυστική συμφωνία με τους Βενετούς και πρόδωσε τους επαναστάτες. Ο Σκορδίλης μαζί με τον Χορτάτση κλείστηκαν στο φρούριο του Καστελλιού (Chissamo) μαζί με τα παλληκάρια τους, οι Βενετοί πολιόρκησαν το φρούριο αφού πρώτα για αντίποινα είχαν κάψει όλα τα γύρω χωριά. Τελικά αιχμαλώτισαν τους αρχοντοκρητικούς και κατέστρεψαν σχεδόν ολοκληρωτικά το φρούριο για να μην ξαναγίνει μέρος για νέα επανάσταση.
Το 1334 η Σύγκλητος της Βενετίας διέταξε την ανακατασκευή του φρουρίου. Το φρούριο άντεξε ως και τις αρχές του 1500 οπότε το ερήμωσε ο Barbarosa. Το 1554 αναστηλώθηκε αλλά ένας ισχυρός σεισμός το 1595 το κατέστρεψε σε τέσσερα σημεία. Το 1632 με ελάχιστα χρήματα η Σύγκλητος της Βενετίας διέταξε τον μηχανικό Raffaele Moniani να το ξαναοικοδομηση, όμως ήταν μάταιο μιας και το 1646 οι Τούρκοι πολύ εύκολα το κατέλαβαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: