Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΘΕΙ;

Ο Ιωάννης Ανουσάκης (1896 - 1981) 
Μια εμβληματική, πολύπλευρη και πολυτάλαντη, χαρισματική προσωπικότητα που σφράγισε την παρουσία του στα δρωμενα της πόλη μας με κοινωνικό και πνευματικό έργο.
Υπήρξε ιδρυτής του Αρχαιολογικής συλλογής Κισάμου όπως και της Βιβλιοθήκης Καστελλίου.  Ζωγράφος, αγιογράφος, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και Δήμαρχος Καστελλίου Κισσάμου απο το 1936 ως και τις αρχές του πολέμου.

Εκτός απο τις εκατοντάδες εικόνες που βρίσκονται σε διάφορες εκκλησίες της περιοχής μας το γνωστότερο έργο του με παγκόσμια απήχηση ειναι η πρώτη Μάχη της Κρήτης στον Καλλεργιανό κάμπο, δωρισμένο στον δήμο Κισαμου.
Φυσικά το έργο αυτό που έγινε και γραμματόσημο αλλά και εξώφυλλο σε πολλά περιοδικά της εποχής του ειναι σε πολύ κακή κατάσταση ασυντήρητο και εκτεθειμένο στο χρόνο και στα χέρια όλων όσων επιστέφονται τον προθάλαμο του δημαρχιακού μας μεγάρου.
Κάνω λοιπόν έγκληση, όχι στο δήμαρχο που ειναι σίγουρα απασχολημένος με σοβαρότερα θέματα, αλλά στον υπεύθυνο πολιτισμού του δήμου μας κ. Γιώργο Μακράκη να μεριμνήσει να το συντηρήσουν.
Θεωρώ οτι αν δεν έχουν και χρήματα για την συντήρηση του, η υπηρεσια συντήρησης της ΕΦΑ Χανίων, θα μπορέσει να το συντηρήσει δωρεάν εφόσον υπάρχει σχετικό έγγραφο προ αυτήν.... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: