Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

25 ΜΑΙΟΥ 1823 Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ ΚΑΣΤΕΛΙΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ

Στις 20 Μαΐου 1823 έφτασε στην Κρήτη, στον κόλπο της Κισάμου, ο Υδραίος Εμμανουήλ Τομπάζης με έναν στόλο οκτώ πλοίων, ενισχύσεις και κανόνια. Ο Τομπάζης είχε διοριστεί από την Κεντρική Διοίκηση της Ελληνικής Επανάστασης «Αρμοστής της νήσου Κρήτης» στις αρχές Μαΐου. Αμέσως ανέλαβε τα καθήκοντά του και οργάνωσε την πολιορκία του φρουρίου Καστελίου Κισάμου και το οποίο κατέλαβε στις 25 Μάϊου του 1823.

Τὴν τρίτην τοῦ μηνὸς Μαΐου διωρίσθη ὑπὸ τῆς Κεντρικῆς Διοικήσεως ὁ Ἐμμανουὴλ Τομπάζης ὑπὸ τὸν τίτλον «Ἁρμοστὴς τῆς νήσου Κρήτης», ὁ δὲ προσωρινῶς διευθύνων τὰ τῆς Κρήτης τὸν εἰδοποίησεν ἀμέσως ὅτι εἶναι ἀνάγκη καὶ συμφέρον πολὺ ν’ ἀποβιβασθῇ εἰς Κίσαμον, ὅπου κεῖται τὸ πολιορκούμενον φρούριον. Κατέπλευσε λοιπὸν ὁ Ἁρμοστὴς τὴν 19 τοῦ αὐτοῦ μηνὸς εἰς τὸν κόλπον τῆς Κισάμου μὲ ὀκτὼ πλοῖα, ὧν τὰ μὲν πέντε ἦσαν πολεμικὰ τῆς Ὕδρας, τὰ δὲ τρία φορτηγά.
Κριτοβουλίδης, 269

Εδώ το ιστορικό της απελευθέρωσης σε άρθρο του Κυριάκου Ροδουσάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: