Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΙΜΚ&Σ

 Σήμερα πήρα την παρακάτω επιστολή σχετικά με το δελτίο τύπου της ΙΜΚ&Σ με τίτλο "42 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΟ ΑΝΝΟΥΣΑΚΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ & ΣΕΛΙΝΟΥ" Εδώ το δελτίο τύπου και την αναρτώ, επειδη υπάρχει μια σοβαρή κατά τον συντάκτη της ανακρίβεια σε μια χρονολογία.
- Θέλοντας να αποκαταστήσω την αλήθεια σε ένα δημοσίευμα που αναδημοσιεύσατε κ. Παπαδάκη και περιέχει ανακρίβειες, παίρνω το θάρρος να σας γράψω το παρακάτω κείμενο.
Ονομάζομαι Κασαπάκης Στράτος και είμαι ο γιος του παπά Στυλιανού. Ο πατέρας μου δεν παρέδωσε το Αννουσακειο το 1982, νομίζω ότι το έκανε το φθινόπωρο του 1987. Δυστυχώς για αυτόν, έζησε 10 από τα "πέτρινα χρόνια" του Αννουσακειου ιδρύματος. Τα χρόνια που δεν υπήρχε η κρατική επιχορήγηση και τα χρήματα για την σίτιση των τροφίμων δεν έφταναν, πόσο μάλλον για να γίνει οποιαδήποτε άλλη βελτίωση... Τα περισσότερα από αυτά τα χρόνια κουβαλούσε στα χέρια τα ψώνια (δεν είχαμε αυτοκίνητο) από την αγορά του Καστελιου στο ίδρυμα. Έσκαβε στην πίσω αυλή (τώρα έχουν φυτρώσει σύγχρονα κτίρια) με το σκαπετι για να φυτέψει λαχανικά(πατάτες, κρεμμύδια, ντομάτες, μελιτζάνες κ. α.) για το φαγητό του ιδρύματος. Θυμάμαι μια χρονιά που μεγάλωσαν τρία ή τέσσερα κατσικάκια με σκοπό να κρατήσουν το ένα για το Πάσχα και τα υπόλοιπα να τα πουλήσουν για να έχουν χρήματα για τις ανάγκες του ιδρύματος. Το ένα από αυτά μάλιστα, έφαγε την τελευταία εβδομάδα πριν την Κυριακή των Βαΐων το κοκαρι που φύλαγαν στο υπόγειο και το κρέας του μύριζε κρεμμυδιλα και το είχαμε αγοράσει εμείς. Θυμάμαι επίσης μία φορά που μετά από τηλεφώνημα του Αγίου Δεσπότη που είχαμε στο τόπο μας, πήγα στο δεσποτικο και τον βρήκα (όπως πάντα σχεδόν, με το μπαλωμένο παντελόνι και το σηκωμένο αντερι να γυμνάζεται) και μου έδωσε όσα λεφτά είχε στην τσέπη του, "για να μην πεινάσουν οι γιαγιάδες μας ". Χρήματα που την επόμενη ημέρα κατέληξαν στο μπακάλικο του Κώστα.... Πιθανόν να έγινε λεκτικό λάθος ή άγνοια /ελλειπή έρευνα της κα Βαϊδάκη και σε καμία περίπτωση δεν μειώνω το έργο και την προσφορά του παπά Αντώνη Αρετάκη (που ξέρει άλλωστε την αγάπη και το σεβασμό που νοιώθω για αυτόν) αλλά θεωρώ ότι και ένα χρόνο να αφαιρέσετε από την διακονία του πατέρα μου από το Αννουσακειο είναι προσβολή στην μνήμη του. Ευτυχώς που η πρεσβυτέρα /μητέρα μου, που βρίσκεται ως τρόφιμος στο ίδρυμα, δεν έχει την πνευματική διαύγεια να κατανοήσει το σφάλμα. 
Κασαπάκης Στράτος

Δεν υπάρχουν σχόλια: