Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείτε να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.






Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΟΝ ΜΠΑΛΟ

Της Ελένης Φουντουλάκη
Έρευνα για την ανάπτυξη στρατηγικών βιώσιμου τουρισμού στην παραλία του Μπάλου πραγματοποεί αυτό το διάστημα το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, σε συνεργασία με τον Δήμο Κισάμου.
Η έρευνα διεξάγεται στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού προγράμματος Cross Coastal Net και αφορά τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη σε ευαίσθητα παράκτια οικοσυστήματα.
Το ερωτηματολόγιο που απευθύνεται στους επισκέπτες που βρίσκονται στην περιοχή του Μπάλου έχει διαρθρωθεί σε 5 ενότητες, ξεκινώντας με την ικανοποίηση του επισκέπτη από την εμπειρία του κατά την παραμονή του στον Μπάλο, συνεχίζοντας με τα ταξιδιωτικά χαρακτηριστικά των επισκεπτών, την πρόθεση / προθυμία τους να πληρώσουν εισιτήριο είσοδο που θα ενισχύσει την προστασία και συντήρηση του χώρου και την ενότητα αξιολόγησης των προτεινόμενων μέτρων αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής.
Τέλος, το ερωτηματολόγιο κλείνει με δημογραφικά χαρακτηριστικά και ανοικτό πεδίο στο οποίο οι ερωτηθέντες μπορούν να προσθέσουν σχόλια και προτάσεις σχετικά με την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή.
Τα ερωτηματολόγια διανέμονται πάνω στο καράβι που εκτελεί δρομολόγιο για Μπάλο και στην έξοδο από τα καραβάκια με τη σύμφωνη γνώμη της εταιρείας Cretan Daily Cruises, στην έξοδο από τον Μπάλο και στην καντίνα του Μπάλου.
Στα ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν οι επισκέπτες είναι μεταξύ άλλων η προθυμία πληρωμής για την είσοδο στο Μπάλο. Συγκεκριμένα οι επισκέπτες ρωτώνται πόσο θα έπρεπε να κοστίζει η είσοδος στον Μπάλο ώστε να ενισχυθεί η βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα της λιμνοθάλασσας του Μπάλου και να διατηρηθεί η φυσική κληρονομιά για τις μελλοντικές γενιές.
Επίσης ερωτώνται για το ποιο μέσο επέλεξαν για την μετάβαση τους στην διάσημη παραλία (πλοίο, αυτοκίνητο, λεωφορείο, περπάτημα, ποδήλατο, μηχανή, μινιβάν, ταξί, λεωφορείο + πλοίο, ταξί + πλοίο, αυτοκίνητο+ πλοίο).
Ακόμη οι επισκέπτες καλούνται να βαθμολογήσουν την εμπειρία τους από τον Μπάλο αλλά και κατά πόσο είναι ικανοποιημένοι από τις προσφερόμενες ανέσεις κατά την παραμονή τους εκεί. Συγκεκριμένα καλούνται να βαθμολογήσουν τις υπηρεσίες που αφορούν το μπαρ, τις ομπρέλες, τς τουαλέτες στη λιμνοθάλασσα του Μπάλου, τις δραστηριότητες π.χ κολύμβηση, πεζοπορία.
Σε άλλο σημείο του ερωτηματολογίου οι επισκέπτες καλούνται να βαθμολογήσουν την σημασία των μέτρων βιωσιμότητας που προτείνονται, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας του οικοσυστήματος του Μπάλου.
Τα μέτρα βιωσιμότητας είναι μεταξύ άλλων : μεταφορά με ηλεκτρικό λεωφορείο μέχρι την αρχή του μονοπατιού, τη βελτίωση του κεντρικού δρόμου με οικολογικό τρόπο, την αναδιαμόρφωση και μεταφορά του χώρου στάθμευσης εκτός περιοχής NATURA, ορισμός μέγιστου αριθμού επισκεπτών ανά ημέρα, ορισμός μέγιστου αριθμού πλοίων ανά ημέρα, διασπορά των δρομολογίων των τουριστικών σκαφών, χρήση φραγμάτων πετρελαίου (προσωρινά πλωτά εμπόδια που περιορίζουν πετρελαιοκηλίδες), συχνότεροι καθαρισμοί της παραλίας.
Από τα Χ.Ν

Δεν υπάρχουν σχόλια: