Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

ΤΕΛΙΚΑ ΟΛΑ ΗΤΑΝ ΕΝΤΑΞΕΙ...

Παρουσιάστηκε το απόγευμα η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) στη θέση "Φαλάσαρνα" απο τους μελετητές της εταιρείας Αειφόρες τουριστικές επιχειρήσεις του ομίλου Τσατσαρωνάκη. Απορίες μετά και την παρουσίαση ελάχιστες, μάλιστα οι περισσότερες απο ανθρώπους που δεν ανήκουν την δημοτική αρχή με επακόλουθο αυτό να προκαλέσει το ξέσπασμα της υπευθύνου της επιχείρησης.

Η αλήθεια ειναι οτι η παρουσίαση ήταν πέρα για πέρα ικανοποιητική αν αναλογιστούμε οτι οι άλλες δυο παρόμοιες παρουσιάσεις, η μια έγινε στο καπό ενός αυτοκινήτου και η άλλη σε μια καφετέρια ανάμεσα σε καφέδες και ποτά. Οι μελετητές απο την αρχή ήταν ανοικτοί σε κάθε παρατήρηση που θα λεγόταν μάλιστα είχαν και πρόταση έτοιμη για τον βιολογικό της επένδυσης που τόσο παραξένεψε την Ποιότητα Ζωής του δήμου σπρώχνοντας της σε αρνητική ψήφο, μιας και στο αρχικό σχέδιο υπήρχαν και άλλες δυο εναλλακτικές προτάσεις πολύ μακριά απο την θάλασσα και τον αιγιαλό. (Απορία τι διάβασαν στην ποιότητα ζωής;)  
Δεν θα συζητήσω για το Androcymbium rechingeri, που τόσο ντόρος έγινε οτι θα το καταστρέψουν, (αν δεν το ξέρετε ούτε εσείς καλό ειναι να ανατρέξετε σε κανένα λεξικό), αλλά όπως φάνηκε απο την παρουσίαση μάλλον θα ξαναφυτρώσει στην περιοχή .. μετά απο καιρό, αφού τώρα τα αυτοκίνητα που παρκάρουν πάνω σε αυτό, αλλά και τα πρόβατα τον χειμώνα το έχουν εξαφανίσει πραγματικά.  
Δεν θα σχολιάσω τι έγινε στο τέλος αλλά είμαι σίγουρος οτι κάποιοι θα το μετάνιωσαν που ψήφισαν δίχως να διαβάσουν την μελέτη ή ψήφισαν αρνητικά με ψεύτικες γνωματεύσεις. 
Είναι δυνατόν να παρουσιάζεται ολόκληρη μελέτη προστασίας του προστατευόμενου φυτού Androcymbium και να μην το ξέρει η Ποιότητα Ζωής; Είναι δυνατόν να υπάρχουν εναλλακτικές θέσεις για τον βιολογικό και να μην το ήξερε η Ποιότητα Ζωής; Είναι δυνατόν να εκπονείται μελέτη για ήπια τουριστική ανάπτυξη στην κάτω ζωνη και να μην το ήξερε κανείς; Μάλλον δεν είχαν διαβάσει τίποτα ή απλά διάβασαν αυτό που τους συνέφερε. 
Ποτέ δεν είσαι αρνητικός σε μια επένδυση ακόμα κι αν δεν την θέλεις, αλλά ψηφίζεις θετικά και βάζεις όσους όρους θέλεις ώστε να προστατεύσεις και να αναδείξεις την περιοχή, που είσαι υπόλογος τόσα χρόνια. Αν η εταιρεία και κάθε εταιρεία δεν μπορεί να αποδεχτεί τους όρους σου, τότε την απορρίπτεις, εμείς σπάσαμε το παγκόσμιο ρεκόρ απορρίψαμε μια επένδυση δίχως να ξέρουμε τι ήταν αυτή η επένδυση, ούτε αναλογιστήκαμε 'ρε μπας και δεν ειναι έτσι τα πράγματα;" 
Δυστυχώς η σημερινή παρουσίαση έδειξε τον κακό μας εαυτό που τόσα χρόνια είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε...

Υ.Σ Το συμπέρασμα απλό ...... που ήταν άραγε όλοι όσοι τις προηγούμενες μέρες έβγαλαν τον κάρδα τους εναντίον της επένδυσης; Λύθηκαν οι απορίες τους; 

Δεν υπάρχουν σχόλια: